Theoretical investigation of strain-compensated laser structures
Zorlanma telafili lazer yapılarının teorik olarak incelenmesi
  1. Tez No: 121728
  2. Yazar: HÜSEYİN TOKTAMIŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BEŞİRE GÖNÜL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Optiksel hapsolma faktörü, iletim ve yalıtım bandı derinliği, eşik taşıyıcı yoğunluğu, strain-compensated structures, compression, tension, optical confinement factor, optical gain. m
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 87
Özet
ZORLANMA TELAFİLİ LAZER YAPILARININ TEORİK OLARAK İNCELENMESİ TOKTAMIŞ, Hüseyin Yüksek Lisans Tezi Fizik Müh. Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Beşire GÖNÜL Eylül 2002, 79 sayfa Örgü sabitleri farklı olan tabakalar birbiri üzerine büyütüldüğünde orijinal örgü sabitinde germe ve sıkıştırma olmak üzere iki tür değişiklik oluşur ve buna orijinal uzunluğuna nazaran oluşan değişim (strain) denir. Kuyudaki değişim engele uygulanan değişim ile nötürleştirebilir. Bu tür yapılar malzemenin bant yapısında çok büyük değişiklikler oluşmasına sebep olur. Bu tezde bu tür yapıların optiksel hapsolma faktörü, iletim ve yalıtım bandı derinliği, izinli enerji seviyeleri, geçirgenlik ve eşik taşıyıcı yoğunluğu ve kazanç üzerindeki etkileri teorik olarak incelendi. Farklı yapılar ile karşılaştırılıp bu yapıların daha iyi anlaşılabilmesini sağlayabilecek hesaplamalar yapıldı.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THEORETICAL INVESTIGATION OF STRAIN- COMPENSATED LASER STRUCTURES TOKTAMŞ, Hüseyin M.Sc, Engineering Physics Department Supervisor: Assoc. Prof Dr. Beşire GÖNÜL September 2002, 79 Pages The work described in this thesis is a theoretical investigation of the effect of strain compensation optical confinement factor, conduction- and valence- band offsets, allowed energy levels, transparency and threshold carrier density, peak gain and band line-ups. Different concepts for achieving strain-compensated quantum well structures emitting around 1.3 urn have been investigated. The study provides a better understanding of strain-compensated structures. The modeling of strain-compensated laser structures require a knowledge of the behavior of this novel structure in terms of gain characteristics. The work carried out in this thesis indicate that strain compensated compression active layers show better device performance compared to the strain compensated tension active layers.