An Algebraic approach to the band structure of periodic potentials
Periyodik potansiyellerin band yapısına cebirsel yaklaşım
- Tez No: 121729
 - Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. RAMAZAN KOÇ
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
 - Anahtar Kelimeler: Periyodik potansiyeller, Kronig-Penney modeli, kontak etkileşimler, Lie cebiri. iv, Periodic potentials, Kronig-Penney model, contact interaction, Lie algebra. m
 - Yıl: 2002
 - Dil: İngilizce
 - Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
 - Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Fizik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 74
Özet
ÖZET PERİYODİK POTANSİYELLERİN BAND YAPISINA CEBİRSEL YAKLAŞIM OLĞAR,Eser Yüksek Lisans Tezi, Fizik Müh. Bölümü Tez Yöneticisi: Yrd. Doç. Dr. Ramazan KOÇ Ocak 2002, 63 sayfa Fizikte önemli uygulamaları olan periyodik potansiyelleri türetmek için Lie cebiri operatörlerine dayalı genel bir yöntem geliştiridi. Bazı potansiyeller tek boyutta Lie cebirinin bir uygulaması olarak çözüldü. Kronig-Penney ve hiperbolik periyodik potansiyellerin enerji band yapısını elde etmek için yeni bir Kronig-Penney modeli geliştirildi. Sözkonusu model gerekli uyarlamalarla diğer periyodik potansiyellere uygulanabilir. Ayrıca, kontak etkileşimler için genelleştirilmiş Kronig- Penney model denklemleri çıkartıldı. İlgili özdeğer denklemleri transfer matris yöntemi kullanılarak elde edildi. Tezde verilen metodun aynı zamanda periyodik“quasi-exactly”çözülebilen potansiyellerin türetilmesinde ve band yapılarının açıklanmasında geçerli olduğu gösterildi. Buruda sunulan cebirsel yöntemle literatürde verilen fiziksel potansiyeller elde edilebilir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT AN ALGEBRAIC APPROACH TO THE BAND STRUCTURE OF PERIODIC POTENTIALS OL?AR, Eser M.Sc, Engineering Physics Department Supervisor: Assists. Prof. Dr. Ramazan KOÇ January 2002, 63 pages A general method based on Lie algebra with three generators is proposed in order to successfully produce physically significant periodic potentials. Some potentials in one dimension are solved in algebraic framework using the Lie algebra. A novel Kronig-Penney model is developed to obtain energy band structure of Kronig-Penney type and Hyperbolic periodic potentials. Our approach can be applied to the other periodic systems with some modifications. In addition, generalized Kronig-Penney model is formulated in one dimension for contact interactions. Here, eigenvalue equations are obtained by using transfer matrix formalism. It has been shown that the method given in this thesis is useful to generate periodic quasi-exactly solvable potentials and to clarify their band structure. The algebraic method presented here leads to a number of physical potentials given in the literature. TC YÛKSEKÖÖRTTIM KDB0UT DOKÜMANTASYON