A Ranking method for neutral pion selection in high multiplicity hadronic events
Yüksek multiplisiteye sahip hadronik olaylardan yüksüz piyonların seçiminde ranking metodunun uygulanması
  1. Tez No: 121730
  2. Yazar: AHMET BİNGÜL
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AYDA BEDDALL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: ranking metodu, yüksüz piyon seçimi, LEP, LHC, hadronik olaylar, ranking method, neutral pion selection, LEP, LHC, hadronic events
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
IV ÖZET YÜKSEK MULTİPLİSiTEYE SAHİP HADRONİK OLAYLARDAN YÜKSÜZ PİYONLARIN SEÇİMİNDE RANKING METODUNUN UYGULANMASI BİNGÜL, Ahmet Yüksek Lisans Tezi, Fiz. Müh. Tez Yöneticisi: Y. Doç. Dr. Ayda BEDDALL Ocak 2002, 67 sayfa Kısa ömürlü, örneğin omega mezonu (w - 7r+7r~7r°) gibi paçacıkların, is tatistik yönünden verimli olan kütle spektrumunun iyi analiz edilebilmesi için, yüksek saflıkta ve aynı zamanda yüksek verimlilikteki yüksüz piyonların seçimi önemlidir. Bu çalışmada Ranking metodu tanımlandı ve monte-carlo çalışma larından elde edilen ayrıntılı sonuçlar sunuldu. Elde edilen sonuçlara göre Rank ing metodu yüksek multiplicity olaylara uygulandığında, piyon adaylarının saflığı oldukça önemli derecede artmışdır ve bu metod kullanırken sistematik belir sizliğe neden olmamak için uygulanan seçim kriterlerinde esnek olunabileceği gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
in ABSTRACT A RANKING METHOD FOR NEUTRAL PION SELECTION IN HIGH MULTIPLICITY HADRONIC EVENTS BINGUL, Ahmet M.Sc. in Engineering Physics Supervisor: Assist. Prof. Dr. Ayda BEDDALL January 2002, 67 pages The selection of neutral pions with a high purity while maintaining also a high efficiency can be important in the formation of statistically significant mass spectra in the reconstruction of short-lived particles such as the omega meson (co -> 7r+7r_7r°). In this study a Ranking method is described and detailed results from a Monte-Carlo study are presented. The results show that the Ranking method, when applied to high multiplicity events, yields significant improvements in the purity of selected pion candidates and facilitates the relaxation of standard cuts thereby avoiding some systematic uncertainties.