MEB merkez teşkilatı eğitim yöneticilerinin görevlerini icra ederken karşılaştıkları sorunlar
Problems of administrators in the ministry of national education MEB in the realization of their jobs
  1. Tez No: 121909
  2. Yazar: HATUN ONURAL
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SADEGÜL AKBABA ALTUN, YRD. DOÇ. DR. MEHTAP ÇAKAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Eğitim Yönetimi, Eğitim Yöneticisi, Yönetim Süreçleri, Yönetimsel Sorunlar. vnı, Educational Administration, Educational Administrator, Administrative Processes, Administrative Problems
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 302
Özet
ÖZET MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI MERKEZ TEŞKİLATI EĞİTİM YÖNETİCİLERİNİN GÖREVLERİNİ İCRA EDERKEN KARŞILAŞTIKLARI SORUNLAR ONURAL, Hatun Doktora: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Tez Danışmanları: Yard. Doç. Dr. Sadegül AKBABA ALTUN Yard. Doç. Dr. Mehtap ÇAKAN Haziran 2002, xxiii+278 sayfa Bu araştırmanın amacı, Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) merkez örgütünde görev yapan yöneticilerin sorunlarını belirlemek ve belirlenen bu sorunlara yönelik çözüm önerileri geliştirmektir. Nitel ve nicel yöntemlerin kullanıldığı araştırmanın evrenini 2001-2002 yıllarında MEB merkez teşkilatında görev yapan üst, orta ve alt düzey yöneticiler ile uzmanlar oluşturmaktadır. Araştırmanın nitel boyutunda amaçlı örnekleme yöntemleri kullanılmıştır. Araştırmanın nicel boyutunda, 490 anket ilgili yöneticilere gönderilmiştir. İki yüz altmış dokuz anketin dönüşü sağlanmış ve bunlardan dört tanesi geçersiz sayılarak 265 anketin verileri değerlendirmeye alınmıştır. Araştırmanın bulgularına dayalı olarak aşağıdaki sonuçlara ulaşılmıştır: VIMEB merkez örgütünde görev yapan yöneticiler örgütsel yapı, görev, yasal düzenleme, yönetici yeterliği, iletişim-koordinasyon, yetki-sorumluluk, karar süreci, örgütsel olanaklar ve toplam kalite yönetimi boyutlarında sorunlarla karşılaşmaktadırlar. Merkez ve taşra örgütü arasında iletişim sorunları yaşanmaktadır. Cinsiyet ve eğitim yönetimi ile ilgili hizmet içi eğitim alma durumu açısından Sorunlarla karşılaşma sıklığı ve bu sorunların görevi engelleme derecesi farklılık göstermemektedir. Yönetimsel konuma göre sorunlarla karşılaşma sıklığının değiştiği ortaya çıkmıştır. Eğitim durumu, birim, branş, mesleki geçmiş, yöneticilik kıdemi, mevcut görevinde bulunma süresi ve görülen hizmet içi eğitim sayısının sorunlarla karşılaşma sıklığım etkilemediği ortaya çıkmıştır. Mesleki geçmiş açısından karşılaşılan sorunların görevi engelleme derecesi değişmektedir. örgütsel yapı, iletişim-koordinasyon, yetki-sorumluluk, karar süreci ve toplam kalite yönetimi boyutlarında karşılaşılan sorunların sıklığı görevi önemli ölçüde engellemektedir. Yabancı dil branşından olan yönetici ve uzmanlar, yasal düzenleme boyutunda eğitim branşına sahip olanlardan çok daha az sıklıkta sorunlarla karşılaşmaktadırlar. Yöneticiler, yönetici yeterliği, yönetici nitelikleri ve atanması, karar süreci, toplam kalite yönetimi, siyasal müdahale, örgütsel yapı, iletişim süreci, eğitim hizmetlerinin finansmanı ve hizmet içi eğitime yönelik önerilerde bulunmuştur. Vll
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PROBLEMS OF ADMINISTRATORS IN THE MINISTRY OF NATIONAL EDUCATION MET IN THE REALIZATION OF THEBR JOBS ONURAL, Hatun Ph.D. : Educational Administration and Supervision Adviser: Ass. Prof. Dr. Sadegül AKBABA ALTUN Coadviser: Ass. Prof. Dr. Mehtap ÇAKAN June 2002, xxiii+278 pages The purpose of this research is to determine the problems of the administrators working in the central organization of the Ministry of National Education and to propose suggestions related to the determined problems. The population of the research includes the administrators who have been working at the high, middle and low levels of central organization of the Ministry of National Education during the years 2001-2002. Qualitative and quantitative methods were used in the research. At the qualitative side, goal-oriented precedent methods were used. At the quantitative side, 490 questionnaires were applied to the related administrators, 269 questionnaires were answered and 4 of them were accepted as invalid and the data of 265 questionnaires was taken into consideration. As a result of the research, the following findings were achieved: mThe administrators working in the central organization of the Ministry of National Education have encountered with the problems related to the organizational structure, mission, legal organization, the efficiency of the administrator, interaction-coordination, authority-responsibility, decision-making, organizational opportunities and total quality management. There have been interaction problems between the central and provincial organizations. From the points of view of sex and the difficulty related to the participation in the in-service training program in educational administration and the difficulty met as a result of the mission, there haven't seen any meaningful (important) results. It has been reached that the frequency of meeting with the problems related to the administrative statue has varied. It has been reached that level of education, unit, branch, vocational background, administrative seniority, duration of mission and the number of participated in-service training course haven't affected the frequency of meeting with the problems. The hindering degree of the problems met from the point of view of vocational background has varied. The frequency of the problems met related to the organizational structure, interaction-coordination, authority-responsibility, decision-making and total quality management have affected the realization of the job. The aclministrators and specialists with the foreign language origin have met with less frequent problems than the other administrators with education origin. The administrators have proposed suggestions related to the administrator's efficiency, qualities and appointment of a(hninistrator, decisions-making process, total quality management, IVpolitical interference, organizational structure, interaction process, financing of educational services and in-service training.