İlköğretim okulu yöneticilerinin okullarda toplam kalite yönetimi uygulamalarına ilişkin görüşleri
The Opinions of the elementary school principlas about implementations of total quality management at schools
- Tez No: 121911
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SADEGÜL AKBABA ALTUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Eğitimde Kalite, Kalite Sorunları. Okul yöneticisi. Toplam Kalite Yönetimi vı, Quality in educations, TQM, principals, quality problems. IV
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 138
Özet
ÖZET İLKÖĞRETİM OKULU YÖNETİCİLERİNİN OKULLARDA TOPLAM KALİTE YÖNETİMİ UYGULAMALARINA İLİŞKİN GÖRÜŞLERİ ZENGİN, Cemal Yüksek Lisans Tezi Eğitim Bilimleri Bölümü Danışman Yrd. Doç. Dr. Sadegül AKBABA ALTUN Haziran 2002; 124 Sayfa Bu araştırmanın amacı, Milli Eğitim Bakanlığının Toplam Kalite Yönetimi Uygulama Yönergesi çerçevesi içinde kendisine bağlı tüm kurum ve kuruluşlarda uygulamaya başladığı toplam kalite anlayışının, Gaziantep'teki ilköğretim okullarında uygulanma düzeyim ve okul yöneticilerinin TKY uygulamasına ilişkin görüşlerini belirlemektir. Araştırmada, nitel araştırmada veri toplama yöntemlerinden görüşme yapılmıştır. Görüşmede, araştırmacı tararından hazırlanmış olan görüşme sorulan 1 1 okul yöneticisine sorularak, yöneticilerin TKY uygulaması hakkındaki görüşleri öğrenilmeye çalışılmıştır. Görüşme sonunda elde edilen bulgulara göre; İlköğretim okulu yöneticileri TKY anlayışının okullarda uygulanabileceğine inanmaktadır. Böylesi bir anlayışın eğitimde başarıyı artıracağım ve iyi bir çalışma ortamı yaratacağım düşünmektedirler. Yöneticiler düzenlenen kursların uygulamayayönelik olmasını ve okuldaki tüm personelin, özellikle de öğretmenlerin bir kurs görmesi gerektiğini düşünmektedirler. Okullarda Yönerge çerçevesinde kurulması gereken kurullar oluşturulamamıştır. Bunun nedeni okul yöneticilerinin tam olarak ne yapacaklarını bilememeleridir. Yöneticiler, okullardaki fiziki yapının uygun olmaması, donanım ve personel gereksinimini, TKY uygulaması için engel görmektedirler. Okullarda yönetime ve karar alma sürecine katılımı sağlayan, okul öğrenci kurulu, okul zümre başkanları kurulu, okul- aile birliği gibi örgütlenmeler bazı okullarda oluşturulamamış, var olanlarda ise amaca uygun olarak yürütülememektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE OPINIONS OF THE ELEMENTARY SCHOOL PRINCIPLAS ABOUT IMPLEMENTATIONS OF TOTAL QUALITY MANAGEMENT AT SCHOOLS Cemal Zengin Master of Science, Department of Educational Sciences Advisor: Assist. Prof. Dr. Sadegül AKABAB ALTUN June 2002; Page xi +124 The aim of this study is to determine the opinions of school principals by the Ministry of Education in its all intstitutions under the directives genaral; and, how it is being implemented at the primary schools in the city of Gaziantep, in particular. In this qualitative resarch, data consisted of interviev reports from 1 1 school principals abaut their opinions of TQM and its implementation. Semi-structured and structured interview questions were directed to the school principals. According to the findings in this study; elementary school principals tend to believe that TQM is possibly be implemented at schools. They think that such implenentations have the potential to increase success in education and to provide a better working environment. The principals are of the opinion that the in-service seminers should be geored toward practice and all school personnel should be invited to participate in such seminers. The comittees suggested in the TQM directives have not been organized yet. The reason for this is school principals just don't know what to do. School principals malso perceive physial infrastructure, equipment, and personnel needs in schools is the main hinderances for the implenentation of TQM. It is also observed in this study that student organization, branch teachers committe and school - parent commities were not organized in some schools yet. The ones who have done so already suffer from practicing for thier purposes.