İlköğretim matematik dersi bölme işleminde somut yaşantılarla yapılan öğretimin etkililiği
The Effectiveness of teaching division operations though concrete experiences in primary school mathematics course
  1. Tez No: 121930
  2. Yazar: ZEKİ ARSAL
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ALİ GÜLER
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Teaching Through Concrete Materials, Teaching Though Concrete Experience, Concrete Experience, Division Operation VI
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 284
Özet
ÖZET İLK ÖĞRETİM MATEMATİK DERSİ BÖLME İŞLEMİNDE SOMUT YAŞANTILARLA YAPILAN ÖĞRETİMİN ETKİLİLİĞİ Arsal, ZEKİ Doktora : Eğitim Programları ve Öğretim Tez Danışmanı : Prof. Dr. Ali GÜLER Haziran 2002, 273+XI sayfa Bu çalışmanın amacı ilk öğretim 3. sınıflarda matematik dersinde bölme işleminin öğretiminde somut yaşantılar kullanmanın bilişsel, duyuşsal erişiye ve kalıcılığa etkisini belirlemektedir. Deneysel olarak gerçekleştirilen bu araştırmada Bolu ili Merkez İlköğretim okullarından 60. yıl ilk öğretim Okulu 3A sınıfı kontrol grupları 26'şar öğrenciden oluşmuştur. Deney ve kontrol grupları oluşturulurken; ön koşul davranışları ölçmek amacıyla geliştirilmiş. Matematik Başarı Testi.Genel Yetenek Testi, Okuduğunu Anlama Testi, Bölme İşlemi Başarı Testi, Matematik Dersi Tutum anketinden alınan puanlar göz önünde bulundurularak gruplar denkleştirilmeye çalışılmıştır. Araştırmada deney grubuna bölme işleminin öğretimi için somut yaşantılarla yapılan öğretim etkinlikleri uygulanırken kontrol grubunda geleneksel yolla öğretim etkinlikleri yapılmıştır. Araştırmada verileri toplamak için, bilişsel alandaki erişileri ve kalıcılığı ölçmek için Bölme işlemi Başarı Testi, duyuşsal alandaki davranışları ölçmek için Matematik Dersi Tutum Anketi kullanılmıştır. Araştırmada bölme davranışlarıyla ilgili öğrenci erişilerini elde etmek amacıyla veri toplama araçları öğretimin başında ve sonunda deneklere uygulanmıştır. Veriler aritmetik ortalama, standart sapma, bağımsızlık“t”testi gibi istatistiksel yöntemler kullanılarak çözümlenmiştir. mAraştırmada ulaşılan sonuçlar şöyle özetlenebilir; 1- Matematik dersi bölme işleminde somut yaşantılarla öğretim yapılan grubun bilgi, kavrama, uygulama düzeyi erişi puan ortalaması geleneksel öğretimin yapıldığı grubun erişi puan ortalamasına göre deney grubu lehine manidar bir fark bulunmuştur. 2- Deney grubunun toplam erişi puan ortalaması ile kontrol grubunun toplam erişi puan ortalaması arasında deney grubu lehine manidar bir fark olduğu bulunmuştur. 3- Deney grubunun toplam kalıcılık ortalaması ile kontrol grubunun toplam kalıcılık ortalaması arasında deney grubu lehine manidar bir fark bulunmuştur. 4- Deney grubunun tutum puan ortalaması ile kontrol grubunun tutum puan ortalaması arasındaki deney grubu lehine manidar bir fark bulunmuştur. 5- Deney ve kontrol gruplarının varyans oranları karşılaştırıldığında deney grubu lehine manidar bulunmuştur. Anahtar Kelimeler; Somut Araçlarla Öğretim, Somut Yaşantılarla öğretim, Somut Yaşantılar, Bölme İşlemi. IV
Özet (Çeviri)
THE EFFECTIVENESS OF TEACHING DIVISION OPERATIONS THOUGH CONCRETE EXPERIENCES IN PRIMARY SCHOOL MATHEMATICS COURSE Arsal, ZEKİ Ph. D. Dissertation, Cuririculum Development And Instruction Supervisor: Prof Dr Ali Güler June, 2002, 273+ XI pages The aim of the this study is to determine the effects of using concrete experience during division operation at primary school 3rd classes mathematics course on their cognitive and effective achievement and retention. During the study, the experimental design was used. Within this framework, class 3C of Center Primary School from the city center of Bolu, was called as the experimental group and 3A, of Atatürk Primary School from the city center of Bolu, was called as the control group. The total number of the subjects were (n=52), (n=26) of whom were from Center Primary School and (n=26) of whom from Atatürk Primary School.While the groups were formed, the points of the subjects received from Mathematical Achievement Test, General Ability Test.Reading Comprehension Test.Division Operation Achievement Test, Mathematic Course Attitude Questionnaire developed to measure the prequisite behaviors were matched. During the study, the concrete experience were used in order to teach division operation to the experimental group while the traditional methods were used in order to teach division operation to the control group. During the study in order to collect the data, Division Operation Achievement Test was used to measure the achievement and retention levels of the students related to the cognitive domain and Mathematic DOKtlMIANIASYON WEMMMtCourse Attitude Questionnaire was used to measure the succes of the students related to the affective domain. During the study, the data collection instruments used to collect the data concerning the students' division operation achievement levels were given to the subjects at the beginning and at the end of the instruction. For the date analysis of collected, the mean scores and the standart deviation scores were calculated and independent t-test was used. The results of this study could be summarized as follows: 1. A meaningful difference was found in favour of the experimental group when their achievement mean scores were compared with the control group on their mathematics achievement related to their knowledge, comprehension, and application levels. 2. A meaningful difference was found in favour of experimental group when their total achievement point average was compared with the control group. 3. A meaningful difference was found in favour of the experimental group when their total retention average scores was compared with the control group. 4. A meaningful difference was found in favour of the experimental group when their total affective points average was compared with the control group. 5. A meaningful difference was found in favour of the experimental group when the rates of variances of experimental and control group variances was compared with each other.