Öğrenme tipleri envanterinin geliştirilmesine yönelik model araştırma
A Study developing a model for learning style inventory
  1. Tez No: 121937
  2. Yazar: ERGİN ERGİNER
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. EMEL ÜLTANIR, DOÇ.DR. YUSUF GÜRCAN ÜLTANIR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: İlköğretim 1. kademe öğrencisi, öğrenici, öğrenme tipi, öğrenme tipi tercihi, okuma, görme, işitme, dokunma, devinduyu, K-5 student, learner, learning style, learning style preferences, reading, visual, auditory, tactile, kinesthetic
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 316
Özet
Araştırma, ilköğretim 1., 2., ve 3. sınıf öğrencilerinin öğrenme tipi ve öğrenme tipi tercihleri ile, öğrenme tipleri ile tercihleri arasındaki ilişkiler ve öğrenme tipi ve öğrenme tipi tercihlerinde cinsiyete ve yaşa göre görülen değişmeyi bulmayı amaçlamıştır. Araştırma'da Vester, (1997) ve Ültanır ve Ültanır, (2002) tarafından geliştirilen Öğrenme Tipleri Testi ve öğrenme Tipi Tercihi Testi kullanıldı ve araştırmacı tarafından yeni bir Öğrenme Tipi Envanteri geliştirildi. Araştırmada aşağıdaki sonuçlara ulaşılmıştır: 1. İlköğretim birinci devre çocuklarının özellikle kinestetik ve görsel özellikler taşıdıkları, okuma ve işitme belleklerininse oldukça düşük olduğu bulunmuştur. Öğrencilerin öğrenme tiplerinde yaşa göre belirgin bir değişme olmazken, cinsiyete göre kız çocukların daha kinestetik özellikler taşıdıktan görülmüştür. 2. Öğrencilerin öğrenme tipi tercihleri incelendiğinde, genellikle bir oyuncak, araç gereç ya da resimli öğretim materyallerini, bilgisayarla, kendisi bizzat yaparak, bir araç kullanarak, sinema ve film aracılığıyla, gezerken gördükleriyle, sınıfla söylenen şarkılar yoluyla ve öğretmenlerinin verdiği ödül gibi öğrenme aracılarını tercih ettikleri bulunmuştur. Öğrencilerin bilgiyi alırken özellikle dokunmayı tercih ettikleri, yalnız başına, babaları, öğretmen ve arkadaşları çalışırken özellikle tercih ettikleri, akrabaları, anneleri, kardeşleri ise daha az tercih ettikleri kişiler olmuştur. Öğrencilerin özellikle tercih ettikleri ortam evleridir. Akşamları, gezilere katılarak, görsel malzemelerle, ödev yaparak ve rahat bir kıyafetle daha iyi öğrendiklerini dile getirilirken, bir oyuncakları yanlarında olduğunda çalışmamaktadırlar. Öğrenciler notlarını özellikle anne ve babalarına söylemeyi tercih ederlerken, arkadaşlarına, abla ve ağabeylerine, komşularına söylemeyi daha az tercih etmektedirler. 3. Öğrencilerin cinsiyetlerine ve yaşlarına göre öğrenme tipi tercihlerinde farklar olduğu, fakat bu farkların belirgin farklar olmadığı görülmüştür. 4. Öğrencilerin öğrenme tipi tercihi alanlarının birbirleriyle olan ilişkileri incelendiğinde, öğrenme atmosferi tercihleri ile öğretmen ve otorite figürü tercihleri arasındaki ilişkinin manidar olduğu bulunmuştur. 5. Öğrencilerin öğrenme tipleri ile öğrenme tipi tercihleri arasındaki ilişkiler incelendiğinde ise öğrenme tipleri ile duyusal öğrenme tipi tercihleri arasında manidar ilişkiler olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The ultimate aim of this research was to find out relationship between learning style and learning style preference of 1., 2. and 3. grades. Another aim of this study was to find out changes occured learning style and learning preference in relation to sex and age. In this research Learning Style Test and Learning Style Preference Test devoloped by Vester (1997) and Ultanir and Ultanir (2002) were used and, a new inventory (Learning Style Inventory) developed by the reseacher. The results of this research were as follows: 1. It was found thai although elementary students have kinesthetic and visual memories, they have low level reading and auditory memory. Although it was found that there was no change students learning style in relation to age, female students have kinesthetic features. 2. When students learning preference were examined, students prefer to learn by using a toy, visual material, computers, doing by self, using a material, wathcing movie, visiting places, singing, and rewards giving in the classrooms. While students reach knowledge they prefer tactile. They also prefer most to study alone, with their father, friends; less with their relatives, mothers, siblings.Students especially prefer their home to study. In addition, students prefer to studty at evenings, using visual materials, doing homework and wearing loosy clothes. They claim that when they have their toy with them they do not study. Students prefer most to tell their gardes their parents rather than their silblings and neighbours. 3. It was found that there was a differences students learning preferences in relation to their sex and age. 4. When students learning preferences sub-dimensions relation with each other were examined, it was found that there was a significant difference between learning atmosfhere and teacher and authority figure preferences. 5. When students learning style and students learning preferences relations were examined, it was found that there was a significant relationship between leaning style and sensory learning preferences.