Bankacılık sektöründe emlak kredisi pazarlaması ve bir pilot çalışma (Bolu uygulaması)
The Real estate credit marketing in banking sector and a pilot study (Bolu applicaton)
  1. Tez No: 121939
  2. Yazar: MUSTAFA GÜLSES
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERGÜN İLTER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bankacılık, Banking
  6. Anahtar Kelimeler: Hizmet Pazarlaması, Bankacılık Sektörü, Bireysel Krediler, Emlak Kredisi. VI, Service Marketting, Banking Sector, Individual Credits, Real Estate Credits. IV
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 123
Özet
ÖZET BANKACILIK SEKTÖRÜNDE EMLAK KREDİSİ PAZARLAMASI VE BİR PİLOT ÇALIŞMA Gülses, Mustafa Yüksek Lisans, İşletme Bölümü Tez Danışmanı: Prof. Dr. Ergün İLTER Bu çalışma; Türkiye'deki bankacılık sektöründe hizmet pazarlamasının bir çeşidi olan emlak kredisi uygulamalarını ve tüketicilerin emlak kredisi hizmetlerinden ne ölçüde faydalandıklarını incelemek amacıyla yapılmıştır. Temel hareket noktamız tüketicilerin beklentileri ile bankalar tarafından tüketicilere sunulan emlak kredileri arasındaki farklılıklardır. Bu doğrultuda Bolu ilinde faaliyet gösteren ve emlak kredisi hizmeti sunan bankaların verdikleri hizmet araştırılmıştır. Yine, Bolu ilinde faaliyet gösteren mimarlık, mühendislik ve müteahhitlik firmalarının beklentileri anket yöntemiyle incelenmiştir. Bu araştırma ile bankalar tarafından sunulan hizmet ile bu hizmetten yararlanan tüketiciler arasında büyük beklenti farklılıkları olduğu belirlenmiştir. Bu çalışmanın sonuçları ilk olarak emlak kredisi kullanan tüketicilerin, bankalar tarafından sunulan emlak kredisi kullanımına sıcak bakmadıklarını ortaya Vçıkartmıştır. Tüketiciler finansman problemlerini kendi birikimleri ile çözmeye çalışmaktadırlar İkinci olarak; bankaların emlak kredisinin pazarlanması konusunda yeterli çalışmalar yapmadığı fark edilmiştir. Her konuda profesyonel çalışmalar yapan bankaların emlak kredisi pazarlarken; müşterinin düşüncelerini değerlendirmeyi düşünmedikleri sonucuna varılmıştır. Son olarak; emlak kredisi alırken tüketiciye uygulanan prosedür ve bürokratik işlemlerin tüketiciyi emlak kredisinden soğuttuğu görülmüştür. Bu konuda yasal düzenlemelerin yapılması ve emlak kredisi alımı sırasında, müşteriye daha hızlı hizmet verilmesi gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE REAL ESTATE CREDIT MARKETING IN BANKING SECTOR AND A PILOT STUDY Guises, Mustafa MBA, Department of Business Administration Supervisor: Prof. Dr. Ergün ÎLTER The aim of this study is to research the real estate credit practices which is a type of service marketing in banking sector and how the consumers use this real estate credit marketing. The basic movement point is the consumers expectations and the differences of real estate credits which serves from the banks to the consumers. By this way, the real estate credit services which is given from the banks that operates in Bolu is going to be researched. Also, the expectations of architecture, engineering and contracting firms which operate in Bolu were researched by using the questionnaire method. The application of this study determines the differences between the services of banks and the expectations of customers that use this services. IllThe result of this study firstly arises, the customers using real estate credit services from banks are not so close to use such that kind of services. The consumers are trying to solve their financial problems by their own capital. Secondly; it has been percived that the banks do not work on real estate credit marketing. The banks study on all the professional works, however they are going to forget the consumers thoughts when they are marketing on real estate credit. Finally; the procedure and bureaucratic transactions of using real estate credits are going to get cold the consumers from the real estate credits. So, the necessary regulations should be applied and the fast services should be prepared to the customers on this subject.