Şizofren ailelerinde iletişim etkinliği ve duygu ifadesi
Communication efficiency and expressed emotion in the families of schizophrenics
  1. Tez No: 122843
  2. Yazar: SERKAN ÖZGÜN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İSMAİL ALEV ARIK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Şizofreni, Aile, İletişim, Duygu İfadesi, İletişim Etkinliği ve İletişim Çatışmaları Durumu Yöntemi, Schizophrenia, Family, Communication, Expressed Emotion, CCS method. 11
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 111
Özet
öz Bu çalışmada şizofren ailelerinde duygu ifadesi düzeyinin iletişim etkinliği parametrelerine olan etkisine bakılması amaçlanmıştır. Bunun için iki ölçme aracı 'Duygu İfadesi' ve 'İletişim Etkinliği' kullanılmıştır. Brown, 'Duygu İfadesini' şizofrenik bozukluğun seyrinde önemli bir etken olarak göstermekte ve bir çok çalışmada bu görüşü desteklemektedir. Blakar'ın sosyal-gelişimsel teori üzerinde yapılandırdığı İÇD (İletişim Çatışmaları Durumu) yönteminde ise şizofren çocuğa sahip ailelerin, çocuğu herhangi bir psikiyatrik tanı almayan aileler ile karşılaştırıldığında, 'iletişim etkinliğinde' daha başarısız olduğu gösterilmiştir. Bu çalışma içerisinde ise bu iki ölçümün ilişkisine bakılmıştır. Başka bir deyişle şizofrenik ailenin 'Duygu İfadesi' düzeyine göre (düşük/yüksek), İÇD'de 'İletişim Etkinliği' açısından fark gösterip göstermediği araştırılmak istenmiştir. Çalışma için temel iki hipotez şu noktalarda odaklanmıştır: Yüksek 'Duygu İfadesi' gösteren aileler 'İletişim Etkinliği' parametrelerinde (süre, başa dönme sayısı vb.) daha başarısız olacaklardır. Ayrıca basit ve karmaşık yolu tamamlayıp tamamlayamama açısından bakıldığında da tamamlayamayanların yüksek duygu ifadesi gösteren aile grubundan olacağı varsayılmaktadır. Çalışmaya, çocukları İstanbul Üniversitesi Çapa Tıp Fakültesi Psikiyatri ABD.'nda şizofrenik bozukluk tanısı ile tedavi almakta olan 30 anne-baba çifti katılmıştır. Sonuçlara bakıldığında; 'İletişim Etkinliği' parametrelerinde annenin 'Duygu İfadesi' düzeyi ile bir ilişki bulunamazken, babanın 'Duygu İfadesi' düzeyi etken olarak görülmüştür. Yine ailenin 'Duygu İfadesi' düzeyi açısından, uzun yolun tamamlanıp tamamlanamamasında fark gözlenmezken, basit yolu tamamlayamayanlar yalnızca yüksek 'Duygu İfadesi' gösteren aile grubundan olmuştur. Sonuçlar literatür açısından tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT In this study, two measurement tools of family communication, Expressed Emotion and Communication Efficiency, have been used. Brown indicated in 'Expressed Emotion' that Family Expressed Emotion status has been found to be strongly predictive of the course of schizophrenia. The other one, 'Communication Efficiency', was established on Communication Conflict Situation method (CCS) which was developed by Blakar. He found that the comparison in the subject of communication efficiency between families of schizophrenics and families of normals carries some differences. According to Blakar, the families of schizophrenics would be less successful on the CCS method than that of normals. In this study, these two tools' relationship was examined by focusing two hypotheses. The first hypothesis is that high Expressed Emotion families would be less successful on communication efficiency variables such as time, the number of restart. The second one is that the families who could not complete the road would be corning from the low Expressed Emotion group. 30 parental dyads (mothers and fathers) were chosen among the families whose child hospitalized and diagnosed with schizophrenia at the University of Istanbul Çapa Medical School Psychiatry Department. The results of the study revealed that while there is no significant relationship between mothers' Expressed Emotion status and communication efficiency variables, there is a strong relationship between fathers' Expressed Emotion level and communication effciency variables. On the other side, although completing the complex road was not significant, all the families who could not complete the simple road on CCS were coming from high expressed emotion group.