Kamu gazeteciliği
Public journalism
- Tez No: 122903
- Danışmanlar: PROF. DR. NURDOĞAN RİGEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gazetecilik, Journalism
- Anahtar Kelimeler: Kamu Gazeteciliği, Kamu, Yurttaş, Sivil Toplum, Demokrasi, Jay Rosen
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Gazetecilik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 193
Özet
ÖZET Bu tezde gazetecilikte geliştirilen yeni bir yaklaşım anlatılmaktadır. KAMU GAZETECİLİĞİ denen bu yaklaşım, yetkin ve sorumlu yurttaş yaratmak amacındadır. Kamu gazetecileri, içinde bulundukları ortamı yaşanılır kılmak için, halka sorumluluklarını öğretir ve görevlerim yerine getirmeleri yönünde telkinde bulunur. Tezde, tirajları, izlenme ve dinlenme oranlan hızla düşen medyanın, halkı tekrar kendilerine çekebilmek için oluşturdukları yeni gazetecilik tarzının tarihçesi, kuramcıları, dünyadaki uygulamaları anlatılmaktadır. 1980'lerin sonlarında, halkın ilgisini ve desteğini kaybeden ve bir şeyleri değiştirmeleri gerektiğinin farkına varan ABD medyasının, halkı haberin içine çeken, enformasyonu tek taraflı değil tüm yönleriyle ele alan, halkı tüketici pozisyonundan aktif üretici pozisyonuna getiren KAMU GAZETECİLİĞİ kavramının ortaya çıkış serüveni, gelişimi ve bugünkü durumu ele alınmaktadır. Tezin son bölümünde ise Türkiye'de kamu gazeteciliği yapılabilir mi? sorusuna yanıt aranmaktadır. Bu sorudan yola çıkılarak, sivil toplum, demokrasi ve yurttaşlık konusunda Batı'nın çok gerisinde olan bir toplumda kamu gazeteciliği yapılamayacağı, üstelik hiç bir talebi olmaksızın basma kavuşan bir halkın, basından bir beklentisinin olamayacağı, isteklerim yerine getirmiyor diye ondan değişmesini bekleyemeyeceği ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT A new approach which is developed in journalism is discussed in this thesis. This approach is known as“public journalism”which aims to create people who are complete in every aspect and responsible citizens. Public journalists teach them their responsibilities and inspire them to carry out their responsibilities in order to make the life more bearable. Media which has rapidly lost its ratings and circulation try to make people read, listen and watch the media again, in order to realise this aim media crate a new style of journalism. This kind of journalism has its history, theorists and practice and therefore in this thesis these elements are focused. The concept of“public journalism”came on to scene by the end of the 80s in USA where the media noticed the lose of the interest and support. Then by this concept, media of USA includes the people into the news, and handle information in its all costs not from one dimension and makes people active producers than passive consumers of information. In the conclusion of the thesis, the answer of the question“Is it possible to apply ”public journalism“ to Turkey?”is discussed. Depending on this question“public journalism”is not possible in such a country that has no concepts of civil society, democracy, citizenship like modern European countries. Furthermore the public who gained some democratic rights such as journalism, in fact they did not struggle for it, has no expectation from the media and they have no right of expecting the change of media which does not fulfill its functions. KEY WORDS: Public Journalism, Public, Citizen, Civil Society, Democracy, Jay Rosen.