İnternet gazeteciliğinde tık tuzağı: Türkiye örneği
Clickbait in internet journalism: The case of Türkiye
- Tez No: 1018073
- Danışmanlar: PROF. DR. SÜLEYMAN İRVAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gazetecilik, Journalism
- Anahtar Kelimeler: İnternet Gazeteciliği, Tık Tuzağı, Etik, İçerik Analizi, Internet Journalism, Clickbait, Ethics, Content Analysis
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yeni Medya ve Gazetecilik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yeni Medya ve Gazetecilik Bilim Dalı
Özet
ÖZET İNTERNET GAZETECİLİĞİNDE TIK TUZAĞI: TÜRKİYE ÖRNEĞİ Teknolojinin gelişmesi ve internete erişimin artmasıyla birlikte internet gazeteciliği hızla büyümektedir. Yeni gelişen bir alan olarak internet gazeteciliği, çeşitli sorunları içermektedir. Etik değerlerin ihlal edilmesi ve tık tuzağı bu sorunlar arasında öne çıkmaktadır. Bu çalışmanın amacı internet gazeteciliğinde tık tuzağını Türkiye özelinde incelemek olarak belirlenmiştir. Çalışmada içerik analizi yönteminden yararlanılmıştır. Türkiye'nin en çok takip edilen 5 haber sitesi incelenmiştir. Buna göre Hürriyet, Sözcü, Mynet, Sabah, Ensonhaber siteleri tık tuzağı açısından değerlendirilmiştir. Ulaşılan sonuçlara göre Türkiye'nin en çok okunan haber sitelerinin tamamında tık tuzağı yaygın şekilde kullanılmaktadır. Çalışmanın sonuçları eşliğinde internet gazeteciliğinde tık tuzağı konusunda standartlar oluşturulması, ticari kaygı yerine kamu yararı ilkesine göre hareket edilmesi önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT CLICKBAIT IN INTERNET JOURNALISM: THE CASE OF TÜRKİYE With the development of technology and increased internet access, internet journalism is growing rapidly. As a newly developing field, internet journalism involves various problems. Violation of ethical values and clickbait are among the most prominent of these problems. The aim of this study is to examine clickbait in internet journalism specifically in Turkey. Content analysis methodology was used in the study. The five most followed news websites in Türkiye were examined. Accordingly, Hürriyet, Sözcü, Mynet, Sabah, and Ensonhaber websites were evaluated in terms of clickbait. According to the results, clickbait is widely used in all of Türkiye's most-read news websites. Based on the results of the study, it is recommended that standards be established regarding clickbait in internet journalism, and that action be taken according to the principle of public interest rather than commercial concerns.