Formation and fransformation of urban fabric in the 19th century Bursa
19. yüzyılda Bursa'da kentsel dokunun oluşumu ve dönüşümü
- Tez No: 123024
- Danışmanlar: PROF. DR. İNCİ ASLANOĞLU, PROF. DR. SEVGİ AKTÜRE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Bursa, 19. Yüzyıl, Batı Etkisi, Tanzimat Reformları, Kentsel Doku, Dönüşüm, Oluşum, Bursa, 19th Century, Western Impact, Tanzimat Reforms, Urban Fabric, Transformation, Formation
- Yıl: 2002
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Tarihi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 252
Özet
Bu tez, Bursa'nın 19. yüzyıldaki kentsel dönüşümünü Tanzimat reformları çerçevesinde incelemektedir. Bu reform döneminde, Batı kökenli kent kurumlan, kanunlar ve planlama prensipleri ile değişen sosyal, kültürel ve ekonomik taleplerin Bursa'nın geleneksel kent dokusunu nasıl ve hangi ölçüde değiştirdiği, çalışmanın özünü oluşturmaktadır. Osmanlı İmparatorluğu'nun ilk başkenti olan ve önemim, dinsel, kültürel ve ticari bur merkez olarak yüzyıllar boyunca sürdüren Bursa, 1840'lardan sonra Tanzimat'ın modernleşme reformlarının da odağı haline gelmiştir. Bu reformların Bursa'ya ilk etkileri, endüstri alanında gerçekleşmiş, kentte yeni fabrika bölgeleri belirmiştir. Bursa' nın 1855 depremiyle yıkılması ve geniş çaplı bir yeniden yapılanma ve restorasyona duyulan ihtiyaç, Tanzimat'ın kentsel ve mimari alandaki uygulamalarına olanak sağlamıştır. Kentin geleneksel dokusu, yeni caddelerin açılması, yeni yerleşim bölgelerininkurulması ve yeni yapı türlerinin ortaya çıkışıyla, 19. yüzyılın ikinci yansında değişmiştir. Bursa valisi Ahmet Vefik Paşa, bu reform döneminin en önemli ismidir. Bursa'nın 19. yüzyıldaki kentsel dokusu, geçtiğimiz yüzyılda büyük ölçüde değişmesine rağmen kentin mevcut yapısı, önemli geçmişinin izlerini hâlâ taşımaktadır. Bu izler, kültürel sürekliliğin bîr parçası olarak korunmalıdır.
Özet (Çeviri)
This thesis examines the 19th century urban transformation of Bursa within the scope of the Tanzimat reforms. The main concern of this study is to see how and in which scale the western-based urban institutions, regulations, planning principles and the changing social, cultural and economic demands of this reform period altered the traditional urban fabric of Bursa. Bursa, as the first capital of the Ottoman State continued to keep the Ottoman imperial glory for centuries not only as a religious, but also as a cultural and commercial center, became the focus of the Tanzimat' s modernization reforms, after 1840's. The earliest impacts of these reforms on Bursa appeared as industrial changes leading to new factory districts around the city. The destruction of Bursa by an earthquake in 1855, and the need for a large-scale reconstruction and restoration coincided with Tanzimat' s urban and architectural implementations; the opening of new avenues, the formation of iiinew residential quarters and the emergence of new building types altered the traditional urban fabric of Bursa in the second half of the 1901 century. Ahmet Vefik Paşa, the governor of Bursa, was the most prominent personality of this reform period. Although its 19th century urban fabric has been greatly changed within the last century, the existing structure of Bursa has still retained the traces of its significant heritage, which should be conserved as parts of the cultural continuity.