The Case of the 'white collar' in the actuality of the 'new economy' in Turkey
Türkiye'de yeni ekonominin işlergerçekliğinde 'beyaz yakalı' vakası
- Tez No: 123025
- Danışmanlar: PROF. DR. HASAN ÜNAL NALBANTOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilim ve Teknoloji, Ekonomi, Science and Technology, Economics
- Anahtar Kelimeler: Esneklik, Fordizm, Post-Fordizm, Emek, iş Ahlakı, Beyaz Yaka. vi, Flexibility, Fordism, Post-Fordism, Labor, Work Ethic, White- Collar. IV
- Yıl: 2002
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilim ve Teknoloji Politikası Çalışmaları Anabilm Dalı
- Sayfa Sayısı: 158
Özet
ÖZ TÜRKİYE'DE“YENİ EKONOMİ”NİN İŞLERGERÇEKLİĞİNDE“BEYAZ YAKALI”VAKASI Hoşadam, Haydar Sinan Yüksek Lisans, Bilim ve Teknoloji Politikası Çalışmaları Programı Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Hasan Ünal Nalbantoğlu Haziran 2002, 147 Sayfa Bu çalışmada, son yıllarda Türkiye'de iş yaşamında meydana gelen yönetimsel, örgütsel ve teknolojik değişimlerin iş süreçleri üzerindeki etkisi“beyaz v yakalı”olarak adlandırılan çalışanlar özelinde incelenmektedir. Bu dönüşümleri anlamlandırmak için kurulan kuramsal çerçevede kullanılan“yeni ekonomi”terimi, bu terimin literatürde sık ve gelişigüzel kullanılmasından kaynaklanan kavramsal muğlaklığı önlemek amacıyla kısıdı bir anlamda, enformasyon teknolojilerinin ve bu teknolojilerinin kullanım alt yapısının gelişmesi ve yayılması sonucu, üretim sistemlerinin, bilginin metalaşmış biçimi olan enformasyonun kilit rol oynadığı bir tarz verimliliği en üst düzeye çıkartacak şekilde örgütlenmesini betimlemek amacıyla kullanılmıştır. Bu tanımda söz konusu olan, sadece enformasyon ve servis sektörlerinin diğer iktisadi faaliyet alanları üzerinde egemenlik kurması değil, diğeralanların de enformasyon temelinde yeniden örgütlenmesidir. Bu bağlamda iddia edilebilir ki, özellikle Batı toplumlarında, enformasyonla kurulan ilişki temelinde yeni bir işçi tipi ortaya çıkmıştır. Türkiye yaratıcı ve şekillendiricilerinden olmadığı bu süreçte, yeni teknolojiyi ithal etmek durumundadır. Ancak teknoloji, beraberinde kendi yaratıldığı toplumsal, iktisadi, ve örgütsel koşulları da getirmektedir. Böylelikle, esneklik, kalite, takım çalışması, yeniden örgütlenme gibi kavramlar Türkiye'de çalışma hayatının parçaları haline gelmekte ve“bilgi işçiliği”çalışma hayatına eklemlenmektedir. Denilebilir ki bu çalışmada, bu yeni bilgi işçisini tanımaya yönelik adımlar atılmıştır. Bu yönde, beyaz yakalı çalışanların, gündelik iş pratiklerine yönelik bilgi toplamak amacıyla çeşitli veri toplama yol ve tekniklerine dayalı bir ampirik çalışma yapılmıştır. Bu kuramsal ve yöntemsel çerçeve dahilinde temel olarak, a) yukarıda tasvir edilen süreçler, örgütsel yapı ve teknolojik dönüşüm sonucunda beyaz-yakalı çalışanların gelecek - kariyer beklentilerinin değişmesinin iş ahlakını ne şekilde etkilediğinin ortaya konulmasına; b) beyaz yakalıların mavi yakalı ve diğer beyaz yakalı çalışanlarla ilişkilerini belirleyen faktörlerin tespit edilmesine; c) giderek tektipleşen iş deneyimine karşılık beyaz yakalı çalışanların sahip olduğu üstünlük ideolojisinin sebeplerinin ve gündelik sonuçlarının belirlenmesine çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE CASE OF THE“WHITE-COLLAR”IN THE ACTUALITY OF THE“NEW-ECONOMY”IN TURKEY Hoşadam, Haydar Sinan M.S., Department of Science and Technology Policy Studies Supervisor: Prof. Dr. Hasan Ünal Nalbantoğlu June 2002, 147 Pages This present study aims at exploring, with specific reference to white-collar employees; the ways in which managerial, technological and organizational changes that occurred in Turkey during recent years affects labor processes. The term“new economy”which is a part of the theoretical framework, is employed in a narrower sense in order to avoid the conceptual ambiguity caused by the frequent and cursory usage of the word in the academic literature. In this thesis,“new economy”is used to designate the processes in which, as a result of the development and diffusion of information technologies (and their prerequisites for utilization), the emergence of the information -the commodified form of knowledge- as the key element around which the organization of the production system is established in order to maximize productivity. This definition does not only imply the domination of information and mservice sectors over other fields of economic activity, but also reorganization of other fields around the basis of information. In this context, one may argue that these processes that brought about a specific relatedness to information and knowledge resulted in the formation of a new type of worker, especially in the West. As Turkey is not one of the dominant countries in this process, is in a position to import the new technology. However, the transfer of technology also results in the transfer of social, economic, and organizational conditions that exist side by side with that technology. In this way, new concepts like flexibility, quality, team-work, reorganization, re- engineering and knowledge-work become parts of everyday working life in Turkey. It can be said that, in the present study, steps are taken towards recognizing the new knowledge-worker in Turkey. In this way, an empirical research, which draws upon the employment of various data collection methods and techniques, into white-collar employees' work practices is attempted. In this conceptual and methodological framework, this study aims to reach an understanding of a) the transformation of career expectations of white-collar and in the light of that, the new work ethos that broke out with the“new economy”; b) relations of white-collar employees with other blue-collar and white-collar employees; c) consequences of the ideological superiority of white-collar over other workers despite a work experience that becomes increasingly homogeneous.