Strategic marketing for miçer education: Imace building and promoting academic programs
Yüksek öğretim kurumlarında stratejik pazarlama: İmaj geliştirme ve akademik programların pazarlaması
- Tez No: 123051
- Danışmanlar: PROF. DR. HASAN ŞİMŞEK, DOÇ. DR. ALİ YILDIRIM
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Yüksek Öğretim Kurumlarında Pazarlama Stratejileri, Kurumsal İmaj Geliştirme, Akademik Programların Pazarlaması, Marketing for Educational Institutions, Higher Education Marketing, Image Building for Higher Educational Institutions and Promotion of Academic Programs. IV
- Yıl: 2002
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 286
Özet
YÜKSEK ÖĞRETİM KURUMLARINDA STRATEJİK PAZARLAMA: İMAJ GELİŞTİRME VE AKADEMİK PROGRAMLARIN PAZARLAMASI Çetin, Rubeena, Khanam Doktora, Eğitim Bilimleri Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Hasan Şimşek Ortak Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Ali Yıldırım Temmuz 2002, 268 sayfa Türkiye, ulusal ve uluslararası rekabetçi yüksek öğretim pazarında hızlı bir biçimde yer almaktadır. Neticede pazarlama stratejileri, politikaları ve uygulamaları ilgi alanları olarak ortaya çıkmaktadır. Bu doktora tezi Türkiye'nin dört önde gelen üniversitesinin (iki devlet üniversitesi ve iki vakıf üniversitesi) kurumsal imajlarının oluşturulmasında, muhafazasında, geliştirilmesinde ve iletişiminde yaygın olarak kullanılan pazarlama uygulamaları, stratejileri üzerinde yoğunlaşmaktadır. Akademik programların tanıtımı, iletişimi ve tanınmasını bu programlara ilginin artması için kullanılan pazarlama bilgilerini, analiz etmektedir. Üniversitelerde kullanılan pazarlama tekniklerine ilişkin beklentileri araştırmak amacına yönelik olarak, bölüm yöneticilerine (N=163) uygulanan nicel yöntemleri değerlendirmektedir. Üniversitelerde uygulanan pazarlama tekniklerini içeren yöntemleri hazırlayan eğitim pazarlama uygulayıcılarının ortaya çıkardığı sonuçlan üniversite yöneticileri (N=30) ile görüşmeler yaparak (nitel yöntem)değerlendirir. Halkla ilişkiler görevlileri görüşme sonuçları, belgeler, haberleşme amaçlı unsurlar, pazarlama gereçleri ve faaliyetlerinin neler olacağını saptama amacı ile ilgili üniversitelerden toplanır. Anket sonuçları, yapılan görüşmeler, halkla ilişkiler çalışmaları, haberleşme unsurları ve yazılı eserler kurumsal amaçları başarmada pazarlama bilgilerinin yüksek öğretimde kullanılabileceğini göstermektedir. Stratejik olarak, öğrenci kaydını sağlamak, olası öğrencilerin ve toplumun ilgisini çekmek için kurumsal imajı ve imajın ve itibarın arttırılması, geliştirilmesi ve akademik programların cazibesini artırmak ve toplumca kabulünü sağlamak gereklidir. Ayrıca yapılan çalışmalar üniversitelerin çoklu stratejileri benimsediğini, kurumsal ihtiyaç ve amaçları karara bağlamak, haberleşmek ve başarı kazanmak için planlamalar yapmakta olduğunu göstermektedir. Rekabetin ortaya çıkışı ve olası pazar ve hedef gruplarını ele geçirme isteği pazarlama stratejilerinin daha etkin olarak kullanılmasına neden olmaktadır. Bu çalışma iyi planlanmış ve stratejik olarak iyi tanımlanmış pazarlama planlarının üniversitenin genel planlan ile bütünleştirilmesi halinde üniversitelere fayda sağlayacağını, akademik programların tanınması ile amaçlanan kurumsal imaj ın geliştirilmesi ve toplumun bilgilendirilmesini teşvik edeceğini göstermektedir. Bunun yanında haberleşme araçlarının ve halkla ilişkiler faaliyetlerinin gelişim sağlıyacak şekilde düzenlenmesi yüksek öğretim kurumlarında istenen olumlu sonuçlan verecektir. Bu nedenle özel amaçların gerçekleştirilmesi için stratejik pazarlama planları tavsiye edilmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT STRATEGIC MARKETING FOR HIGHER EDUCATION: IMAGE BUILDING AND PROMOTING ACADEMIC PROGRAMS Çetin, Rubeena, Khanam Ph.D., Department of Educational Sciences Supervisor: Prof. Dr. Hasan Şimşek Co-Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Ali Yıldıran July 2002, 268 pages Turkey is rapidly moving into the national and international competitive higher education market. As a consequence the issue of marketing strategies, policies and practices is emerging as an area of interest. This PhD thesis focuses on four premier universities of Turkey (two public universities and two private universities) their prevalent marketing practices, strategies employed for building, protecting, enhancing and communicating institutional image are explored. Marketing knowledge implemented for promoting, communicating and for increasing the attractiveness, recognition of the academic programs are also analysed. Methods include quantitative technique in the form of a survey of department administrators (N=163) are assessed to explore the purposes for which marketing techniques are implemented in the universities. Qualitative techniques in the form of interviews of the university administrators (N=30) are examined to make inferences about how educational marketing practitioners are formulating policies for the practice of marketing techniques in the universities. Interview schedule for PR officers (N=4), documents and materials for communication purposes were collected mof the respective universities to determine the marketing tools and activities prevalent in the universities and for what purposes. Overall findings of the questionnaires, interview studies, PR activities, communication materials and the literature review show that, marketing knowledge can be utilised for the higher education to achieve institutional purposes. Strategically, for achieving enrollment, attracting prospective students, communication to various public's, enhance and develop institutional image and reputation, and increase the recognition and attractiveness of the academic programs. Additionally the most significant result of the study is that universities adapt manifold strategies and plans to achieve, communicate and resolve institutional needs and goals. Marketing strategies are implemented more actively when competition arises and to capture the prospective markets and target groups. This study concludes that a well-planned and strategically defined marketing plan when incorporated in the university's overall planning will provide beneficial for the universities and foster them to accomplish their aims for communicating and enhancing the intended institutional image and increase the recognition of the academic programs. Similarly, communication tools and PR activities can be organised in a progressive manner to provide fruitful results for higher educational institutions. Therefore, practical implications for the higher education in terms of strategic planning of marketing to achieve specific objectives are recommended and discussed.