State intervention in Turkey: An assesment of the relationship between the political and the economic spheres
Türkiye'de devlet müdahalesi: Siyasal alan ile iktisadi alan arasındaki ilişki üzerine bir değerlendirme
- Tez No: 123050
- Danışmanlar: PROF. DR. RAŞİT KAYA
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Kamu Yönetimi, Siyasal Bilimler, Public Administration, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Devlet, devlet müdahalesi, dönüşüm, yeniden- yapılanma, hegemonya, yeni sağ. iv, State, state intervention, transformation, restructuring, hegemony, new right m
- Yıl: 2002
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 261
Özet
TÜRKİYE'DE DEVLET MÜDAHELESİ SİYASAL ALAN İLE İKTİSADİ ALAN ARASINDAKİ İLİŞKİ ÜZERİNE BİR DEĞERLENDİRME Güney, Atilla Doktora, Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Raşit Kaya Bu tez, Türkiye'de siyasal alan ile iktisadi alan arasındaki ilişkiyi eleştirel siyaset bilimi kuramı çerçevesinde incelemektedir. Tez, devlet müdahalesi sorunsalının tarihsel bir analizini yapmakla birlikte, Türkiye'de 1980'lerde yaşandığı iddia edilen 'dönüşüme' vurgu yaparak, bunalım ve siyaset-iktisat ilişkisinin yeniden yapılandırılması arasındaki dolayımı açıklamaya yönelik kavramsal bir çerçeve sunmaya çalışmaktadır. Bu bağlamda, söz konusu ilişkinin bir hegemonik proje olarak kurulup kurulmadığı, çalışmanın temel sorusunu oluşturmaktadır. Bu argümanı açıklayabilmek için, 1980'lerdeki 'dönüşüm' retoriğininin devlet müdahaleciliğine ve siyasal alan-iktisadi alan ilişkine değin söylemleri üzerinde durmaktadır. Dönüşüm retoriğinin devlet müdahalesini olumsuzlayıcı, siyasal alan ile iktisadi alarmı ayrılması gerektiğini vurgulayan söylemlerine rağmen söz konusu dönemde, müdahalenin azalmak yerine içerik ve biçiminin değiştiği, siyasal alan iktisadi alan ilişkisinin dönemin yeni sağ hegemonik projesinin bir parçası olarak yeniden formüle edildiği, bu çalışmanın temel bulgularım oluşturmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT STATE INTERVENTION IN TURKEY: AN ASSESSMENT OF RELATIONSHIP BETWEEN THE POLITICAL AND THE ECONOMIC SPHERES Güney, Atilla Ph.D., Department of Political Science and Public Administration Supervisor: Prof. Dr. Raşit Kaya April 2002, 253 pages. This thesis examines the nature of the relationship between the political and economic spheres in Turkey in the context of critical political theory. In addition to the historical analysis of the issue of state intervention, the thesis tries to offer a new framework for explaining the mediation between the crisis and the restructuring of the politics-economy relation through the evaluation of alleged transformation of the 1980s in Turkey. In this context, the conception of the reformulation of this relation as an hegemonic project is the basic problematic of this study. To clarify this argument the thesis emphasises the discursive elements of the“transformation”rhetoric of the 1980s. It is argued, that despite the rhetoric's constant stress on the withdrawal of the state from the economic sphere, there has been only a change in the formulation of the relationship between the political and the economic spheres.