Egyptian influences on the architecture of Roman asiaminor
Anadolu'da Roma Dönemi mimarlığında Mısır etkileri
- Tez No: 123053
- Danışmanlar: PROF. DR. SUNA GÜVEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Sanat Tarihi, Architecture, Art History
- Anahtar Kelimeler: Doğu Dinleri, Mısır Dini, Roma, Yunan, Hellenistik, Mısır, Din, Mimarlık. VI, Oriental Religions, Egyptian Cults, Roman, Greek, Hellenistic, Egyptian, Religion, Architecture. IV
- Yıl: 2002
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 202
Özet
oz ANADOLU'DA ROMA DÖNEMİ MİMARLIĞINDA MISIR ETKİLERİ Öztürk, Onur. Yüksek Lisans, Mimarlık Tarihi Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Suna Güven Haziran 2002, 186 sayfa. Roma dünyasındaki diğer Doğu kültleri gibi Mısır tanırları da pek çok Roma kentinde oldukça popülerdi. Bu çalışma öncelikle Doğu dinlerinin genel özelliklerini, Roma İmparatorluğu'nda yaygınlıklarının nedenlerini ve antik dönemdeki gelişimlerini anlatmaya çalışmaktadır. Bu doğrultuda, antik Mısır dininin temel özellikleri hakkında kısa bir bilgilendirmeden sonra ikinci bölüm Mısır kültünün özellikle Hellenistik dönemdeki değişimine yoğunlaşmaktadır. Bu değişim sürecinden sonra Hellenistik dönemde doğu Akdeniz'in çok sayıda kıyı kentinde, Roma döneminde ise, Roma ve bütün eyaletlerinde Mısır tanrılarına tapımlmıştır. Roma İmparatorluğu'nun diğer bölgeleri gibi Anadolu'da da yazıt ve nümizmatik veriler Anadolu'nun bir çok kentinde Mısır tanrılarına tapınıldığına işaret eder. Mimari kalıntıların sayısı oldukça sınırlı olmasına rağmen, bunlar Mısır kültlerinin mimarisine çeşitli kültürlerin etkileri hakkında önemli gerçekler açığa çıkarırlar. Buçalışmada Mısır dininin Anadolu'da Roma Dönemi mimarlığında vurgusunu nasıl bulduğunu anlamak için Mısır tanrılarına adanmış üç ünlü yapı seçilmiştir: Milet'deki Helios Serapis yapısı, Efes'deki Serapis tapmağı ve Bergama'daki Kızıl Avlu.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT EGYPTIAN INFLUENCES ON THE ARCHITECTURE OF ROMAN ASIA MINOR Öztürk, Onur M. A., Department of History of Architecture Supervisor: Prof. Dr. Suna Güven June 2002, 186 pages Similar to the other Oriental cults in the Roman world, Egyptian deities were quite popular in many Roman cities. This study, first of all, tries to explain the general characteristics of Oriental religions, the reasons of their popularity in the Roman Empire and their development during the ancient period. The diffusion of these cults in the Roman world was not only due to the existing political system or religious beliefs, but also because of their transformation in the course of centuries. In this respect, after giving a brief information about the essential properties of these cults, the second part concentrates on the changes in the Egyptian cults especially during the Hellenistic period. After this transformation Egyptian gods were worshipped in numerous coastal cities of the eastern Mediterranean during the Hellenistic period and, later in the Roman period, in Rome and all provinces. As in other regions of the Roman Empire, inscriptional mand numismatic evidence indicates the existence of the worship of Egyptian divinities in many cities of Anatolia as well. Although the actual number of architectural remains is quite limited, these reveal significant facts about the multiplicity of influences on the architecture of Egyptian cults in Asia Minor. In this study three famous buildings dedicated to the Egyptian Gods, namely, the Helios Serapis Building at Miletos, the temple of Serapis at Ephesus and the Red Hall at Pergamon were chosen in order to explain how the Egyptian religion found its expression in the architecture of Roman Asia Minor.