Civil society in Turkey: The experience of civil society organizations
Türkiye'de sivil toplum kuruluşları deneyimi
  1. Tez No: 123054
  2. Yazar: BAHAR TABAKOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BAHATTİN AKŞİT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Sivil Toplum, Sivil Toplum Kuruluşları (STK), Devlet, Agonistik, Antagonistik, Civil Society, Civil Society Organizations (CSOs), State, Agonistic, Antagonistic IV
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 228
Özet
TÜRKİYE'DE SİVİL TOPLUM: SİVİL TOPLUM KURULUŞLARI DENEYİMİ Tabakoğlu, Bahar Yüksek Lisans, Sosyoloji Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Bahattin Akşit Ocak 2002, 212 sayfa Bu çalışma temel ilgisini, günümüz Türkiye'sinde sivil toplumun mevcut durumunu anlamak amacıyla, sivil toplum kuruluşları (STK) -dernekler, vakıflar, meslek odaları ve sendikalar- üzerinde yoğunlaştırmaktadır. Araştırma, STK- devlet ilişkilerini ve STK'lar arası ilişkileri, sivil toplum aktörlerinin (STK'ların yönetici ve üyeleri) gözünden yakalamaya ve bu aktörlerin temel sosyal ve politik yönelimlerini betimlemeye çalışmaktadır. Bu çalışma, Türkiye'de 1990'ların başından itibaren nitelik ve nicelik olarak artış gösteren STK'ların, farklılıkların tanındığı ve uzlaşma ile çatışmanın bir arada yer aldığı bir agonistik iklim içerisinde ne oranda değerlendirilebileceğini araştırmaktadır. Çalışma, Türkiye'deki STK oluşumlarına genel bir bakışın yanısıra, Kemalist, sol ve İslami eğilimleriyle Türkiye'deki sosyal ve politik alanın temel gerilimlerini temsil eden ADD (Atatürkçü Düşünce Derneği) - ÇYDD (Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği) ve İHD (İnsan Hakları Derneği) - Mazlum-Der (İnsan Hakları ve Mazlumlar İçin Dayanışma Derneği) örnekleri üzerine odaklanmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT CIVIL SOCIETY IN TURKEY: THE EXPERIENCE OF CIVIL SOCIETY ORGANIZATIONS Tabakoğlu, Bahar NİS., Department of Sociology Supervisor: Prof. Dr. Bahattin Akşit January 2002, 212 pages This study concentrates its attention on civil society organizations (CSOs) - associations, foundations, chambers and unions- with a view to comprehending the existing situation of civil society in present-day Turkey. The research endeavors to catch the relationship between the state and CSOs and the relationship among the CSOs through the perspectives of the actors of civil society (the administrators and members of CSOs) and to describe the main social and political orientations of these actors. The study tries to explore the extent to which the increase -both qualitatively and quantitatively- of CSOs in Turkey starting with the beginning of 1990s can be evaluated in an agonistic climate in which differences are recognized and the cohabitation of consensus and conflict exists. Besides having a general look at the formations of CSO in Turkey the study also focuses on the examples of Association of Atatiirkist Thought - Association of Support for Contemporary Life and Human Rights Organization - Organization of Human Rights and Solidarity for Oppressed People which mrepresent the main tensions of Turkish social and political sphere with their Kemalist, leftist and Islamist tendencies.