Attitudes to word suicide: Application of the attribution valve model of prejudice
İntihara karşı tutum: Önyargıya ilişkin yükleme değer modelinin uygulanması
- Tez No: 123063
- Danışmanlar: DOÇ.DR. NURAY SAKALLI UĞURLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Tutum, İntihar, İntihara Teşebbüs, Önyargıya İlişkin Yükleme-Değer Modeli, Kontrol, Kültürel Değer, Cinsiyet Farkı vı, Attitudes, Suicide, Suicide Attempters, Attribution- Value Model of Prejudice, Controllability, Cultural Value, Gender Difference IV
- Yıl: 2002
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyal Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 69
Özet
öz İntihara karşı tutum: Önyargıya İlişkin Yükleme -Değer Modelinin Uygulanması Murathanoğlu, Ayşe Münire Yüksek Lisans, Sosyal Psikoloji Anabilim Dalı Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Nuray Sakallı Uğurlu Nisan 2002, 69 sayfa Bu araştırmada intiharın kabul edilebilirliği ve intihara teşebbüs edenlere karşı tutumlar araştırılmıştır. Ayrıca, önyargıya ilişkin yükleme- değer modeli, intihara ters düşen dini inanış faktörü eklenerek, intihar olgusuna uygulanmıştır. Bu tez için iki ayrı çalışma düzenlenmiştir. İlk çalışmanın ana amacı araştırılacak olan değişkenleri ölçmek için bir ölçek geliştirmekdir. Eklenen yeni ifadelerle oluşturulan yeni ölçek ile tezin denencelerini sınamak için de ikinci çalışma düzenlenmiştir. Ana çalışma olan ikinci çalışmadaki katılımcılar 110 (63 erkek, 47 kadın)Orta Doğu Teknik Üniversitesi öğrencisidir. Yaş ortalamaları 20.36 dır. Ölçek, intiharın kabul edilebilirliği ve intihar edenlere karşı tutum, kontrole yükleme, kültürel değer, intihara ters düşen dinsel inanış ve yardım davranışlarını ölçmektedir. Katılımcılar intihar olgusunu kabul etmemekle birlikte intihar teşebbüsünde bulunanlara karşı tarafsız bir tutum göstermiştir. Önyargıya ilişkin yükleme-değer modeli doğrulanmıştır, kontrole yükleme ve kültürel değer, intihara teşebbüs edenlere karşı önyargıyı yordamaktadır. Önyargıya ilişkin yükleme-değer modeli, Türkiye'de intihara teşebbüs edenlere karşı uygulanabilecek genel bir modeldir. İntihara ters düşen dini inanış faktörü, anlamlı olarak, intihara teşebbüs edenlere karşı önyargıyı yordamamıştır. Ayrıca, intiharın kontrol edilemez olduğuna inanan katılımcılar, kontrol edilebilir olduğuna inananlardan daha fazla, intihara teşebbüs edenlere yardım edeceklerini belirtmemişlerdir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Attitudes toward Suicide: Application of the Attribution- Value Model of Prejudice Murathanoğlu, Ayşe Münire M. S., in Social Psychology Supervisor: Doç. Dr. Nuray Sakallı Uğurlu April 2002, 69 pages The thesis investigated attitudes toward acceptability of suicide and suicide attempters in Turkish college population. Also, attribution- value model of prejudice was applied to suicide attempters, with the addition of religious belief against suicide. Two separate studies were conducted for the thesis. The main purpose of the first study was to develop a scale to measure the examined variables. With the addition of new items to the scale, the second study was conducted to measure participants' attitudes toward acceptability of suicide and suicide attempters. The attribution-value model of prejudice was applied to the 111attitudes toward suicide attempters. The sample of the second study, which was the main study, consisted of 110 (63 males, 47 females) undergraduate students from Middle East Technical University with a mean age of 20.36. The scale was administered to respondents measuring acceptability of suicide, attitudes toward suicide attempters, attribution of controllability, cultural value, religious belief against suicide and behavioral reactions of help. The findings, in general, showed that participants disagreed with the acceptability of suicide but they did not have negative attitudes toward suicide attempters. Attribution-value model of prejudice was confirmed, attribution of controllability and cultural value both predicted significantly attitudes toward suicide attempters. This model was confirmed to be a general model that can be applied to suicide attempters as an outgroup in Turkey. The addition of religious belief against suicide to attribution-value model of prejudice did not yield significant result. Also, participants who perceived suicide as uncontrollable, did not tend to show more helping reactions to the suicide attempters than participants who perceived suicide as controllable.