Kant's Dichotomic philosophy in the critique of judgement
Yargı gücünün eleştirisinde bulunan Kant'ın ikili felsefesi
  1. Tez No: 123062
  2. Yazar: METİN BAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YASİN CEYLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Felsefe, Philosophy
  6. Anahtar Kelimeler: Kant, estetik, yargı, beğeni, imgelem, yüce. iv, Kant, aesthetics, judgement, taste, imagination, sublime. u
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 93
Özet
oz YARGI GÜCÜNÜN ELEŞTIRISI'NDE BULUNAN KANT'IN İKİLİ FELSEFESİ Bal, Metin Yüksek Lisans, Felsefe Bölümü Tez Danışmanı: Prof. Dr. Yasin Ceylan Nisan 2002, 84 sayfa Bu tez ana konusu itibariyle Kant'ın estetik felsefesi, yani üçüncü Eleştiri, Yargı Gücünün Eleştirisi üzerine yoğunlaşmaktadır. Kant ilk iki Eleştirisi boyunca dikkatini en yüce erek (bengi barış) ve aklın ideleri ( özgürlük, tanrı, ruh ) üzerinde yoğunlaştırır. İdeler birinci ve ikinci Eleştiri'&e yasal bir şekilde kullanılmak üzere kanıtlanamadıkları için akün yasadışı bu tutumu Kant felsefesinin yaygın olarak bilinen bir 'uçurum'u haline geldi. Kılgısal Aklın Eleştirisinde duyarlılık hâlâ ihmal edilmekte böylece idealar duyularüstü bir dünyaya ait olarak kalmaktadırlar. Böylece aklın sınırları içinde kaldığı sürece etik âtıl kalacaktır. Bu durumda 'estetik' güzel üzerine bir düşünüm olarak akla yardım etmek için görevlendirilmektedir. Bu nedenle Yargı GücününEleştirisi'nde Kant'ın temel konusu 'güzel ruh'un yaratılmasıdır. Bu, din, etik ve estetik üçgeniyle gösterilmektedir. Kısaca, kuramsal felsefeden, kılgısal felsefeye geçerken içine düştüğü yanılgının farkında olan Kant, Yargı Gücünün Eleştirisi'nde yasal bir geçit bulmayı arzular. Kant bu defa geçiş ya da sıçramanın çok şiddetli olmamasını dilemektedir. Fakat sonuçta bu geçiş bir sıçrayış olarak kalmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT KANT'S DICHOTOMIC PHILOSOPHY IN THE CRITIQUE OF JUDGEMENT Bal, Metin M. S., Department of Philosophy Supervisor: Prof. Dr. Yasin Ceylan April 2002, 84 Pages This thesis concentrates mainly on Kant's aesthetic philosophy namely on the third Critique, The Critique of Judgement. Throughout his first two Critiques Kant focuses his attention on the most sublime end (eternal peace) and on the ideas of reason (freedom, God, soul). In the first and second Critiques ideas had not been proved to be used with legacy. Thus, this illegal attitude of reason became a wideknown 'gap' of Kant's philosophy. In The Critique of Practical Reason, sensibility is still neglected so the ideas remain belong to a supersensible world. Thus, so far as ethics remains merely in the limits of reason it would be stillborn again. In this condition, aesthetics as the reflection on beautiful is nominated to help reason. For this the main subject of Kantin The Critique of Judgement is the creation of the 'beautiful soul'. This is shown in the triangle of religion, ethics, and aesthetics. In brief, Recognizing his failure in passing from the theoretical philosophy to the practical philosophy, Kant wants to find a legal passage between the two in The Critique of Judgement. This time Kant wishes the transition or leap be not too violent. But in the end the transition remains as a leap.