The Effect of program continuity on memory for and attitude toward advertisement
Program sürekliliğinin reklamların hatırlanması ve reklamlara karşı tutum üzerindeki etkisi
  1. Tez No: 123066
  2. Yazar: ORKİDE DENİZ AKYAMAÇ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BENGİ ÖNER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Program Sürekliliği, Program Ortamı, Reklamlar, Tutum, Hatırlama, Program Continuity, Program Environment, Advertisements, Attitude, Recall
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 121
Özet
öz PROGRAM SÜREKLİLİĞİNİN REKLAMLARIN HATIRLANMASI VE REKLAMLARA KARŞI TUTUM ÜZERİNE ETKİSİ Akyamaç, Orkide Deniz Yüksek Lisans, Psikoloji Bölümü Tez Yöneticisi: Y. Doç. Dr. Bengi Öner Ocak 2002, 109 Sayfa Bu çalışmanın temel amacı, program sürekliliğinin reklamların hatırlanması ve reklamlara karşı tutumun oluşmasındaki etkilerinin araştırılmasıdır. Bu çalışmada program sürekliliği aynı müzik programım,“top on”(sürükleyici) ya da“ sıradan”(sürükleyici olmayan) nitelikte kullanarak, deneysel olarak manipüle edilmiştir. Kennedy'nin (1971) program araşma yerleştirilmiş olan reklamların hatırlanmasına engel oluşturduğunu önerdiği“tamamlama dürtüsü”(programı bitirme isteği) ışığında, sürekli olan bir programın arasına yerleştirilmiş olan reklamların, sürekli olmayan bir programın arasına yerleştirilen reklamlara orama, program kaynaklı seyretmeye devam etme isteğinin neden olduğu rahatsızlıktan ötürü, daha az etkili olacağı beklentisi vardır. Yapılan araştırmada reklamlara karşı genel tutum ve reklam-ürün benzerliğine olan inanç değişkenleri de analize eklenmiştir. Araştırma Orta Doğu Teknik Üniversitesi'nde okuyan 91 öğrenci üzerinde yürütülmüştür.VI Bilgiler 3 farklı tutum ölçeği ve 3 farklı bellek testi uygulanarak elde edilmiştir. Bu çalışmanın sonuçlan hipotezin ancak küçük bir kısmını doğrulayabilmiştir. Beklenildiği üzere, sürekli programı seyreden grupta, program kaynaklı seyretmeye devam etme isteği daha yüksek çıkmış, ve reklam araşma karşı hissedilen rahatsızlık daha fazla olmuştur, iki grup arasında, reklamlara karşı tutum ve reklamların tanınması konularında anlamlı farklılıklar bulunamamıştır. Ancak, beklentilerimizin tersine, sürekli programı seyreden grupta reklamlar daha iyi hatırlanmıştır. Reklam* ürün benzerliğine olan inanç ve daha iyi hatırlama arasında da anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Reklamların hatırlanması seyredilen program türü ve reklam- ürün benzerliğine olan inancın etkileşiminden de etkilenmiştir. Sonuçlar ilgili literatür içinde tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Ill ABSTRACT THE EFFECT OF PROGRAM CONTINUITY ON MEMORY FOR AND ATTITUDE TOWARD ADVERTISEMENTS Akyamaç, Orkide Deniz M.S., Department of Psychology Supervisor: Assist. Prof. Dr. Bengi Öner January 2002, 109 Pages This study aimed to find out the effect of program continuity on the attitude toward and memory for advertisements. In the present study, program continuity was manipulated experimentally, by using the very same music program as either top 10 (continuous) or as regular (discontinuous). In the light of Kennedy's (1971) proposition that audience drive for closure (desire to end the program) would interfere with memory for commercial material, it was hypothesized that advertisements embedded in a continuous program as opposed to a discontinuous program would be less effective because of the irritation caused by the need for continuation. During the present analysis, two other variables were added to the manipulation; the effect of a general attitude toward advertisements and the effect ofIV the belief in ad vertisement- product correspondence. 91 undergraduate students from METU participated in the experiment. Data were gathered by administering three different attitude scales and three different memory tests. The results of the present study only partially confirmed the hypotheses. As expected, the group that watched the continuous program elicited a higher level of program-induced need for continuation and was more irritated by the commercial break. No differences were found between groups in terms of their attitude toward and recognition of advertisements, as a function of the program watched. However, contrary to our expectations, better recall was associated with the group that watched the continuous program A belief in advertisement- product correspondence was also associated with better recall. An interaction effect of program type and belief in advertisement- product correspondence on the recall of embedded advertisements was found. The implications of the findings were discussed.