The Effect of conflict resolution training program on elementary school students' conflict resolution strategies
Çatışma çözümü eğitiminin ilkokul öğrencilerinin çatışma çözümleme stratejileri üzerine etkisi
- Tez No: 123075
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. OYA YERİN GÜNERİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Çatışma, Çatışma Çözümleme Stratejileri, Çatışma Çözümü Eğitimi vi, Conflict, Conflict Resolution Strategies, Conflict Resolution Training. IV
- Yıl: 2002
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 131
Özet
ÇATIŞMA ÇÖZÜMÜ EĞİTİMİNİN İLKOKUL ÖĞRENCİLERİNİN ÇATIŞMA ÇÖZÜMLEME STRATEJİLERİ ÜZERİNE ETKİSİ Çoban, Revan Yüksek Lisans, Eğitim Bilimleri Bölümü Tez Yöneticisi: Yrd. Doç. Dr. Oya Yerin Güneri Haziran 2002, 118 sayfa Bu çalışmanın amacı çatışma çözümü eğitimi programının ilkokul öğrencilerinin çatışma çözümleme stratejileri üzerine etkisini araştırmaktır. Çalışmanın örneklem grubunu, ODTÜ Geliştirme Vakfı Özel İlköğretim Okulu'nun dördüncü sınıfında okuyan 54 öğrenci oluşturmaktadır. Bu araştırmada ön test, son test, izleme testi ve 28 (18 erkek, 10 kız) kişilik deney, 26 (15 erkek, 11 kız) kişilik kontrol gruplarından oluşan yan deneysel desen kullanılmıştır. Deney grubu öğrencilerine sekiz oturum süren“Çatışma Çözümü Eğitimi”uygulanmıştır. Oturumlar haftada iki kez yapılmış ve her bir oturum yaklaşık bir ders saati (45 dakika) sürmüştür.Veri toplama aracı olarak, üç hipotetik çatışma durumunu (sıra ile bilgisayar kullanmak, sıraya girmek ve isim takmak) içeren“Çatışma Senaryosu Yazılı Ölçeği”( Johnson, Johnson, & Dudley, 1992) kullanılmıştır. Araştırmanın analizi, 2(deney-kontrol) X 2(cinsiyet) X 3( ön test, son test, izleme testi) faktörlü, son faktörde tekrar ölçümlü varyans analizi (ANOVA) deseni kullanılarak yapılmıştır. Bulgular, deney ve kontrol grubundaki deneklerin kullandıkları çatışma çözümleme stratejilerinde çatışma çözümü eğitimi programından sonra anlamlı bir fark olduğunu göstermektedir. Başka bir deyişle, araştırmanın sonuçları, deney grubunun, sıra ile bilgisayar kullanmak, sıraya girmek, isim takmak hipotetik çatışma durumlarında kullandıkları çatışma çözümleme stratejilerinin, ilk testten son teste anlamlı bir şekilde değiştiğini ve bu değişimin eğitim programından altı ay sonrada devam ettiğini göstermektedir. Ancak kontrol grubundaki deneklerin puanlarında anlamlı bir fark bulunmamıştır. Bulgular, ayrıca deney ve kontrol grubundaki kız ve erkek deneklerin ön test, son test ve izleme testinden her üç hipotetik çatışma durumu için aldıkları puanlarda anlamlı düzeyde farklılık olmadığım göstermiştir. Öte yandan bulgular, üçüncü hipotetikal çatışma durumunda (İsim takma), deney ve kontrol grubundaki tüm kız ve erkek öğrencilerin ön test, son test ve izleme testinde“Çatışma Senaryosu Yazılı Ölçeği”puanlarında anlamlı bir değişim olduğu göstermiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE EFFECT OF CONFLICT RESOLUTION TRAINING ON ELEMENTARY SCHOOL STUDENTS' CONFLICT RESOLUTION STRATEGIES Çoban, Revan M.S., Department of Educational Sciences Supervisor: Assist. Prof. Dr. Oya Yerin Güneri June 2002, 118 pages The purpose of the study was to investigate the effect of conflict resolution training program on elementary school students' conflict resolution strategies. The participants of the study consisted of 54 fourth grade level students from Middle East Technical University Foundation Private Primary School. The quasi- experimental pre-test, post-test, follow-up control group design was used in the present study. The experiment group, which received conflict resolution training over a period of eight sessions, consisted of 28 students (18 boys and 10 girls). The control group, which received no training, consisted of 26 students (15 boys and 11 girls). The sessions were held, twice a week for one month period, lasted approximately a class hour (45 minutes). iii“Conflict Scenario Written Measure”(Johnson, Johnson, & Dudley, 1992) which consisted of three hypothetical conflict situations (taking turns at a computer; queuing, and name-calling) was used to collect data. Subjects“Conflict Scenario Written Measure”scores for the three hypothetical conflict situations were submitted to three separate 2 (experiment-control) X 2 (Gender) X 3 (Pre-test, post-test, follow- up) ANOVA's with the first factors as between-subjects factors and the last factor serving as a repeated measures. The results indicated that there were significant differences between experiment and control groups students' conflict resolution strategies in three hypothetical conflict situations after the training. In other words, the findings indicated that the strategies the experiment group subjects used to resolve conflicts in taking turns at a computer, queuing, and name-calling hypothetical conflict situations have significantly changed from pre-test to post-test and this change was retained six months after the training. However, no significant differences were assessed between“Conflict Scenario Written Measure”scores of the subjects in the control group condition. Findings also indicated no significant differences between the pre-test, post-test and follow-up Conflict Scenario Written Measure scores of boys and girls in experiment and control group conditions for the three hypothetical conflict situations. On the other hand, findings indicated that regardless of the group, significant changes were identified between both girls and boys at pre-test, post-test, and follow-up measures in name-calling conflict.