A Translog function analysis of Turkish agriculture
Türkiye tarımının translog maliyet fonksiyonu
  1. Tez No: 123074
  2. Yazar: GÜNEY SEL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ALPER GÜZEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Tarımsal Üretim, Translog Maliyet Fonksiyonu. ıı, Agricultural Production, Translog Cost Function
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ekonomi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 72
Özet
TÜRKİYE TARIMIN'IN TRANSLOG MALİYET FONKSYONU YAKLAŞIMI İLE İNCELENMESİ Sel, Güney Yüksek Lisans, Ekonomi Bölümü Tez Danışmam: Doç. Dr. Alper Güzel Nisan 2002, 65 Sayfa Bu çalışma, Türkiye'de tarımsal üretiminde ortaya çıkan maliyetleri, 1970-1999 tarih aralığındaki tarımsal verilere dayanarak incelemektedir. Türkiye'deki tarımsal üretimi tanımlamak için Translog Maliyet Fonksiyonu'ndan yararlanılmıştır. Translog Maliyet Fonksiyonu, herhangi bir fonksiyonel form için yapılan bölgesel ikinci dereceden tahminler bazındaki esnek formu nedeniyle, deneysel çalışmalarda her zaman için en çok kullanılan esnek fonksyonlardan biri olmuştur. Bu çalışmada kullanılan modelde 4 girdi söz konusudur. Bunlar, ekilen alan, kullanılan traktör, gübre ve iş gücüdür. Ayrıca yıllık toplam tarımsal üretim değerleri 1968 yılı fiyatları bazında hesaplanarak modelde çıktı olarak ele alınmıştır. Deneysel sonuçlar, tüm faktörlerin birbirleri ile ikame özelliği olduğunu göstermektedir. Bu duruma tek istisna traktör ve gübre faktörleridir. Birbirleri ile olan esnekliklerinin negatif olması, bu iki girdiden birinin fiyatındaki artışın, diğerinin kullanımında belirli bir oranda azalmaya yol açacağım göstermektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT A TRANSLOG COST FUNCTION ANALYSIS OF TURKISH AGRICULTURE Sel, Güney M.S., Department of Economics Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Alper Güzel April 2002, 65 Pages This work examines the costs occurred in the agricultural production process in Turkey employing agricultural data from 1970 to 1999. A Translog specification will be used to represent the cost pattern of the Turkish Agricultural Production. The Translog Cost Function is the most frequently used flexible function in empirical work, which is well known for its flexible functional form in terms of the local second-order approximation to any arbitrary functional form. The model that is considered in this study, includes 4 inputs; land, tractor, fertilizer and labor and 1 output as total value of agricultural production calculated with 1968 prices. The empirical results indicate that all factors are substitutes except Tractor and Fertilizer. These two factors have negative cross elasticities meaning that an increase in tractor (or fertilizer) prices leads to a decrease in fertilizer (or tractor) demand.