Arabuluculuk eğitiminin ilköğretim düzeyindeki bir grup öğrencinin çatışma çözme davranışlarına etkisinin incelenmesi
A Study on an effect of peer mediation training on a group of students conflict resolution behaviors in the elementary school
  1. Tez No: 72371
  2. Yazar: NERMİN KORUKLU (ÖNER)
  3. Danışmanlar: PROF. DR. UĞUR ÖNER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Education and Training, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Arabuluculuk, Çatışma Çözme IV, Peer Mediation, Conflict Resolution
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitimde Psikolojik Hizmetler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 117
Özet
ÖZET Bu çalışma öncelikle arabuluculuk ve çatışma çözme becerisi kazandırma eğitiminin ne olduğunu, amacını, felsefesini, tarihsel gelişimini ve arabuluculuk eğitim programının genel özelliklerini tanıtmak ve Türk eğitim sistemimizdeki disiplin anlayışına yeni bir bakış açısı geliştirebilmeyi amaçlamaktadır, ikinci olarak bu çalışma da, okullarda arabuluculuk ve çatışma çözüme alanında yapılacak olan yeni araştırmalara bir başlangıç sağlamak amacıyla, arabuluculuk ve çatışma çözme becerileri kazandırma programının öğrencilerin çatışma çözme davranışlarında etkisi araştırılmıştır. Bu çerçeve içerisinde okul ortamında yaşanan çatışmalar ve bunlara farklı çözüm yollarıyla yaklaşımlar açıklanmıştır. Arkasından, arabuluculuk ve çatışma çözme tanımlanmış ve arabuluculuk ve çatışma çözme becerileri kazandırma eğitiminin amaçlan, içeriği genel olarak program tartışılmıştır. Bu çalışma, kontrol gruplu ön test ve son test modeline dayalı deneysel bir çalışmadır. Denekler, Aydın-Kuyucak Ertuğrul Gazi İlköğretim Okulu 6-7 ve 8. sınıf öğrencilerden seçilmiştir. Deney grubu 3 kız, 7 erkek; kontrol grubu da 3 kız, 7 erkek öğrenciden oluşturulmuştur. Deney grubu“ Arabuluculuk ve çatışma çözme becerileri kazandırma programına”alınmıştır. Kontrol grubuna ise herhangi bir eğitim verilmemiştir. Deneklerin çatışma çözme davranışları eğitim programına başlamadan önce ve sonra olmak üzere, araştırmacı tarafından geliştirilen“ Çatışma Çözme Davranışını Belirleme Ölçeği ”ile belirlenmeye çalışılmıştır. Elde edilen veriler, küçük gruplar için geçerli İlişkili örneklemler Arasındaki Farklar için İşaret Testi (Wilcoxon) yöntemiyle incelenmiştir. Yapılan analizler sonucunda arabuluculuk ve çatışma çözme becerileri kazandırma eğitim programına katılan öğrencilerin çatışma çözme davranışlarında iiiolumlu yönde değişme olduğu saptanmıştır. Eğitim almayan öğrencilerin çatışma çözme davranışlarında ise bir farklılık gözlenmemiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT This study has a twofold objective. In the first place, it aims to introduce the concepts of Peer Mediation and Conflict Resolution and, its' objectives, philosophy, history, theory, and educational applications, and provide a framework for Turk education discipline system. Secondly, it attempts to provide a starting point for further research in the area of peer mediation and conflict resolution in the school by examining the effect of the program on students' conflict resolution behaviors. In this context, conflict and its resolution particularly in the school settings are explained. Then a conceptual introduction to conflict resolution and mediation and skills which are given to students in the program, are discussed. This experimental study was based on both pre-test and post-test model with control group. The subjects were selected from the 6,7, 8th grade students of Aydın Kuyucak Ertuğrul Gazi Elementary School The experimental group was consisted of 10 students, as being 3 girls and 7 boys, and the control group was made up 3 girls and 7 boys. The experimental group was given“Mediation and Conflict Resolution Skills Training Program”. Control group was not given any training about this subject Conflict resolution behaviors of the subjects were measured by the“Conflict Resolution Behavior Scale”developed by the researcher. Wilcoxon tecnhnique was used in the analysis of the data. A difference was found between the pre-test and post-test scores of experimental group' s conflict resolution behaviors, whereas no difference was observed between the two scores of the control group ' s conflict reolution behaviors.