Atasözlerin ilköğretim I. kademedeki öğrencilerin eğitimine etkisi
The Effect of provorbs on the education of the students in Turkish primary schools
- Tez No: 123261
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SEYİT EMİROĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Eğitim, Atasözü, Anadili, Atasözünün Kullanıldığı Yerler VII, Education, Proverbs, Mother Tongue, The Ways That Proverbs Are Used VIII
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 281
Özet
ÖZET Güzel sanat denilen,“Edep”ten türeyen Edebiyat, insanoğlunun duygu ve düşüncelerini kelimeler aracılığı ile yazıya dökme sanatıdır. Türk edebiyatı, Türklerin İslamiyet'i kabulünden sonra, Dîvan Edebiyatı ve Şifahî Edebiyat olarak ikiye ayrılmıştır. Türk Edebiyatnın önemli bir kolu olan,daha önce“şifahî edebiyat”olarak % bilinen, ancak şimdiki karşılığı ile Halk Edebiyatı, halkın sözlü geleneğine dayanan,zamanla en son ve en mükemmel halini alan, destan, efsane, mani, türkü, atasözü, bilmece vb. türleri içine alan edebiyatın anonim türüne denir. Halk Edebiyatının bir kolu olan atasözleri, kimin tarafından, ne zaman söylendiği bilinmeyen, genel yargılar bildiren önerme niteliğindeki özlü sözlere denir. Tarihî çok eskilere dayanan, az kelime ile çok anlam ifade eden, söylenene öğüt niteliği taşıyan, uzun denemeler sonucu ortaya çıkan, genel, her zaman geçerli olan kelime gruplarına atasözü denir. İlk olarak“Orhun Abidelerinde”rastlanan atasözlerine, sab, sav, mesel, darb-ı mesel, durub-u emsal gibi kelimeler kullanılmıştır. İlk ciddi araştırma Şinasi tarafından yapılmış olan atasözleri, Cumhuriyet tarihinden sonra Ömer Asım Aksoy tarafından derlenmiş, incelenmiş ve sözlük haline getirilmiştir. Eğitim insanda hayatı boyunca kalıcı, istendik davranışlar kazandırma sürecine denir. Çocukları eğitmek için okul denilen, aynı yaş grubu çocukların eğitim ve öğretim gördükleri yerde,onlara açıklamak istenilen olay ve vermek istenilen öğütleri atasözleri ile açıklanabilir. İlköğretim okullarında atasözleri öğrencilere çeşitli yollarla kavratılmaya ve öğretilmeye çalışılmaktadır. -Bir olay karşısında söylenen atasözleri -Konu olarak seçilen ve açıklanan atasözleri -Anlatımı pekiştirmek ve. olaya hakimiyeti sağlamak amacıyla söylenen atasözleri -Türkçe dersinde konuların kalıcı olması için kullanılan atasözleri -Anadili eğitiminde kullanılan atasözleri VIGörüşme sonuçlarına göre; öğretmenlerin atasözleri için ayrı bir zaman ayırmak yerine yeri ve zamanı geldikçe, bir konudan sonra ve konuları pekiştirmek amacı ile kullandıkları gözlemlenmektedir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Called fine art, literature derived from“Edep”, is the art of wording the human being's feelings and ideas through words. The Turkish Literature, after the Turks accepted Islam as areligion was sepereted into two as;“Divan Edebiyatı”(the litareture in Ottoman Palece ) and“Şifahi Edebiyat”( Folk Litareture).“Şifahi Edebiyat”, know * as“ Halk Edebiyatı”now, is a branch of literature which is based on the oral culture of turks and took its last and perfect form as ballad, legend, folk music, poem, proverbs, etc. Proverbs, a branch of Folk Literature, are the concise sayings experessing general comments, which aren't known when and by whom they were told. Provebs, are a group of words that mean verymuch with a few words and are advice for the listeners. They are from very old times and came out after many experiences. They were called“ sab, sav, mesel, dar-ı mesel, durub-u emsal etc.”And were firstly met in Orhun Monuments in history. The first serious research about proverbs was carried out by“Şinasi”during the Ottoman Empire and later, in Turkish Republic, Ömer Asım Aksoy examined, collected and published proverbs as a dictionary. Proverbs can be used in education to explain the events and give some advice to the students. İn primary schools in Turkey, proverbs are taught in these ways: -Proverbs told for an event -Proverbs chosen as a subject abd explained in class -Proverbs told to strengthen the understanding of a subject -Proverbs ysed in Turkish Lesson for a better learning -Proverbs used while teaching a mother tongue As a result of interviews with the teachers. It's understood that they use proverbs after to stengthen the understanding of a subject when need in the class.