Reasürans uygulamaları ve saklama payının belirlenmesi
Reinsurance methods and determining retention limits
- Tez No: 123338
- Danışmanlar: PROF. DR. SÜLEYMAN GÜNAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İstatistik, Statistics
- Anahtar Kelimeler: Reasürans, iflas olasılığı, saklama payı, Reinsurance, ruin theory, retention limit
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İstatistik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 72
Özet
REASÜRANS UYGULAMALARI VE SAKLAMA PAYININ BELİRLENMESİ Devrim Alçın Hacettepe Üniversitesi, istatistik Bölümü, İstatistik Anabilim Dalı Aktüerya Bilim Uzmanlığı ÖZ Bu çalışmanın amacı reasürans uygulamaları ve bu uygulamalarda saklama payının hesaplanmasına ilişkin yöntemleri incelemektir. Sigorta şirketleri, üzerlerine aldıkları riski azaltmak ve kendilerini beklenmeyen hasarlara karşı koruyabilmek için portföy yapıları ve gelecek planlarına en uygun reasürans yöntemlerini belirlemelidirler. Bu çalışmanın ilk bölümünde reasürans yöntemlerinin avantaj, dezavantaj ve uygulama alanları açıklanarak reasürans yöntemlerinin belirlenmesinde dikkat edilmesi gereken unsurlar ele alınmıştır. Reasürans yönteminin belirlenmesinin yanı sıra sigorta şirketinin üzerinde tuttuğu riskin ne kadarını sigortalaması gerektiğinin belirlenmesi de reasürans uygulamalarının en önemli problemlerinden biridir. Bu nedenle ikinci bölümde aktüeryal hesaplamalar yardımı ile uygulanması gereken saklama payının belirlenmesi incelenmiştir. Çalışmanın uygulama bölümünde, özel bir sigorta şirketinin sağlık sigortası branşına ait veriler kullanılarak ele alınan portföy için uygulanacak olan Kot-Par anlaşması için saklama payı belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
REINSURANCE METHODS AND DETERMINING RETENTION LIMITS Devrim Alçın Hacettepe University, Department of Statistics, Department of Statistics, Actuarial Science ABSTRACT The aim of this study is to examine the methods regarding reinsurance methods and the determining the retention limits in these methods. Insurance company have to determine the most appropriate reinsurance method for their portfolio structure and future plans in order to minimize the risk they took over and to protect themselves against unexpected claims. The first part in this study takes up the principles to be taken into consideration when determining reinsurance methods through providing explanations about the advantage, disadvantage and application fields of reinsurance methods. In addition to determination of reinsurance methods, one of the most significant problems of reinsurance applications is the determination of how much risk the insurance company must insure. Therefore, in the second part, with the help of actuarial applications, the determination of retention to be applied is examined. In the application part of this study, retention for Quota Share Reinsurance, which is to be applied for the portfolio handled, is determined by using the data of the health insurance branch of a private insurance company.