Yüksek sıcaklık üstüniletken YBa2Cu3O7-x ince filmlerin hazırlanması ve magnetik özelliklerinin incelenmesi
Preparation and investigation of magnetic properties of high temperature superconducting YBa2Cu3O7-x thin films
- Tez No: 123342
- Danışmanlar: PROF. DR. TEZER FIRAT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: İnce film, üstüniletken, magnetron püskürtüm, YBa2Cu307, Thin film, superconducting, magnetron sputtering, YBa2Cu307
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 126
Özet
YÜKSEK SICAKLIK ÜSTÜNİLETKEN YBa2Cu307^ İNCE FİLMLERİN HAZIRLANMASI VE MAGNETÎK ÖZELLİKLERİNİN İNCELENMESİ ABDULLAH CEYLAN Hacettepe Üniversitesi, Fizik Mühendisliği Bölümü, Fizik Mühendisliği Anabilim Dalı ÖZ Bu tez çalışmasında, c-yönelimli yüksek sıcaklık üstüniletken YBaaCifcOr-s ince filmlerin hazırlanması ve üstüniletken özelliklerinin incelenmesi amaçlanmıştır. Filmlerin hazırlanmasında r.f. magnetron püskürtüm tekniği kullanılmıştır. Film ile hedef malzeme arasında gerçekleşebilecek stokiyometrik uyumsuzluklardan kurtulmak amacıyla eksenden kaçık püskürtüm tekniği tercih edilmiştir. İstenilen yönelimde filmlerin büyütülmesi için gerekli olan alttaş sıcaklığının elde edilmesi amacıyla yeni bir alttaş ısıtıcısı tasarlanmış ve yapılmıştır. Bu ısıtıcı ile alttaş yüzey sıcaklığı 200mTorr Ar atmosferinde 800°C'ye çıkabilmekte ve bu durumda 10x10mm2,lik bir alanda ±5°C'lik bir sıcaklık değişimi gözlenmiştir. Film hazırlama koşullarının üstüniletken özellikler üzerindeki etkilerinin incelenmesi için x-ışınlârı kırınımı (XRD), taramalı tünelleme mikroskobu (STM), A.a Direnç ve A.a. Magnetik Duygunluk teknikleri kullanılmıştır. XRD incelemeleri sonunda örneklerin c-yönelimli, STM incelemeleri sonunda ise tanecikli yapıda oldukları belirlenmiştir. A.a. direnç ölçümlerine göre üstüniletken duruma geçiş sıcaklığı 87.8K, a.a. magnetik duygunluk ölçümlerine göre ise geçiş sıcaklığı 84.2K olan YBa2Cu307-s ince filmler elde edilebilmiştir.
Özet (Çeviri)
PREPARATION AND INVESTIGATION OF MAGNETIC PROPERTIES OF HIGH TEMPERATURE SUPERCONDUCTING YBa2Cu307^ THIN FILMS ABDULLAH CEYLAN Hacettepe University, Department of Physics Engineering, Physics Engineering Section ABSTRACT In this study, preparation of c-axis superconducting YBa2Cu307-5 thin films and investigation of superconducting properties of as grown films were aimed. Samples were deposited by r.f. magnetron sputtering technique. In order to avoid from stochiometric difference between target and the growth films, off-axis sputtering was preferred. So as to obtain necessary substrate temperature, a novel substrate heater was designed and manufactured. With this heater, substrate surface temperature could be heated up to 800°C in 200mTorr Ar atmosphere. In this situation, temperature variation in the area of 10X10 mm2 at the center is about ±5°C. In order to investigate the effect of deposition conditions on superconducting properties; x-rays diffraction (XRD), scanning tunneling microscope (STM), A.c. Resistance and A.c. Magnetic Susceptibility techniques were used. According to XRD patterns and STM images, it was understood that all the samples were c-axis oriented and have granular structure. It was determined that transition temperature of the films with respect to a.c. resistance measurements is about 87. 8K and 84.2K according to a.c. magnetic susceptibility measurements.