Poli(NIPA-co-MAH) sentezi, karakterizasyonu ve immunoglobulin-G ile etkileşimlerinin incelenmesi
The Synthesis and characterization of poly(NIPA-co-MAH) and investigation of interactions with immunoglobulin-G
- Tez No: 123353
- Danışmanlar: PROF. DR. ERHAN BİŞKİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Uyarı-cevap polimerleri, NIPA, histidin, IgG, LCST, Stimuli-responsive polymers, NIPA, histidine, IgG, LCST
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 98
Özet
POLİ(NIPA-co-MAH) SENTEZİ, KARAKTERİZASYONU VE İMMUNOGLOBULİN-G İLE ETKİLEŞİMLERİNİN İNCELENMESİ Emel Kalaycıoğlu Hacettepe Üniversitesi, Kimya Mühendisliği Bölümü, Kimya Mühendisliği A.B.D. ÖZ Bu çalışmanın amacı, çözeltiden immunoglobulin-G (IgG) ayrıştırılmasında çözünür A/-isopropilakrilamid (NIPA) ve 2-metakriloamidohistidin (MAH) esaslı sıcaklık ve pH duyarlı kopolimerlerin kullanılabilirliğinin araştırılmasıdır. Bu amaçla ilk olarak, MAH monomeri sentezlenmiştir. FTIR ve 1H-NMR yöntemleri ile karakterize edildikten sonra poli(NIPA-co-MAH) 70°C'de etanol ortamında, serbest radikal başlatıcısı olarak azobisizobütironitril (AIBN) kullanılarak azot atmosferinde sentezlenmiştir. Kopolimerlerin kimyasal yapıları FTIR ve 1H-NMR ile, ısıl davranışları ise DSC-TG-DTG ile belirlenmiştir. MAH ve AIBN derişimleri değiştirilerek, 0.125-0.725 mmol/gram kopolimer aralığında MAH birimleri taşıyan ve 62000-77500 aralığında molekül ağırlığına sahip kopolimerler üretilmiştir. Ulaşılan kopolimerizasyon verimleri %81-91 aralığındadır. Sentezlenen kopolimerlerin uyarı-cevap özellikleri spektrofotometrik olarak 540 nm dalga boyunda üç farklı pH'da (pH:4.0, 7.4 ve 9.0) incelenmiştir. Daha sonra sentezlenen bu kopolimerler IgG ile etkileştirilmiştir. FTIR ile etkileşimin kimyasal yapıda meydana getirdiği değişiklikler belirlendikten sonra, IgG varlığında, seçilen NIPA/MAH kopolimerinin pH ve sıcaklık bağımlı faz ayrılma davranışları ilk kısımda olduğu gibi spektrofotometrik olarak 540 nm dalga boyunda incelenmiştir. Poli(NIPA-co- MAH)'ın faz ayrılma sıcaklığının, IgG konsantrasyonunun artmasıyla azaldığı bütün pH değerlerinde gözlenmiştir. Zamana bağlı IgG adsorpsiyon kapasitesinin belirlenmesi için yapılan deneyler sonucunda 90 dk civarında adsorpsiyon kapasitesinin platoya eriştiği gözlenmiştir. Serbest kopolimer zincirleri ve IgG ile etkileştirilmiş kopolimer zincirleri taramalı tünelleme mikroskobu (TTM) ile görüntülenmiştir. Sonuçlar poli(NIPA-co-MAH)'ın, sulu ortamlarda IgG konsantrasyonunun tespiti için yeni bir ajan olarak kullanılabileceğini göstermiştir.
Özet (Çeviri)
THE SYNTHESIS AND CHARACTERIZATION OF POLY(NIPA-co-MAH) AND INVESTIGATION OF THEIR INTERACTIONS WITH IMMUNOGLOBULIN-G Emel Kalaycıoğlu Hacettepe University, Department of Chemical Engineering, Chemical Engineering Division. ABSTRACT The aim of this study is to investigate the usability of soluble N-isopropylacrylamide (NIPA) and 2-methacryloamidohistidine (MAH) based temperature- and pH-sensitive copolymers for the separation of immunoglobulin-G (IgG) from solution. In the first step, MAH monomer was synthesized by using methacrylochloride and histidine and characterized by FTIR and 1H-NMR. Poly(NIPA-co-MAH) was synthesized at 70°C and under nitrogen atmosphere by using azobisizobutyronitrile (AIBN) as a free radical initiator and ethanol as a solvent. Chemical structures of copolymers were determined by FTIR and 1H-NMR analysis. DSC-TG-DTG analysis were used to determine thermal behavior of the copolymers. Copolymers with different MAH contents in the range of 0.125-0.725 mmol/ gram copolymer and with different molecular weights in the range of 62000-77500 were produced by varying the concentrations of MAH and AIBN. Copolymerization yields achieved were in the range of % 81-91. The stimuli-responsive properties of copolymers were investigated spectrophotometrically at 540 nm at three different pHs (pH: 4.0, 7.4 and 9.0). Then, copolymers were interacted with IgG. After determining the changes in the chemical structures of IgG interacted copolymers by FTIR, the pH and temperature dependent phase seperation behaviors of "selected NIPA/MAH copolymer in the presence of IgG were investigated by spectrophotometrically at 540 nm. The LCST of poly( NIPA-co-MAH) significantly decreased with increasing IgG concentration at all pH values. IgG adsorption capacity of the copolymers against the time is determined. At last, free copolymer chains and IgG interacted chains were viewed by using STM. The results indicated that poly(NIPA-co-MAH) could be utilized as a new material for the determination of IgG concentration in the aqueous medium.