Ateş yer tespit radarında kalman filtresi uygulaması
Kalman filter applications in fire locating radar
- Tez No: 123359
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. YAKUP ÖZKAZANÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Kalman Filtresi, Genişletilmiş Kalman Filtresi, Ateş Yer Tespit Radarı, Kalman Filter, Extended Kalman Filter, Fire Locating Radar
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 64
Özet
ATEŞ YER TESPİT RADARINDA KALMAN FİLTRESİ UYGULAMASI Mehmet Çolak Hacettepe Üniversitesi, Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü ÖZ Kara harbinde, dağ ya da tepe gibi bir siperin arkasından ateş eden bir düşman kuvvetine karşı savunma amaçlı olarak ateşin yapıldığı koordinatları tespit etmemize yardımcı olan bir radara ihtiyacımız vardır (Atış Yer Tespit Radarı). Ateş yer tespit radarlarının tipik olarak gözlemlediği nesne bir top mermisi olabileceği gibi balistik olarak hareket eden bir roket de olabilir. Ateş yer tespit radarları balistik uçuş yapan nesneyi bir süre izledikten sonra, gürültülü olarak aldığı konum bilgisi verilerini kullanarak atışın yapıldığı koordinatları kestirmeğe çalışan düzeneklerdir. Bu çalışmada öncelikle balistik hareket eden balistik füzeler ve top mermileri için ateş yeri kestirim algoritmaları uygulanmış ve daha sonra düşme anında manevra yapan taktik füzeler için algoritmalar genişletilmiştir. Bu çalışmada genişletilmiş Kalman filtresi (Extended Kalman Filter) kullanılarak atış yer kestirimi problemi etüd edilmiştir. Klasik bir yaklaşımla çözülmeye çalışılan problem doğrusal bir model için sonuç vermiş ama doğrusal olmayan yapısından dolayı ateş yer tespit radarı için esas alınan model için çözüme ulaşılamamıştır. Bu noktada daha genel bir yaklaşıma ihtiyaç duyulduğu anlaşılmıştır. Genişletilmiş Kalman filtresinin ateş yer tespit problemini çözdüğü uygulamalar ile birlikte gösterilmiştir. Kalman filtresi bize yalnızca kestirim sonuçlarını vermekle kalmayıp yapılan kestirimlerin kalitesi konusunda da bilgi vermektedir.
Özet (Çeviri)
KALMAN FILTER APPLICATIONS IN FIRE LOCATING RADAR Mehmet Çolak Hacettepe University, Department of Electrical and Electronics Engineering ABSTRACT In land warfare, a radar (Fire Locating Radar) is needed to locate the position of the source of fire behind mountains or hills. Fire locating radars observe objects in ballistic motion for a while, gets the noisy position information of the object for a period of time then uses that position data to estimate the coordinates of the fire origin. The object that the radar observes can typically be an artillary shell as well as a rocket in ballistic motion. In this study, estimation algorithms are applied for ballistic missiles and artillary shells which are assumed to move ballistically and then the algorithm is extended for the missiles that manevuer in terminal phase. The fire location problem is tried to be solved by a classical approach first. The classical approach has been succesfull for a linear model but failed for a realistic nonlinear model. Consequently, it is understood that we need a more general approach that can solve the estimation of the fire location problem. Extended Kalman Filter algorithm is used in estimation of fire location. It is shown that extended Kalman filter can solve our nonlinear estimation problem via applications. Kalman filter not only gives us estimation results, but also informs us about the quality of the estimations.