Uyarlamalı konjoint analizi
Adaptive conjoint analysis
- Tez No: 123369
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. SEVİL BACANLI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İstatistik, Statistics
- Anahtar Kelimeler: Uyarlamalı Konjoint Analizi (UKA), Konjoint Analizi, Fayda Katsayısı, indirim Marketler, Adaptive Conjoint Analysis (ACA), Conjoint Analysis, Utility, Discount Markets
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İstatistik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 101
Özet
UYARLAMALI KONJOINT ANALİZİ Eylem Deniz Hacettepe Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, istatistik Anabilim Dalı ÖZ Bu çalışmada amaç, geniş kullanım alanı nedeni ile önce Konjoint analiz ve daha sonra detaylı olarak Uyarlamalı Konjoint Analizi'ni (UKA) incelemek olup, konunun İstanbul indirim marketler üzerinde yapılan anket çalışmasından elde edilen verilere bir uygulamasını yapmaktır. Bu amaç doğrultusunda çalışmanın izleyen ikinci bölümünde konjoint analizinin işleyiş aşamalarına değinildikten sonra, çok sayıda etken içeren çalışmalarda konjoint analizinin yetersizliğine değinilerek, bu durumda kullanılan üç değişik yöntemden bahsedilmiştir. Bu yöntemlerden, kendi kendini açıklayan ve melez yaklaşımlara kısaca değinilirken diğer bir yöntem olan UKA üçüncü bölümde detaylı olarak incelenmiştir. Dördüncü bölümde ise konunun uygulaması yapılmıştır. Bunun için. İstanbul'dan seçilen 5 indirim market (Şok, Tansaş, Endi, Dia, Bim) için, UKA programında yer alan anket uygulanmış ve bu anket sonucu elde edilen veriler yine UKA programında değerlendirilmiştir. Seçilen indirim marketlerin pazar payları, mağazaların özelliklerini iyileştirmesi durumunda pazar paylarının nasıl değişeceği ve müşterilerin alışveriş tercihlerine ilişkin sonuçlar ve bu sonuçlara bağlı yorumlar detaylı olarak verilmiştir.
Özet (Çeviri)
ADAPTIVE CONJOINT ANALYSIS Eylem Deniz Hacettepe University, Graduate School of Natural and Applied Sciences, Statistic Section ABSTRACT The main purpose of this study is, at first, to examine The Conjoint Analysis, due to its wide usage, then The Adaptive Conjoint Analysis (ACA) in details, and later on to apply this study to the data obtained from a questionnaire on Istanbul discount markets. In the light of this aim, in the second part of this study, after having mentioned the steps of process of Conjoint Analysis, three methods used in case of inadequacy of Conjoint Analysis in studies including a large number of attributes have been presented. Among these methods, The Adaptive Conjoint Analysis method has been examined in details in the third part whereas the self-explicated and hybrid methods have been mentioned briefly. The application of this method have been presented in the fourth part. The questionnaire in the ACA program has been applied to the 5 discount markets (Sok, Tansas, Endi, Dia, Bim) in Istanbul and the result of this questionnaire have been assessed in ACA program with data obtained. The market shares of the chosen discount markets, how the market shares will change in case the characteristic of the markets improve, the results, related to the customers shopping preferences and the comments depending on these results have been expressed in details.