Tek yönlü genişlik testi
One-sided range test
  1. Tez No: 123368
  2. Yazar: ABDULLAH FIRAT ÖZDEMİR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. TÜLAY SARAÇBAŞI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İstatistik, Statistics
  6. Anahtar Kelimeler: Tek Yönlü Varyans Çözümlemesi, Çoklu Karşılaştırma, Genişlik Testi, Güven Aralığı, Tek Yönlü Genişlik Testi, Tukey SRT, One-Sided Analysis of Variance, Multiple Comparison, Range Test, Cofidence Interval, One-Sided Range Test, Tukey SRT
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İstatistik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 66
Özet
TEK YÖNLÜ GENİŞLİK TESTİ Abdullah Fırat Özde m ir Hacettepe Üniversitesi, İstatistik Bölümü, Uygulamalı İstatistik Ana Bilim Dalı ÖZ Bu çalışmanın amacı, A. J. Hayter tarafından tek yönlü varyans çözümlemesinde grup ortalamaları arasında bir sıralama olduğunun bilinmesi durumunda önerilen Tek Yönlü Genişlik Testi' ni incelemektir. Birinci ve ikinci bölümde konuya giriş yapılarak diğer genişlik testleri tanıtılmıştır. Eş anlı güven aralıklarında Tek Yönlü Genişlik Testi' nin Tukey Studentized Range Test ( SRT ) ile birlikte kullanımı hakkında bilgi verilmiştir. Üçüncü bölümde hata serbestlik derecesi 15,20,30,40 olan tek yönlü varyans çözümlemesi deney düzenleri 3,4 ve 5 grup için normal dağılımlı kitlelerden çekilen örneklemler için oluşturulmuştur. Tek Yönlü Genişlik Testi ile Tukey SRT Testi, oluşturulan deney düzenlerinde karşılaştırılmıştır. Önerilen Tek Yönlü Genişlik Testi' nin, grup ortalamaları arasında sıralama olduğunun bilindiği durumda ortalama farklarının kontrolü için Tukey SRT yerine uygulanabileceği belirtilmiştir.
Özet (Çeviri)
THE ONE SIDED RANGE TEST Abdullah Fırat Özdemir Hacettepe University, Departmant of Statistics, Applied Statistics Section ABSTRACT The purpose of this study is to investigate the one sided range test ( OSRT ) proposed by AJ. Hayter when there is an order between group means in one way analysis of variance. In the first and the second chapters previous studies have been stated and the usage of OSRT with Tukey Studentized Range Test ( SRT ) in simultaneous confidence intervals has been explained. In the third chapter a comparison has been carried out between OSRT and SRT by means of experimental designs with degrees of freedom 15,20,30,40 and number of groups 3,4,5 with the data generated from normally distributed populations. As a result of the study, it has been stated that OSRT can be applied instead of Tukey SRT when there is an order between group means to control the difference of means.