Buharlaşma terlemenin NOAA-AVHRR uydu görüntüleri ile tahmini
Estimation of evapotranspiration via NOAA-AVHRR satellite images
  1. Tez No: 123375
  2. Yazar: ORHAN GÖKDEMİR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALPARSLAN ARIKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: NOAA-AVHRR, buharlaşma-terleme, enerji dengesi, NDVI, albedo, satıcılık, yüzey sıcaklığı, NOAA-AVHRR, evapotranspiration, energy balance, NDVI, albedo, emissivity, land surface temperature
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeoloji (Hidrejeoloji) Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 82
Özet
BUHARLAŞMA TERLEMENİN NOAA - AVHRR UYDU GÖRÜNTÜLERİ İLE TAHMİNİ Orhan GÖKDEMİR Hacettepe Üniversitesi, Jeoloji Mühendisliği Bölümü, Hidrojeoloji Mühendisliği Anabilim Dalı ÖZ Ülkemiz açısından son derece önemli olan, su kaynakları potansiyelinin en iyi şekilde değerlendirilmesi ve bilinçli su kaynakları yönetimi anlayışının yerleşmesi için yapılan çalışmalar beraberinde etkin veri toplama yöntemlerinin geliştirilmesini gerektirmektedir. Mevcut veri toplama ağlarından türetilen verilerin noktasal olması, kara atmosfer arayüzünde, buharlaşmaya ilişkin parametrelerin alansal değişimini, güvenilir olarak ifade edememektedir. Yer istasyonları verileri ve alansal veri türetilebilen uzaktan algılama teknikleri ile türetilen verilerin birleştirilmesi daha ekonomik ve ölçeğe bağlı olarak daha güvenilir gözükmektedir. Gelişen teknolojiye paralel olarak, konvansiyonel yöntemlerin dışında, uzaktan algılama yöntemlerinin, ülkemiz için de uygulama alanının genişletilmesi gerekmektedir. Bu çalışma kapsamında; uygulama alanı olarak seçilen Afyon-Akarçay Havza'sı için, NOAA-AVHRR uydu algılayıcısı verilerinden itibaren, buharlaşma-terleme mekanizmasına doğrudan etki eden bitki örtüsü, yüzey sıcaklıkları, albedo, emisivite ve enerji akılarının belirlenmesi amaçlanmıştır. 01.10.1998 - 30.09.1999 tarihleri arasında Havza'nın NDVI, albedo, yüzey sıcaklıkları ve emissivite haritalarını oluşturmak amacıyla, AVHRR görüntüleri işlenerek, radyometrik, geometrik ve atmoferik düzeltmeleri yapılmıştır. Sonuçta uydudan türetilmiş verilerle meteorolojik verilerin bütünleştirilmesi ile buharlaşma- terleme haritaları oluşturulmuştur. Sonuçlar, yaygın olarak uygulanan ve sadece meteorolojik verileri kullanan, Penman (1948), Penman-Monteith (1973) ve Makkink (1957) eşitlikleri ile elde edilen sonuçlarla karşılaştırılmıştır. Uydular halen buharlaşma-terlemenin önemli bileşenlerinden rüzgar hızı ve buhar basıncı gibi değişkenleri ölçememektedir. Ancak zamansal çözünürlükleri yüksek meteorolojik uydu verileri, yüzey-atmosfer arayüzünde enerji, kütle ve momentum çevrimine ilişkin önemli bilgiler sağlamaktadır.
Özet (Çeviri)
ESTIMATION OF EVAPOTRANSPIRATION VIA NOAA - AVHRR SATELLITE IMAGES Orhan GÖKDEMİR Hacettepe University, Department of Geological Engineering, Hydrogeological Engineering Section ABSTRACT Studies on best management of water resources potentials require progression of effective data collection methods has vital precious for our land. The point source data collection networks are not representative for a reliable spatial distribution of the parameters regarding evapotranspiration in land surface and atmosphere interface. Combination of ground stations data with spatial data derived from remote sensing techniques seem more economic and more reliable depending on scale. It is essential to extend the application of the remote sensing technologies in our country beside the conventional methods. In the scope of this proposed study; determination of hydrologic parameters which directly effect evapotranspiration mechanism like vegetation cover, land surface temperatures, emissivities, albedo and energy fluxes, via NOAA - AVHRR satellite sensor in Afyon-Akarçay basin as an application field has been intended. AVHRR images has been processed, radiometrically, geometrically and atmospherically corrected to obtain NDVI, albedo, emissivity and land surface temperature map of the basin during the dates between 01.10.1998 and 30.09.1999. Finally the evapotranspiration maps have been created with the combination of meteorological and satellite derived data. The results have been compared with the widely used Penman (1948), Penman Monteith (1973) and Makkink (1957) formulas which are obtained by merely meteorological data. Satellites still are not able to measure crucial components such wind speed and vapour pressure of evapotranspiration. However, meteorological satellites which have high temporal resolution can supply the knowledge of the cycle of energy, mass and momentum through the land surface-atmosphere interface.