Civa(II) ve gümüş(I) iyonlarının poli(vinilferrosenyum) ile modifiye edilmiş platin elektrottaki voltametrik davranışları
Voltammetric behaviors of mercury(II) and silver(I) ions an poly(vinylferrocene) modified platinum electrode
  1. Tez No: 123394
  2. Yazar: MUTLU SÖNMEZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HALUK ÖZYÖRÜK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: modifiye elektrot, civa (II) iyonu, gümüş (I) iyonu, dönüşümlü voltametri, diferansiyel puis anodik sıyırma voltametrisi, modified electrode, mercury (II) ion, silver (I) ion, cyclic voltammetry, differential pulse anodic stripping voltammetry
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 62
Özet
CİVA (II) VE GÜMÜŞ (I) İYONLARININ POLİ(VİNİLFERROSENYUM) İLE MODİFİYE EDİLMİŞ PLATİN ELEKTROTTAKİ VOLTAMETRİK DAVRANIŞLARI Mutlu Sönmez Hacettepe Üniversitesi, Kimya Bölümü, Analitik Kimya Anabilim Dalı ÖZ Bu çalışmada, civa (II) ve gümüş (I) iyonlarının poli(vinilferrosenyum) klorür ile kaplanmış platin elektrottaki voltametrik davranışları incelenmiş ve bu elektrodun civa (II) ve gümüş (I) iyonlarının tayininde kullanılabilirliği araştırılmıştır. Civa (II) ve gümüş (I) iyonları, polimer yapıda bulunan klorür iyonlarının metal iyonlarıyla kompleks oluşturması yoluyla modifiye elektrotta önderiştirilmiştir. Her iki metal iyonunun voltametrik davranışları dönüşümlü voltametri ve diferansiyel puis anodik sıyırma voltametrisi yöntemleri ile incelenmiştir. Metal iyonlarının tayininde kaplama kalınlığının, Cl~ iyonu derişiminin, CI" iyonunda bekletme süresinin, metal iyonlarının önderiştirilme süresinin, elektroliz potansiyelinin ve elektroliz süresinin etkileri incelenmiştir. Belirlenen optimum koşullar kullanılarak, civa (II) ve gümüş (I) iyonları için derişim- sıyırma pik akımı ilişkileri de incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
VOLTAMMETRIC BEHAVIORS OF MERCURY (II) AND SILVER (I) IONS ON POLY(VINYLFERROCENE) MODIFIED PLATINUM ELECTRODE Mutlu Sönmez Hacettepe University, Department of Chemistry, Analytical Chemistry Section ABSTRACT Voltammetric behaviors of mercury (II) and silver (I) ions on a platinum electrode coated with poly(vinylferrocenium) chloride was investigated and utility of this electrode for the determination of mercury (II) and silver (I) ions was tested. Mercury (II) and silver (I) ions were preconcentrated at the modified electrode by complex formation with the chloride ions present in the polymer matrix. Voltammetric behaviors of the two metal ions were investigated by both cyclic voltammetry and differential pulse anodic stripping voltammetry techniques. For the determination of the metal ions, the effects of polymeric film thickness, concentration of CI“ ion solution, immersion time in CI”ion solution, preconcentration time of metal ions, electrolysis potential and electrolysis time were investigated. The concentration-stripping peak current relationship for mercury (II) and silver (I) ions was also studied under the optimum conditions.