Ermenek (Karaman) miyosen yaşlı karasal çökel sistemlerinin sedimantolojik evrimi (Orta Toroslar-Türkiye)
Sedimentological evolution of the Ermenek (Karaman) miocene continental depositional systems (Middle Taurides-Turkey)
- Tez No: 123422
- Danışmanlar: PROF. DR. ABDURRAHİM ŞAHBAZ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
- Anahtar Kelimeler: Toroslar, Ermenek Havzası, Alüvyon yelpazesi, Gilbert-tipi delta, ağız barı-tipi delta, plaj, kıyıyüzü, kıyıilerisi-geçiş, sekans, parasekans, düşük su düzeyi kaması sistem birimi, transgresif sistem birimi, yüksek su düzeyi sistem birimi, Taurides, Ermenek Basin, alluvial fan, Gilbert-type delta, mouth bar- type delta, beach, shoreface, offshore-transition, sequence, parasequence, lowstand wedge systems tract, transgressive systems tract, highstand systems tract
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 141
Özet
Ill ERMENEK (KARAMAN) MİYOSEN YAŞLI KARASAL ÇÖKEL SİSTEMLERİNİN SEDİMANTOLOJİK EVRİMİ (ORTA TOROSLAR - TÜRKİYE) Ayhan ILGAR Hacettepe Üniversitesi, Jeoloji Mühendisliği Anabilim Dalı ÖZ Orta Toroslarda yer alan Ermenek Havzası, Bozkır ve Aladağ naplarının üzerinde dalma-batma ile ilişkili gerilme tektoniği altında Miyosen'de açılmış ve havza, doğrultu atımlı deformasyondan etkilenmiştir. Bu deformasyon sonucu gelişen iki ayrı göl alanı, göl su düzeyinin yükselmesi ile birlikte birleşerek tek bir çökelme alanına dönüşmüştür. Havza dolgusu, Erken Miyosen yaşlı gölsel kırıntılı kayaçlar (Yenimahalle Formasyonu) ile Orta Miyosen yaşlı resifal şelf karbonatlarından kuruludur. Gölsel kırıntılı kayaçların sedimanter fasiyes analizi ve sekans stratigrafik açıdan incelenmesi yoluyla, havzadaki çökelme sistemlerinin gelişimlerini ortaya koymak ve Erken Miyosen'de Ermenek Havzası'nın paleocoğrafik evrimini göl düzeyi değişimleri ile ilişkili olarak açıklamak bu çalışmanın amacını oluşturmaktadır. Ermenek Havzası'nı besleyen sistemlerin yer aldığı fayla sınırlı havza güney kenarı, kuzeye doğru gelişen akarsu etkin alüvyon yelpazesi ve ağız barı-tipi delta, kütle akması süreçlerinin hakim olduğu Gilbert-tipi delta, plaj ve kıyıyüzü çökelleri ile tanımlanır. Dik yamaçlar ile sınırlanan havza kuzey kenarı ve havza içi ise, kıyıyüzü ve kıyıilerisi-geçiş ortamı çökellerinden oluşur. Düşey istif içinde pek çok kez tekrarlanan ve ilerleyen ya da gerileyen bu fasiyes birlikleri, yüksek çözünürlükte göl düzeyi değişimlerini yansıtırlar. Yenimahalle Formasyonu içinde zorunlu regresyonu yansıtan erozyonal uyumsuzluk yüzeyleri tarafından sınırlanan dört adet sekans tanımlanmıştır. Bu sekanslar içindeki ilk sistem birimini oluşturan düşük su düzeyi kaması sistem birimi, havza güneyinde uyumsuzluk yüzeyleri üzerinde alüvyon yelpazesi çökelleri ile tanımlanır. Gerileyen Gilbert-tipi delta, kıyıyüzü ve plaj çökelleri 1.2. ve 3. sekansın transgresif sistem birimlerini oluşturur. 4. Sekans ise, düşük su düzeyi kaması sistem biriminin üzerinde, yüksek su düzeyi sistem biriminin ilerleyen Gilbert-tipi delta çökelleri ile tanımlanır. Havza içinde her bir sekansın düşük su düzeyi kaması sistem birimleri, kıyıyüzünün kumtaşları ile tanımlanır. Bu kumtaşları ise transgresif sistem biriminin kumtaşı aratabakalı çamurtaşları ile üzerlenir. Havza dolgusunun sekans stratigrafik gelişimi büyük ölçüde çökelimle eş zamanlı tektonik aktivite ve iklim tarafından kontrol edilmiştir. Buna karşın aynı sekans içindeki yanal fasiyes değişimleri havzaya nokta kaynaktan malzeme getirimi, değişen kıyı topografyası ve havza tabanının havzanın değişik kesimlerinde farklı çökme miktarları tarafından belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
IV SEDIMENTOLOGICAL EVOLUTION OF THE ERMENEK (KARAMAN) MIOCENE CONTINENTAL DEPOSITIONAL SYSTEMS (MIDDLE TAURIDES - TURKEY) Ayhan ILGAR Hacettepe Üniversitesi, Jeoloji Mühendisliği Anabilim Dalı ABSTRACT The Ermenek Basin developed on the Bozkır and Aladağ nappes in the Central Taurides, due to the extensional tectonism related with subduction in Miocene. The basin is effected by strike slip deformations and as a result of the deformation two individual lakes were formed. Later then these lakes merged into a single depositional area due to increasing lake-level. Basin fill comprises Early Miocene lacustrine elastics (Yenimahalle Formation) and Middle Miocene reefal shelf carbonates. Sedimentary fades analysis and sequence stratigraphy of the lacustrine clastic fill are studied in order to find out the developments of the depositional systems and to reconstruct the paleogeographic evolution of the Early Miocene Ermenek Basin in relation with lake-level changes. The fault-bounded southern margin of the Ermenek Basin, in which the feeder systems takes place, is defined by northward prograding stream-dominated alluvial fan and mouth bar-type delta, mass flow dominated Gilbert-type delta, and beach and shoreface deposits. The northern margin was a high relief with a shoreface and offshore-transition deposits. These fades associations, prograding or retrograding and repetitive in the vertical succession, reflects the high resolution lake level variations. In an ascending order four unconformity-bounded sequences represented by forced-regressive erosional surfaces have been identified within the Yenimahalle Formation. The first of these is the lowstand-wedge systems tract defined by alluvial fan deposits on the unconformity surfaces at the southern basin margin. Retrograding Gilbert-type delta, shoreface and beach deposits form the transgressive systems tracts of 1st, 2nd and 3rd sequence's. Whereas, above the lowstand wedge systems tract, the 4th sequence is defined by the prograding Gilbert type delta deposits of highstand systems tract. The offshore architecture of each sequence shows a lowstand wedge of shoreface sandstones overlain by transgressive systems tract of mudstones interbedded with sandstones. The sequential organization of the basin-fill succession is thought to have been controlled by climatic changes and syndepositional tectonics, whereas the lateral variation in sequence architecture is attributed to the localized sediment supply (deltaic vs. non-deltaic shoreline), varied lake-shore topography and differential subsidence.