Arpa proteinlerinin çözünürlük ve emülsiyon özelliklerinin incelenmesi
Investigation of solubility and emulsifying properties of barley proteins
  1. Tez No: 123449
  2. Yazar: BERNA BİLGİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SÜEDA ÇELİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gıda Mühendisliği, Food Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Arpa, protein, fonksiyonel özellik, çözünürlük, emülsiyon, Barley, protein, functional property, solubility, emulsion
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 81
Özet
Türk arpa çeşitlerinden Tokak ve Bülbül-89'un protein konsantratlarının çözünürlük ve emülsiyon özellikleri ilk kez bu çalışmada araştırılmıştır. Tokak ve Bülbül-89 çeşidi arpa unlarından protein konsantratları elde edilmiş ve protein içerikleri sırasıyla % 77.2 ve % 75.9 olarak saptanmıştır. Arpa unu ve protein konsantratlarının protein fraksiyonları SDS-PAGE yöntemi ile incelenmiştir. Arpa protein konsantratlarının çözünürlük özellikleri % 0.1, % 0.2 ve % 0.5 (w/v) olmak üzere üç farklı protein konsantrasyonunda; damıtık su, 0.1 M NaCI, 0.5 M NaCI ve 1.0 M NaCI olmak üzere dört farklı çözeltide; 2, 4, 6, 8, 10 ve 11 olarak altı pH değerinde çalışılmıştır. Arpa protein konsantratlarının çözünürlüğünün çalışılan aralıktaki protein konsantrasyonundan (% 0.1-0.5) etkilenmediği, bununla beraber pH ve tuzun çözünürlük üzerinde önemli etkisi olduğu saptanmıştır. En yüksek çözünürlük değerleri damıtık suda elde edilmiş, artan tuz konsantrasyonu He (0.1 M-1.0 M) çözünürlüğün azaldığı belirlenmiştir. NaCI çözeltilerinde çözünürlüğün, alkali pH değerlerinde asidik pH değerlerine göre daha yüksek olduğu, izoelektrik noktaya yakın pH değerinde (pH 6) ise bütün çözeltilerde en düşük değerde olduğu görülmüştür. Tokak ve Bülbül-89 arpa çeşitleri protein konsantratlarının emülsiyon özellikleri % 0.025, % 0.05, % 0.10, % 0.15, % 0.20, % 0.25, % 0.30, % 0.50 (w/v) protein konsantrasyonlarında, damıtık suda, pH 2, 4, 6, 8 ve 10 değerlerinde ve 60 sn ve 90 sn homojenizasyon sürelerinde incelenmiştir. Arpa protein konsantratlarının emülsiyon özelliklerinin, protein konsantrasyonu ve pH'dan etkilendiği saptanmıştır. En zayıf emülsiyon özellikleri % 0.025 ve % 0.05 protein konsantrasyonlarında görülmüştür. Artan protein konsantrasyonunun emülsiyon kapasitesi ve stabilitesi üzerinde olumlu etkiye sahip olduğu belirlenmiştir. En iyi emülsiyon özellikleri pH 2 ve pH 8'de elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The investigation of solubility and emulsifying properties of Turkish barley varieties (cv. Tokak and Bülbül-89) were carried out first time in this study. Barley protein concentrates of Tokak and Bülbül-89 with protein concentrations of 77.2% and 75.9%, respectively, were obtained from their flours. Protein fractions of barley flours and their protein concentrates were examined with SDS-PAGE method. Solubility behavior of barley protein concentrates were studied at the concentrations of 0.1%, 0.2% and 0.5% (w/v) in distilled water, 0.1 M NaCI, 0.5 M NaCI and 1.0 M NaCI solutions and pH Values were adjusted to pH 2, 4, 6, 8, 10 and 1 1. Solubility was not affected by the protein concentration in the studied range (0.1-0.5%) whereas pH and NaCI had remarkable effects. The highest solubility was obtained in distilled water and it was adversely affected by the increasing ionic strength (0.1 M-1.0 M). The results indicated that solubility values at alkaline pH were greater than the ones at acidic pH and solubility reached to the lowest level around the pH value close to the isoelectric point of barley proteins (pH 6) in all solutions studied. Emulsifying behavior of Tokak and Bülbül-89 protein concentrates at the concentrations of 0.025%, 0.05%, 0.10%, 0.15%, 0.20%, 0.25%, 0.30%, 0.50% (w/v) in distilled water was examined at pH values of 2, 4, 6, 8, 10. Homogenization times were chosen as 60 s and 90 s. Emulsifying properties of barley protein concentrates were affected from protein concentration and pH. Poor emulsifying properties were observed at the protein concentrations of 0.025% and 0.05%. Increasing protein concentration had positive effects on emulsifying capacity and stability. The best emulsifying properties were obtained at pH 2 and pH 8.