MOSIX tabanlı dağıtılmış sistemlerde görev göçü
Process migration in MOSIX-based distributed systems
  1. Tez No: 123451
  2. Yazar: BAURZHAN ISMAGULOV
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ SAATÇİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
  6. Anahtar Kelimeler: görev göçü, yük dengelenmesi, dağıtılmış sistemler, sistem kümeleme, yüksek başarım, koşut işlem, process migration, load balancing, distributed systems, clustering, high performance, parallel processing
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 50
Özet
MOSIX Tabanlı Dağıtılmış Sistemlerde Görev Göçü Baurzhan Ismagulov Hacettepe Üniversitesi, Bilgisayar Bilimleri Mühendisliği Anabilim Dalı Öz Bilgisayar kümesi {cluster), ağ üzerinden haberleşen, verilen işleri birlikte yürüten sistemler grubu olarak tanımlanabilir. Genellikle tek bir sistemin sağlayamayacağı başarımı {performance) ve / ya da erişilebilirliği {availability) elde etmek için kullanılır. MOSDC, bilgisayar kümeleri için bir yük dengeleme yazılımıdır. Amacı, varolan uygulamalara - alışılmış ikili arabirimleri değiştirmeden - yüksek başarımlı ölçeklenebilir küme altyapısı sunmaktır. Görevler, çalışma esnasında uygun bulunan düğümlere devingen olarak atanır; bunu sağlamak için çekirdek düzeyinde gerçekleştirilen kesen görev göçü kullanılır. Bu tez çalışması kapsamında, MOSIX'in görev taşıma mekanizması, bazı temel sistem çağrıları ve kimi diğer platforma bağımlı veri yapılan ve algoritmaları Linux-SPARC için yeniden yazılmıştır.
Özet (Çeviri)
Process Migration in MOSIX-based Distributed Systems Baurzhan Ismagulov Hacettepe University, Department of Computer Sciences and Engineering Abstract Computing clusters can be viewed as groups of networked systems performing some tasks together. They are usually used to get performance and/or availability that can't be ex pected from a single system. MOSDC is a tool for adaptive load balancing in a computer cluster. Its primary focus is to provide the applications with scalable high-performance clustering environment without modifying traditional binary interfaces. MOSIX's load balancing algorithms utilize dy namic assignment of processes to nodes throughout their runtime; to achieve that, MOSIX relies on preemptive process migration, implemented at the kernel level. The scope of the present work covers porting process migration mechanism, basic system calls and some other platform-dependent data structures and algorithms, for Linux- SPARC.