Yüksek hızlı hafif hizmet diesel motorlarında alternatif yakıt olarak metil alkolün kullanılması
- Tez No: 8804
- Danışmanlar: PROF. DR. BATTAL KUŞHAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Alternatif motor yakıtları, Gazlaşmış alkolün diesel motorlarında kullanılması, Alternative engine fuels Alcohol fumigation of diesel engines
- Yıl: 1989
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Enerji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 69
Özet
Bu araştırmada, yüksek hızlı, hafif hizmet diesel motoruna, gazlaştırma (Fumigation) yöntemi ile yedirilebilecek Metil Alkol ve alkolün, motor performansına etkileri incelenmiştir. Çalışmada, tek silindirli, dört strok peryotlu, hava soğutmalı, AA1 PETTER diesel motoru kullanılmıştır. Motorun yüklenmesi, TD 15 Tecquipment hidrolik dinamo metresi ile sağlanmıştır. Motora alkol, emme manifoldu üzerine bir adaptör ile“bağlanmış, Zenith 72 Y6 modeli karbüratör ile verilmiştir. Araştırmanın birinci ”bölümünde, motor normal diesel yakıtı ile çalıştırılarak, altı temel" gaz konumu için motor karakteristikleri belirlenmiştir. îkinci bölümde ise, temel motor karakteristikleri içerisinde kalmak şartı ile, yedirilebilecek maksimum alkol miktarı ve alkolün motor performansına etkileri incelenmiştir. Araştırma sonucunda, motora verilen toplam enerjinin yüzde otuz beş' e kadarının, metil alkol ile sağlanabileceği belirlenmiştir. Yüksek hız ve gaz konumlarında motora yedirilebilen alkol miktarını sınırlayan faktörün, vuruntu olduğu gözlenmiştir. Genel olarak diğer bölgelerde, alkol miktarını sınırlayan faktör, aşırı duman ve dengesiz çalışma olmuştur.
Özet (Çeviri)
SUMMARY In this research, the amount of Methyl Alcohol int roduced with Fumigation method to the high speed light duty diesel engine and effect of alcohol to the engine performance, have“been investigated. Four stroke, single cylinder and air cooled AA1 PETTER diesel engine has been used in the tests. The engine has ”been loaded with TD 15 Tecquipment hydraulic dinamometer and Zenith 72 Y6 model carburetor being mo unted on the inlet manifold with adapter has been used for the introduction of alcohol. In the first section, for the six base fuel rack. settings, engine characteristics have been determined with normal diesel fuel. In the second section, obeying to the base engine characteristics, amount of maximum alcohol introduced to the engine and effect of alcohol to the engine performances, had been investigated. As a result, one may say that 35 percent of inlet total energy can be supplied with Methyl Alcohol.lt has been observed that limiting factor for the amount of al cohol introduced to the engine at high speed and rack settings, is knock. Generally, in other sections limiting factor for the amount of alcohol are smoke and unbalan ced running.