Köy Hizmetleri Tokat Araştırma Enstitüsü topraklarının kil mineralojisi ve mekanik özellikleri
Soils clay mineralogy and mechanics characteristics of Rural Services of Research Institute
- Tez No: 123464
- Danışmanlar: PROF.DR. ALPER DURAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Smektit, Klorit, Kaolinit, Vermikulit, İllit, Sıvı Sının, Plastiklik Sının, Plastiklik İndeksi
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziosmanpaşa Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Toprak Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 69
Özet
ÖZET KÖY HİZMETLERİ TOKAT ARAŞTIRMA ENSTİTÜSÜ TOPRAKLARININ KİL MİNERALOJİSİ VE MEKANİK ÖZELLİKLERİ Hikmet GÜLEÇ GAZİOSMANPAŞA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ TOPRAK ANA BİLİM DALI YÜKSEK LİSANS TEZİ 2002, 69 Sayfa Danışman : Prof. Dr. Alper DURAK Jüri : Prof. Dr. Alper DURAK Jüri : Doç. Dr. Nutullah ÖZDEMİR Jüri : Yard. Doç. Dr. Kenan LILIÇ Bu çalışmada, Köy Hizmetleri Tokat Araştırma Enstitüsü topraklarının kil mineralojisi ve mekanik özellikleri araştırılmıştır. Öncelikle tüm serilerde horizon düzeyinde organik madde, kil içerikleri, kil mineralleri ile sıvı sının, plastiklik sınırı ve plastiklik indeksi gibi mekanik özellikler tespit edilmiştir. C, Cı ve C2 horizonları homojen olmadıklarından dolayı değerlendirme dışı bırakılmış, Ap ve A horizonları değerlendirmeye alınmıştır. Elmalı serisi Ap ve A horizonunda; hakim kil minerali klorit olup onu sırası ile smektit, kaolinit, illit ve klorit-vermikulit takip etmekte, sıvı sının % 51.0 - 54.2, plastiklik sının % 30.3 - 31.0, plastiklik indeksi % 20.0 - 23.9 olup, organik maddesi % 1.57 - 4.18, kil içeriği ise % 24.80 - 28.08 arasında değişmektedir. Akış serisi Ap ve A horizonunda; hakim kil minerali smektit ve kaolinit olup onu sırası ile klorit, illit ve klorit-vermikulit takip etmekte, sıvı sının % 45.3 - 47.6, plastiklik sının % 25.7 - 26.3, plastiklik indeksi % 19.0 - 21.9 olup, organik maddesi % 1.28 - 2.20, kil içeriği ise % 26.70 - 32.98 arasında değişmektedir. Deneme serisi Ap ve A horizonunda; hakim kil minerali smektit ve klorit olup onu sırası ile kaolinit, illit ve klorit-vermikulit takip etmekte, sıvı sının % 57.5 - 62.5, plastiklik sının % 33.7 - 35.4, plastiklik indeksi % 22.1 - 28.8 olup, organik maddesi % 1.57 - 3.71 arasında değişmekte, kil içeriği ise % 30.88'dir. Yeşilırmak I serisi Ap horizonunda; hakim kil minerali klorit olup onu sırası ile, kaolinit, illit ve smektit takip etmekte, sıvı sının % 57.8, plastiklik sının % 32.5, plastiklik indeksi % 25.3 olup, organik maddesi % 2.49, kil içeriği ise % 36.80'dir. Yeşilırmak II serisi Ap horizonunda; hakim kil minerali smektit olup onu sırası ile, klorit, kaolinit, klorit - vermikulit ve illit takip etmekte, sıvı sının % 64.0, plastiklik sının % 38.1, plastiklik indeksi % 25.9 olup, organik maddesi % 2.55, kil içeriğinin ise % 32.80 olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT SOILS CLAY MINERALOGY AND MECHANICS CHARACTERISTICS OF RURAL SERVICES OF RESEARCH INSTITUTE Hikmet GÜLEÇ GAZİOSMANPAŞA UNIVERSITY GRADUATE SCHOOL OF NATURAL AND APPLIED SCD2NCE DEPARTMENT OF SOIL SCIENCE MASTERS THESIS 2002, 69 PAGES SUPERVISOR : Prof. Dr. Alper DURAK Jury : Prof. Dr. Alper DURAK Jury : Assoc Prof. Dr. NutuIIah ÖZDEMİR Jury : Asst Prof. Dr. Kenan KILIÇ In this research, clay mineralogy and mechanics characteristics of Rural Services of Research Institute were investigated. Organic matter, clay content, clay minerals, liquid limit, plastic limit and plastic index as mechanical properties were also determined in the basis of horizons in all series, Ap and A horizons were evaluated but C, Ci and C2 horizons were not assessed because of their heterogenity. Dominant clay mineral in Ap and A horizons of Elmalı series were chlorite, smectite, kaolinite, illite and chlorite - vermiculite in decreasing order. Liquid limit, plastic limit, plastic index, organic matter, clay content varied from 51 - 42.2 %, 30.3 - 31.0 %, 20.0 - 23.9 %, 1.57 - 4.18 %, 24.8 - 28.08 %, respectively. Dominant clay minerals in Ap and A horizons of Akış series were smectite, kaolinite, chlorite, illite, chlorite - vermiculite in decreasing order. Liquid limit, plastic limit, plastic index, organic matter, clay content, varied from 45.3 - 47.6 %, 27.5 - 26.3 %, 19.0 - 21.9 %, 1.28 - 2.20 %, 26.70 - 32.98 % respectively. Dominant clay minerals in Ap and A horizons of Deneme series were smectite, chlorite, kaolinite, illite, chlorite - vermiculite in decreasing order. Liquid limit, plastic limit, plastic index, organic matter, clay content, varied from 57.5 - 62.5 %, 33.7 - 35.4 %, 22.1 - 28.8 %, 1.57 - 3.71 %, 30.88 % respectively. Dominant clay mineral in Ap and A horizons at Yeşilırmak I series were chlorite, kaolinite, illite and smectite in decreasing order. Liquid limit, plastic limit, plastic index, organic matter, clay content were 57.8 %, 32.5 %, 25.3 %, 2.49 %, 36.8 % respectively. Dominant clay mineral in Ap horizon at Yeşilırmak II series were smectite, chlorite, kaolinite, chlorite - vermiculite and illite in decreasing order. Liquid limit, plastic limit, plastic index, organic matter, clay content were 64.0 %, 38.1 %, 25.9 %, 2.55 %, 32.8 % respectively. Key Words : Smectite, Chlorite, Kaolinite, Vermiculite, illite, Liquid Limit, Plastic Limit, Plastic index.