1-fenil siklooktenin NBS ile bromlanması ve hidroksi türevlerinin sentezi
The Bromination of 1-phenylcyclooctene with NBS and preparation of hydroxy derivatives
- Tez No: 123465
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BÜLENT BÜYÜKKIDAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: N-bromosüksinimit, siklooktanon, dehidratasyon, allilik, karben
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziosmanpaşa Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 55
Özet
ÖZET 1-FENİL SİKLOOKTENİN NBS İLE BROMLANMASI VE HİDROKSİ TÜREVLERİNİN SENTEZİ İ. Gökay BUDAK Gaziosmanpaşa Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Kimya Anabilim Dalı Yüksek Lisans Tezi 2002, 43 sayfa Danışman: Yrd. Doç. Dr. Bülent BÜYÜKKDDAN Jüri: Doç. Dr. Cavit UYANIK Jüri: Doç. Dr. Adem ÖNAL Jüri: Yrd. Doç. Dr. Bülent BÜYÜKKÜDAN Bu çalışmada ilk olarak l-(2-brom-3-hidroksi siklookt-2-en-l-il) benzen (14)'in sentezlenmesi amaçlandı. Sikloheptanonun (8) PhMgBr ile reaksiyonundan 1- fenilsikloheptanol (9) oluştu sonra alkolden dehidratasyonla 1-fenilsiklohepten (12) elde edildi. Elde edilen alken (12)'e dibrom karben katıldı. 8,8-dibrom-l-fenilbisiklo[5.1.0]- oktan (13) bileşiğinin AgClÜ4 ile yeniden düzenlenme reaksiyonu değişik şartlarda incelendi. Ancak tüm denemelerde l-hidroksi-2-brom-3-fenil-2-siklookten (14) bileşiği yerine, 2-brom-3-fenil-l,3-siklooktadien (15) bileşiği elde edildi. Çalışmanın ikinci aşamasında hedef bileşiğimiz olan l-hidroksi-2-brom-3-fenil-2-siklookten (14)'i ve ilgili reaksiyonlarla benzer bileşiği sentezlemek amacı ile siklooktanon (16) çıkış bileşiği olarak kullanıldı. Siklooktanonun (16) PhMgBr ile reaksiyonundan 1-Fenilsiklooktanol (17)elde11 edildi. Daha sonra alkolden dehidrotasyonla 1-fenilsiklookten (18) elde edildi. 1- fenilsiklookten (18)'in NBS ile reaksiyonu sonucu l-brom-2-fenilsiklookten (19) ve 2- fenil-l,3-siklooktadien (20) bileşikleri saf olarak ayrıldı. Saflaştırılamayan karışıma (9:1) aseton-su içerisinde AgC104 ilave edildi. Sonra karışım kolon kromatografisi ile saflaştırıldı, iki izomer olarak l-hidroksi-3-fenil-2-siklookten (23) ve karışım olarak 1- hidroksi-2-fenil-2-siklookten (24-25) ürünleri ayrıldı.
Özet (Çeviri)
m ABSTRACT THE BROMINATION OF 1-PHENYLCYCLOOCTENE WITH NBS AND PREPARATION OF HYDROXY DERIVATIVES İ. Gökay BUDAK Gaziosmanpaşa University Graduate School of Natural and Applied Science Department of Chemistry Science. Master Thesis 2002, 43 pages Supervisor: Yrd. Doç. Dr. Bülent BÜYÜKKIDAN Jury: Assoc. Prof. Dr. Cavit UYANDİ Jury: Assoc. Prof. Dr. Adem ÖNAL Jury: Asst. Prof. Dr. Bülent BÜYÜKKIDAN In this work, firstly the synthesis of l-(2-bromo-3 -hydroxy cyclooct-2-ene-l-yl)benzene (14) was planned. The reaction of cycloheptanone (8) with PhMgBr gave 1-phenylcyclo- hepthanol (9). Dehydration of 1-phenylcyclohepthanol (9) was afforded 1-phenylcyclo- heptene (12) then dibromocarbene was added to this. Rearrangement reaction of the compound 8,8-dibromo-l -phenyl byclo[5.1.0]-octane (13) with AgC104was examined in various conditions. However, from the all treatments 2-bromo-3-phenyl-l,3-cyclooctadiene (15) was obtained instead of l-hydroxy-2-bromo-3-phenyl-2-cyclooctene (14).IV In the second step of this work, cyclooctanone was used for a substrate to synthesis our target compound l-hydroxy-2-bromo-3-phenyl-2-cyclooctene (14) or similar compound with related reactions. 1-Phenylcycoocthanol (17) was obtained by the reaction of cyclooctanone (16) with PhMgBr. Then 1-phenylcyclooctene (18) was afforded by dehydration of (18). Treatment of 1-phenylcyclooctene (18) with NBS produced pure compounds, l-bromo-2-phenylcyclooctene (19) and phenyl- 1, 3 -cyclooctadiene (20) respectively. AgC104 in acetone/water (9:1) was added to unpurified mixture. Then the mixture was purified with column chromatography to give products, l-hydroxy-3-phenyl- 2-cyclooctene (23) as two isomers, and the mixture of l-hydroxy-2-phenyl-2-cyclooctene (24-25) respectively. Key words : N-Bromosuccinimide, cyclooctanone, dehydration, allylic, carbene.