Bazı şeftali ve nektarin çeşitlerinin Diyarbakır koşullarında gelişme durumlarının belirlenmesi
  1. Tez No: 123530
  2. Yazar: HAKAN YILDIRIM
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ALİ YILMAZ HIZAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Şeftali, Nektarin, Çeşit, Gelişme
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dicle Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 35
Özet
IV BAZI ŞEFTALİ VE NEKTARIN ÇEŞİTLERİNİN DİYARBAKIR KOŞULLARINDA GELİŞME DURUMLARININ BELİRLENMESİ Hakan YILDIRIM 2002/ 35 Sayfa ÖZET Bu çalışmada, Earlyred, Starking ve J. H. Hale adlı şeftali {Prunus persica L.) ile Summersuperstar, Independence ve Armking adlı nektarin {Prunus persica var. Nectarina Maxim) çeşitlerinin, Diyarbakır koşullarındaki gelişme durumları incelenmiştir. Tomurcuk kabarması, tomurcuk patlaması ve tomurcuk sürmesi bakımından, Armking çeşidi (nektarin) erken bir davranış sergilemiş, aynı özellikler bakımından Independence çeşidi (nektarin) kendisini en geç gösteren çeşit olmuştur. Denemede kullanılan çeşitler, vegetasyon süresi bakımından ortalama 235.3 günlük bir değer göstermişlerdir. En düşük süre 226.2 gün ile Independence nektarin çeşidinde, en yüksek süre 243.2 gün ile J. H. Hale şeftali çeşidinde tespit edilmiştir. Çalışmada yer alan bütün çeşitler normal olarak, sigmoidal bir sürgün gelişimi göstermişlerdir. En az sigmoid sayısı 1 olup, Independence çeşidine aittir. En fazla sigmoid sayısı ise, Earlyred çeşidinde (şeftali) meydana gelmiş ve 2.33 olarak gerçekleşmiştir. İstatistiki analiz uygulanan verilerin içerisinde olan anaç çapı genişlemesi ve kalem çapı genişlemesi bakımından çeşitler arasındaki fark önemli çıkarken, fidan boyu uzaması ve aşı çizgisi çapı genişlemesi bakımından fark önemsiz bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
DETERMINATION OF DEVELOPMENT OF SOME PEACH AND NECTARINE VARIETIES IN DİYARBAKIR CONDITIONS Hakan YILDIRIM 2002/ 35 pages SUMMARY In this study, the growth behaviour of Earlyred, Starking ve J. H. Hale peach (Prunus persica L.) with Summersuperstar, independence ve Armking nectarine (Prunus persica var. Nectarine Maxim) varieties were investigated in Diyarbakir conditions. As to bud swell, bud burst and bud shootout, Armking variety (nectarine) was indicated early behaviour, but Independence variety (nectarine) was the latest. The average of vegatation period on tested varieties is 235.3 days. The shortest time was obtained Independence variety (nectarine) 226.2 days, the longest time was measured J. H. Hale variety (peach) 243.2 days. All the varieties normally were shown as sigmoidal shoot grown. According to this, Independence variety had only one, Earlyred variety had 2.33 sigmoidal amounts. Statistical analysis were applied to results. Although the difference of between rootstock diameter and scion diameter is important, the difference of between plant heigh and graft line diameter isn't important. Key words : Peach, Nectarine, Variety, Development.