Beta-blokör grubu ilaçlardan asebutolol'ün akış-enjeksiyon analiz yöntemi ile miktar tayini
The Determination of beta-blocker acebutolol by flow injection analysis
  1. Tez No: 123547
  2. Yazar: ERTUĞRUL KESKİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ZÜHRE ŞENTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Asebutolol, Akış-enjeksiyon analizi, Miktar tayini, Tabletler, Acebutolol, FIA, Determination, Tablets
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 48
Özet
ÖZET ?-BLOKÖR GRUBU İLAÇLARDAN ASEBUTOLOL'ÜN AKIŞ-ENJEKSİYON ANALİZ YÖNTEMİ İLE MİKTAR TAYİNİ KESKİN, Ertuğrul Yüksek Lisans Tezi, Kimya Anabilim Dalı Tez Danışmanı : Prof. Dr. Zühre ŞENTÜRK Ekim 2002, 38 Sayfa Bu çalışmada ?-Adrenerjik Reseptör Blokörleri'nin bir üyesi olan Asebutolol'ün tayininde UV dedektörlü Akış-enjeksiyon analiz yöntemi tanımlanmıştır. En iyi çözücü sisteminin su olduğu bulunmuştur. Akış hızı olarak.4 ml/dk ve çalışma dalga boyu olarak 231 nm kullanılmıştır. Bağıl standart sapma değerlerinin % 4.2'den daha küçük olması yötemin kabul edilebilir kesinliğini göstermektedir. 1.0xlO“5M-5.1xlO”5M derişim aralığında doğrusallık elde edilmiştir. Yöntem, Asebutolol'ün 4.5x1 0'7 M düzeyinde saptanmasına olanak sağlamıştır, önerilen yöntem, ilacın ticari tabletlerinden analizine başarıyla uygulanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE DETERMINATION OF ?-BLOCKER ACEBUTOLOL BY FLOW INJECTION ANALYSIS KESKİN, Ertuğrul MSc. Chemistry Supervisor: Prof. Dr. Zühre ŞENTÜRK October 2002, 38 Pages In this study, a flow injection analysis (FIA) of Acebutolol, member of ?- idrenergic receptor blocking agents, using UV detection is described. The best iolvent system was found to be water. A flow-rate of 1.4 ml/min and detection of 13 1.00 nm were used. The relative standard deviations were found to be less than 1.2%, indicating reasonable reproducibility of the method. The linear response was obtained in the range of 1.0xI0“5M-5.lxl0”5M. The method allowed Acebutolol to oe detected down to a level of 4.5x1 0"7 M. The proposed method was successfully applied to the determination of Acebutolol in commercial tablets.