Balık gölü (Doğubeyazıt-Ağrı) ve çevresinin eko-ornitofaunası üzerine bir araştırma
A Study on eco-ornitofauna of the Balık lake and its surrounding (Doğubeyazıt-Ağrı-Turkey)
- Tez No: 123548
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÖZDEMİR ADIZEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Balık Gölü, Ornitofauna, Kuşlar, Kadife ördek, Melanitta fusca, Göçmen, Dobinson metodu, Ağrı, Balık Gölü, Ornithofauna, Birds, Velvet scoter (Melanitta fusca), Migrant, Dobinson Counting Method, Ağn. m
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 123
Özet
ÖZET BALIK GÖLÜ (DOĞUBAYAZIT-AĞRI) VE ÇEVRESİNİN EKO-ORNİTOFAUNASI ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA DURMUŞ, Atilla Yüksek Lisans Tezi, Biyoloji Anabilim Dalı Tez Danışmanı: Yrd.Doç.Dr. Özdemir ADIZEL Eylül 2002, 111 sayfa Bu çalışmada bir yüksek dağ gölü olan Balık Gölü ve yakın çevresinde bulunan kuş türleri araştırıldı. Kuşların sayımında Dobinson Metodu kullanıldı. Yaklaşık bir buçuk yıl süren gözlemler sonucu 31 familyaya ait 83 tür ve 2 alttür tespit edildi. Bu türlerin; % 50.5'inin Yerli, % 42.3 'ünün Göçmen, % 4.7'sinin Kış Ziyaretçisi ve % 2.3 'ünün de Transit Göçer olduğu belirlendi. Red Data Book statülerine göre 1 türün A.1.2, 18 türün A.2, 19 türün A.3, 14 türün A.4, 1 türün B.3 statüsünde olduğu, geri kalan 32 türün ise herhangi bir statüye girmediği saptandı. Balık Gölü'nün Melanitta fusca' nın ürediği bir alan olduğu tespit edildi. Bu araştırma Balık Gölü'nün bölgedeki önemli balık ve içme suyu kaynağı olduğunu ortaya koydu.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT A STUDY ON ECO-ORNITHOFAUNA OF THE“BALIK GÖLÜ”AND ITS SURROUNDING (DOGUBAYAZIT-AGRL TURKEY) DURMUŞ, Atilla MSc. Thesis, Biological Science Supervisor; Asst.Prof.Dr. Özdemir ADIZEL September 2002, 111 pages In the present study the bird species living around the“Balık Gölü”,a high mountain lake, and its surrounding were investigated. Dobinson's Method was used for the counting of birds. Eighty three species and 2 subspecies belonging to 31 families were identified during about 1.5 years of observation period. These species were classified as follows: 50.5 % resident, 42.3 % migrant, 4.7 % winter visitor and 2.3 % transit migratory species. According to the Red Data Book, 1 species is in A. 1.2, 18 species are in A.2, 19 species are in A.3, 14 species are in A.4, 1 species is in B.3 status. The rest of the species were identified not to belong to any status.“Balık Gölü”is determined as the nesting places of Melanitta fusca. This study indicated that“Balık Gölü”is an important source of drink water and fish fauna.