Kolemanit mineralinin amonyum sülfat çözeltisindeki çözünürlüğü
Solubility in the ammonium sulfate solution of mineral colemanite
  1. Tez No: 123546
  2. Yazar: MEHMET ALUZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET TUNÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Kolemanit, Bor ve Amonyum sülfat, Colemanite, boron and ammonium sulfate m
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 50
Özet
ÖZET KOLEMANİT MİNERALİNİN AMONYUM SÜLFAT ÇÖZELTİSİNDE Kİ ÇÖZÜNÜRLÜĞÜ ALUZ. Mehmet Yüksek Lisans Tezi. Kimya Anabilim Dalı Tez Danışmanı : Doç Dr. Mehmet TUNÇ Mayıs 2002, 40 Sayfa Türkiye, dünyanın en zengin bor cevheri rezervlerine sahip olan bir ülkedir. Ülkemiz bor mineral rezervleri, kalite itibariyle de çok iyi bir durumdadır. Bu rezervler içinde bulunan kolemanit cevheri Orta Anadolu'da, Eskişehir Kırka'da; Batı Anadolu'da ise Bigadiç yöresinde çıkarılmaktadır ve borik asit üretimi esnasında üleksit ile birlikte kullanılmaktadır. Kolemanit cevherinin amonyum sülfat çözeltileriyle reaksiyonu bu güne kadar incelenmemiştir. Bu çalışmada kolemanit' in amonyum sülfat çözeltisindeki çözünürlüğü incelenmiştir. Çalışmada tane boyutu, amonyum sülfat konsantrasyonu, katı/sıvı oranın küçülmesi ve reaksiyon sıcaklığının artmasıyla dönüşüm hızı artmıştır. Amonyum sülfat tuzu zayıf asit özelliği olduğundan dolayı kolemanit tamamen çözünmediği, çözünme reaksiyonu; 2 Ca0.3B203.5 H20 + 2(NH4)2S04 + 6H20 -» 2(CaS04.2H20) + 6H3BO3 + 4NH3 şeklinde gösterilebilir, bu arada CaS04 (anhidrit) ve CaS04.2H20 (jips) gibi katı ürünler oluştuğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT SOLUBILITY IN THE AMMONIUM SULFATE SOLUTION OF MINERAL COLEMANITE ALUZ, Mehmet Master Thesis. Chemistry Mainsciense Branch Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Mehmet TUNÇ May 2002. 40 pages Turkey is a conutry which possessed the richest boron mineral mines of the world. Our country Boron mines is very good as quality. Colemanite mineral is obtained boron mines located in Eskişehir, Kırka, Central Anatolia, and in Bigadiç, Western Anatolia, and is used with ulexite to praduce boric acid. Reaction the ammonium sulfate solutions with of colemanite are not investigated uptill today. In this study, dissolution of colemanite in ammonium sulfate solution are investigated. In the study, the particle size, ammonium sulfate concentration, the ration of salid-to-luquid are decreased and conversion speed is increased with reaction tempereture of increas. Colemanite is not dissolved completely because of weak acid feature Dissolution reaction can be written as below; 2 Ca0.3B203.5H20 + 2(NH4)2SO., + 6H20 ->. 2(CaS04.2H20) + 6H3BO3 + 4NH3 it was found that there are formations of solid products sucuh as CaS04(anhyolrite) and CaSO". 2H20 (gypsum).