Metiyonin yüklemesinden sonra plazma homosistein düzeyi ile serum paraoksonaz (PON1) aktivitesi arasındaki olası ilişkinin araştırılması
Investigation of the relationship between plasma homocysteine level and serum paraoxonase activity after methionine loading
- Tez No: 123699
- Danışmanlar: PROF.DR. M. KUTLAY BURAT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyokimya, Biochemistry
- Anahtar Kelimeler: Homosistein. metiyonin, paraoksonaz, Homocysteine, methionine, paraoxonase
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyokimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 6117
Özet
86 ÖZET Metiyonin yüklemesinden sonra plazma Homosistein düzeyi ile serum paraoksonaz (PÜN1) aktivitesi arasındaki olası ilişkinin araştırılması Bu çalışma akut hiperhomosisteineminin serum paraoksonaz aktivitesi üzerindeki etkilerini araştırmak amacı ile yapılmıştır. Önsorgulamalar ve rutin biyokimyasal analizler sonucunda sağlıklı olduğu anlaşılan 32 gönüllü (yaşlan 18-35 arasındal6 kadın ve 16 erkek) çalışmaya dahil edildi. Bir gece açlıktan sonra kan örnekleri alındı ve 100 mg/kg (0,1 g/kg vücut ağırlığı) L-metiyonin portakal suyu ile birlikte verildi. Metiyonin yüklemesinden 4 saat sonra ikinci kan örnekleri alındı. Rutin biyokimyasal testlere ilave olarak, folik asit ve lipoprotein (a) konsantrasyonları, açlık ve yükleme sonrası plazma homosistein düzeyleri ve paraoksonaz aktiviteleri ölçüldü. Paraoksonaz fenotiplerinin tayini dual substrat yöntemine göre yapıldı. Plazma tHcy düzeyleri yüksek-performanslı sıvı kromatografisi ile ölçüldü. Bir kişi hariç, gönüllülerin açlık plazma tHcy düzeyleri normal sınırlar içindeydi. 7,9 ± 0.6 umol/L olan açlık plazma tHcy düzeyi önemli derecede artış göstererek, metiyonin yükleme sonra 23.6 ± 1.8 umol/L düzeyine ulaştı (P< 0.001). Ortalama 7,0 ± 0.4 ng/ml olan açlık folik asit düzeyi normal değer aralığında (3-17 ng/ml) olduğu halde, açlık ve yükleme sonrası plazma tHcy düzeyleri ile istatistiksel olarak anlamlı bir korelasyon bulunmamıştır. Açlık ve yükleme sonrası paraoksonaz aktiviteleri arasında istatistiksel açıdan anlamlı bir değişiklik tesbit edilmedi (P=0.18). PONİ A fenotipine sahip gönüllülerde HDL-kolesterol düzeyleri açısından PONİ B fenotipine sahip olanlardan anlamlı bir farklılık görülmedi (P=0,19). Normal plazma tHcy ve HDL-kolesterol düzeylerine sahip 10 gönüllünün, lipoprotein (a) düzeylerinin yüksek olduğu gözlendi. Bu durum lipoprotein (a) ve plazma tHcy düzeylerinin bağımsız faktörler olduğunu göstermektedir. Metiyonin yüklemesinin plazmanın oksidasyona yatkınlığı (katalizör -Cu+2 ) üzerindeki etkisi ölçüldü. Metiyonin yükleme sonrası lag faz, ve plazmanın oksidasyon hızı açısından anlamlı bir fark olmadığı görüldü. Bu da, akut metiyonin yüklemesinin 4 saate kadar plazmanın oksidasyona yatkınlığını etkilemediğini (sırası ile P=0,17, P=0,88) göstermektedir.
Özet (Çeviri)
87 SUMMARY Investigation of the relationship between plasma homocysteine level and serum paraoxonase activity after methionine loading The aim of this study was to investigate the effects of acute hyperhomocysteinemia on serum paraoxonase activity. According to the preliminary questionnare and routine biochemical analyzes, 32 healthy volunteers (16 women and 16 men, aged 18 - 35) were included in the study. After an overnight fasting blood samples were taken and then 100 mg/kg (0,lg/kg body weight) L-methionine was administered with orange-juice. 4 hours after methionine loading second blood samples were taken. In addition to the routine biochemical blood tests, concentrations of serum folic acid and lipoprotein (a) levels, fasting and post-load plasma homocysteine levels and paraoxonase activities were measured. The phenotypic distribution of paraoxonase activity was determined by the dual subtrate method. Plasma tHcy levels were determined by high-performance liquid chromatography. Fasting plasma tHcy levels of volunteers were in normal range with the exception of one person. After methionine loading plasma tHcy levels increased significantly, from 7.9 ± 0.6 umol/L to 23.6+ 1.8 fimol/L (P< 0.001). Although the mean folic acid levels was 7,0 ± 0.4 ng/ml and in normal ranges (3 -17 ng/ml), fasting and post-load plasma tHcy levels did not correlate with their serum folate status (P = 0,545). No statistical difference was detected in paraoxonase levels between fasting and post- load samples (P = 0,18). Volunteers with PON1 A phenotype did not show statistical differences from those with PON1 B phenotype in respect to their HDL-cholesterol levels (P = 0.19). 10 volunteers having normal plasma tHcy and HDL-cholesterol levels, observed to have high lipoprotein (a) levels. It shows that lipoprotein (a) and plasma tHcy levels are independent factors. The effect of methionine loading on plasma oxidizability (Cu+2 -catalyzed) was measured. Lag phase and oxidation rate of plasma did not change significantly after oral methionine loading (P=0,17, P=0,88 respectively), showing that acute methionine loading doesn't affect the oxidizability of plasma up to 4 hours.