Kalsiyum hidroksit içerikli kök kanal medikamanlarının dentin tübüllerine penetrasyonu ve apikal sızıntı üzerine etkileri
Dentinal tubule penetration and effects on apical leakage of calcium hydroxide medicaments
  1. Tez No: 123700
  2. Yazar: PETEK ARIKAN DEMİRTAŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYLİN KALAYCI
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Kalsiyum hidroksit, medikaman, smear tabakası, irrigasyon solüsyonları, dentin tübül penetrasyonu, apikal sızıntı, Calcium hydroxide, medicament, smear layer, irrigation solution, dentinal tubule penetration, apical leakage
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endodonti Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 119
Özet
84 ÖZET Kalsiyum hidroksitti kök kanal medikamanlarının dentin tübüllerine penetrasyonu ve apikal sızıntı üzerine etkileri: Çalışmamızda kalsiyum hidroksit içerikli kök kanal medikamanlarının dentin tübüllerine penetrasyonu ve apikal sızıntı üzerine etküerinin incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırmamız iki bölümden oluşmaktadır. 1. bölümde, kalsiyum hidroksitli kök kanal medikamanlarının dentin tübüllerine penetrasyonunu incelemek amacı ile 56 adet çekilmiş üst tek köklü ve tek kanallı premolar diş kullanıldı. Kök kanalları 50 no'lu kanal eğesine kadar genişletildikten sonra, Calcicure, TempCanal ve Calasept üretici firmanın önerisine uygun şekilde, maddelerin kök ucundan dışarıya taşmamasına dikkat edilerek kanallara gönderildi. Dördüncü grupta ki Sultan(Ca(OH)2) distile su ile karıştırılarak lentülo yardımı ile kanal boşluğunu dolduracak şekilde kanallara uygulandı. Giriş kaviteleri geçici dolgu maddesi ile kapatılarak 37°C'de %100 nemli ortamda bir hafta bekletildi. Daha sonra örnekler longitudinal yönde kesitlere ayrılarak SEM' de incelendi ve fotoğrafları alındı. Çalışmamızın ikinci bölümünde ise; kök kanal medikamanları kanallardan uzaklaştırıldıktan sonra AH-Plus ve gütaperka ile doldurularak oluşan apikal sızıntı miktarının saptanması amaçlandı. Bu çalışma için 56 adet çekilmiş tek köklü, tek kanallı permolar dişler85 seçilmiştir. Medikamanların uygulanmasını takiben bir hafta sonra kök kanallarından bu maddelerin uzaklaştırılması için yeniden 55 numaralı K tipi eğe ile preparasyon yapıldı. Bu esnada irrigasyon sırasında sodyum hipoklorit ve EDTA kullanıldı. Daha sonra AH-Plus ve gütaperka ile lateral kondenzasyon tekniği uygulanarak doldurulan örnekler, bir hafta süre ile 37°C'de %100 nemli ortamda bırakıldı. Daha sonra örnekler apeksi açık kalacak şekilde iki kat tırnak cilası ve balmumu ile kaplandı. Örnekler %2'lik çini mürekkebinde(india ink) 48 saat bekletildi ve stereomikroskopta fotoğrafları alınarak mikrosızıntı ölçümleri yapıldı. Bulgularımıza göre, medikaman uygulanan gruplardaki örneklerin dentin tübüllerine penetre olmadığım ve kanal duvarlarım tabaka halinde örttüğü tespit edildi. Çalışmanın ikinci bölümünde ise grupların hepsinde apikal sızıntının olduğu, fakat medikasyon yapılan gruplarda sızıntının, hiç medikaman uygulanmayan gruptan daha az olduğu ve gruplar arasındaki farkın istatistiksel olarak anlamlı olduğu saptandı (p=0,000). Medikaman uygulanan grupta ise en az sızıntının Sultan+distile su grubunda olduğunu gözlendi.
Özet (Çeviri)
86 SUMMARY Dentinal tubule penetration and effects on apical leakage of calcium hydroxide medicaments The purpose of this study was to evaluate, dentinal tubule penetration and effects on apical leakage of calcium hydroxide medicaments. 112 newly extracted maxiller first premolar teeth with single canals were used in this study. The roots were randomly divided into two groups of 56 each. The crowns were removed. The root canals were instrumented to apical foramen with K-files to size 50. A standart flared was produced by the insertion of #3 to #5 Gates-Glidden drills. Irrigation during cleaning and shaping was accomplished using 5.25% NaOCl. After instrumantation, root canals were irrigated with 17% EDTA and 5.25% NaOCl. In the first group, root canals of teeth were filled with Calcicure, TempCanal, Calasept and the Sultan+distile water. Sultan+distile water was placed in root canal with lentulo. The specimens were then sealed with Cavit, and then incubated for 7 days in 37°C 100% humidity. The samples were divided into longitudinal sections, all of the roots were evaluated in SEM, also the microphotographes were teken The purpose of second study to evaluate the apical leakage after calcium hydroxide dressing materials were removed and the roots canals were filled with AHPlus and gutta-percha. The 50 singil rooted premolar teeth groups were filled with dressing materials. 6 canals served as the negative control group. All specimens were incubated in 100% relative humidty at 37°C for 7 days. The canals were prepared again with K-files to size 55. They were irrigated with EDTA and87 NaOCl. The roots were obturated with AHPlus and gutta-percha by lateral condensation technique. The specimens were incubated for 7 days in 37°C in 100% humidity. The root surfaces of all- specimens were coated with two layers nail varnish and casting wax, except for the area surrounding the apical foramen. Then they were placed into2% indian ink for 48 hours. They were examined with stereomicroscope, the photographs were taken and the leakage was evaluated. According to our findings, in the groups with Ca(OH)2 was not penetrated dentinal tubules. They just covered the orifice of dentinal tubules. In second part, all groups has leakages, but the groups which were dressed with Ca(OH)2 has less leakage than the group that was not medicated. In the group that was medicated Sultan+distile water, had less leakage. There is a significant intersections between the groups.