Kovan üzerindeki balistik izlerden silah markalarına ulaşılması
Determination of gun brands by examining the marks on cartridge cases
- Tez No: 123734
- Danışmanlar: PROF.DR. NEVİN VURAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Adli Tıp, Forensic Medicine
- Anahtar Kelimeler: Pistols, firing pin, cartridge case, ballistics marks
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Disiplinlerarası Adli Tıp Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Fizik İncelemeler ve Kriminalistik Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 104
Özet
89 ÖZET Kovan Üzerindeki Balistik İzlerden Silah Markalarına Ulaşılması Kovan üzerindeki balistik izleri inceleyerek, atıldığı silahın markasına ulaşılması konusunda çalışma yapılmıştır. Bu amaçla onaltı değişik marka tabanca incelenmiştir. Araştırmada silah materyali olarak, fabrikasyon üretimi ve fiziki incelemesinde üzerlerinde herhangi bir tadilat yapılmamış olan onaltı marka tabancanın her birinden yirmişer adet silah kullanılmıştır. Araştırmada 320 silahın herbirinden standart kovanlar elde edildi. Bu kovanlar üzerinde ortak izler ve genel izler (İğne şekli, iğne içi izleri, çıkarıcı izleri, mekanizma dip tablası izleri ile tırnak genişliği) belirlendi. Elde edilen veriler tablolara yazıldı. Tespit edilen genel izler Leica DC 200 dijital kamera kullanılarak bilgisayara aktarıldı. - iz gruplarının izlerde rastlanma yüzdeleri, - Her bir markanın yüzde kaçının iz grubunda oluştuğu, MS Excel programı kullanılarak belirlendi. Belirlenen iz gruplarından; - Kovan üzerindeki izlerden markaya ulaşmada ayırtedici iz olarak kullanılabilecek, - Kovan üzerindeki izlerden markaya ulaşmada destekleyici iz olarak kullanılabilecek, olanlar saptandı. Sonuç olarak; ayırt edici izlerden yararlanarak on tabanca markasına, destekleyici izlerden yararlanarak iki tabanca markasına ulaşılabildiği ortaya çıktı. Ayrıca destekleyici izlerden yararlanılarak dört tabanca markasının kovanlarına değişik ihtimaller ile ulaşılabilindiği ortaya konuldu.90 Kovan üzerindeki balistik izlerden yararlanarak markasına ulaşmada diğer parametreler (iğne genişliği, iğne derinliği, çıkarıcı genişliği gibi) araştırma yapılması uygun olacaktır. Anahtar Sözcükler ; Tabanca, ateşleme iğnesi, kovan, balistik izler
Özet (Çeviri)
91 SUMMARY Determination of Gun Brands by Examining the Marks on Cartridge Cases A study towards determining gun brands by detecting the marks on cartridge case, was carried out. For this purpose, 16 guns of different brands were examined. From each of these gun brands, 20 pistols that are evaluated as having no manufacturing defect, and having no physical modification were used. From each of 320 guns, standard cartridge cases were produced. On these cartridge cases common marks and general marks (shape of firing pin, firing pin marks, extractor marks, beach face marks, ejector width) were determined. The data provided were put into tables and the general marks determined were entered into a PC by using Leica DC 200 Digital Camera. - Percentage of the presence of marks groups in marks, - What percentage of each brand was present in the corresponding marks groups, were determined by using MS Excel. From the marks groups determined, - the ones that could be used as discriminating marks in determining brand from cartridge case marks, - the ones that could be used as supporting marks in determining brand from cartridge case marks were decided. As a result, it was shown that 10 gun brands were reached by using discriminating marks, and 2 gun brands were reached by using supporting marks. In addition, it was also shown that 4 gun brands' cartridge cases were reached in varying percentages, by using supporting marks.92 It will be convinient to examine the other parameters (width of pin, depth of pin, width of exractor etc.) on determination of Determination of Gun Brands by Examining the Marks on Cartridge Cases