Türk toplumunda bolton oranının değerlendirilmesi
Evaluation of the bolton ratio in Turkish
  1. Tez No: 123733
  2. Yazar: H. SARA YAKINOĞLU BÜKE
  3. Danışmanlar: PROF.DR. HAKAN GÖGEN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Bolton oranı, diş boyutu, diş boyut uyumsuzluğu, mesiodistal genişlik, Türk toplumu, Bolton Ratio, tooth dimension, tooth dimension discrepancy, mesiodistal width, Turkish population
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ortodonti Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 8100
Özet
87 ÖZET Türk Toplumunda Bolton Oranının Değerlendirilmesi Bolton Oranı, maksiller ve mandibuler dişlerin mesiodistal genişlik toplamları arasında ön ve tüm dişler için hesaplanan bir oran olup, ortodontik teşhis ve tedavi planlamalarında yaygın olarak kullanılmaktadır. Bu çalışma, Türk toplumunda Bolton oranlarının değerlendirilmesi ve Türk bireylere ait diş genişlik norm değerlerinin ortaya konması amacıyla yapılmıştır. Araştırmanın materyali; 64 kız ve 58 erkek toplam 122 bireyin çalışma modelleri ve 83 tanesinin lateral sefalometrik filmlerinden oluşmuştur. Araştırma kapsamına alınan bireylerin seçiminde; sağ birinci molar dişten sol birinci molar dişe kadar tüm daimi dişlerin ağızda ve tam sürmüş olmalarına, Sınıf I molar ve kanin ilişkinin olmasına, bukkal segmentlerde iyi interdijitasyonun olmasına, kabul edilebilir sınırlar içerisinde overjet ve overbite değerleri göstermelerine, üst ve alt dental arklarda minimal düzeyde çapraşıklık veya diastemaların bulunmasına, diş genişliklerini etkileyebilecek interproksimal çürüklerin, konservatif veya protetik restorasyonların ve okluzal abrazyonların bulunmamasına, dişlerde görünür bir deformitenin (konik lateraller gibi) olmamasına dikkat edilmiştir. Çalışma modellerinde 30 dental boyutsal, sefalometrik filmlerinde ise 3 dentoalveoler açısal olmak üzere toplam 33 parametre ölçülmüş, 11 oransal parametre oluşturulmuştur. Sağ ve sol taraf için yapılan ölçümlerde grup içi farkların değerlendirilmesi için iki grupta eş-yapma t-testi, gruplar arası farkların değerlendirilmesi için Varyans Analizi, çalışma modelleri ve sefalometrik filmlerde ölçülen parametrelerin birbirleriyle ilişkilerini incelemek için Korelasyon Analizi kullanılmıştır. Diş genişliklerine ait parametreler içerisinden bir parametre sabit kabul edilerek, diğer dişlerin genişliklerinin oransal olarak ifade edilebilmesi amacıyla da indeks oluşturulmuştur. Bulgularımız değerlendirildiğinde, erkeklerin dişlerinin tüm boyutlarda kızlardan büyük olup en fazla farkın birinci molar ve kanin dişlerinde olduğu bulunmuştur, ön oran, tüm oran ve arka oran değerleri erkeklerde kızlardan büyük bulunmuştur. Türk çocuklarına ait Bolton oranı ortalama değerleri, Bolton'un değerlerinden iki grupta da farklılık göstermiştir. Overbite, overbite (%), üst kesici açısı, alt kesici açısı ve kesici dişler arası açı değerleri ile intermaksiller oranlar arasında ilişki gösterilememiştir. Ancak overbite (%), alt kesici açısı ve kesici dişler arası açı değerleri, maksiller dişlerin genişlik toplamları ve mandibuler dişlerin genişlik toplamları ile ilişkili bulunmuştur. Kesici dişler arası açı (U1/L1), dişlerin ideal sıralanmasında önemlidir. Overbite üzerindeki etkisi çalışmamızda da gösterilmeye çalışılmıştır. Diş boyutlarında en az varyasyonun görüldüğü dişler alt kanin dişleridir.
Özet (Çeviri)
88 SUMMARY Evaluation of the Bolton Ratio in Turkish Population The Bolton Ratio, is a ratio between the sums of mesiodistal widths of maxillary and mandibular teeth calculated both for anterior and total teeth, and has a widespread use in orthodontic diagnosis and treatment planning. This study is made to evaluate the Bolton Ratios in the Turkish population and establish the norm tooth width values of Turkish individuals. The study material consisted of study models of totally 122 individuals (64 girls and 58 boys) and lateral cephalometric films obtained from 83 of them. It has been taken into consideration that the individuals included in the study all have good interdigitation in the buccal segments, acceptable overjet and overbite values, minimal crowding or diastemas in the upper and lower arches, no interproximal caries, conservative or prosthetic restorations and occlusal abrasions which could affect the tooth widths and no dental deformities (such as conic laterals). A total of 33 parameters were measured, 30 of which are linear dental parameters measured on the study models, 3 angular dentoalveoler parameters measured on cephalometric films and 1 1 proportional parameters were produced. The differences of the measurements made from the right and left sides, were evaluated by means of paired t-tests in each group and Variance analysis was performed to assess the differences between the groups. Correlation analysis was used to examine the relations between the parameters measured from the study models and cephalometric films and Regretion Analysis was performed to establish the influence of other parameters on one of the parameters measured from study models and films. One of the tooth width parameters was considered to be stable to be able to state the widths of the other teeth proportionally and an index was produced. When our findings are evaluated, it was observed that the boys got bigger teeth in all dimensions than the girls and the greatest difference was seen in first molars and canines. The anterior, total and posterior ratio values in boys were found bigger than in girls. The Bolton Ratio values of Turkish children were found to be different in both groups. Intermaxillary ratios didn't show any relationship between overbite, overbite (%), upper incisor angle, lower incisor angle and interincisal angle. However, overbite (%), lower incisor angle and interincisal angle values were found to be correlated with sum of maxillary teeth widths and sum of mandibular teeth widths. The interincisal angle (U1/L1) is effective in the ideal alignment of teeth and its effect on overbite was shown in our study too. The least variation in tooth dimensions was seen in the lower canines.