İstanbul ilindeki askeri hastanelerde çalışan yönetici hemşirelerin stres kaynakları ve başa çıkma yöntemlerinin belirlenmesi
Determining the manager nurses, who work at military hospitals in istanbul, sources of stress and the methods to manage them successfully
  1. Tez No: 196106
  2. Yazar: EBRU ÖZBAY
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ. YASEMİN AKBAL ERGÜN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Yönetici hemşire, stres kaynağı, stresle başa çıkma
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelikte Yönetim Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 183
Özet
Günümüz koşulları, insan hayatına birçok kolaylık getirirken, aynı zamanda zihinsel, ruhsal ve bedensel zorlukları da beraberinde getirmektedir. Stres konusunda yapılan araştırmalar, stresin özellikle yöneticilerin sağlığını ve örgütsel başarısını olumsuz yönde etkilediğini ortaya koymaktadır. Sağlık yöneticilerinin karşılaşabileceği gerginlikler, çalışanların performanslarını azaltabilmekte, hizmet verdikleri hastalara zarar vermektedir. Araştırmamız ?İstanbul ilinde Askeri Hastanelerde Çalışan Yönetici Hemşirelerin Stres Kaynakları ve Başa Çıkma Yöntemlerinin Belirlenmesi? amacıyla tanımlayıcı olarak planlanmıştır. Araştırmamızın evrenini, İstanbul'da bulunan Askeri Hastanelerdeki toplam 99 yönetici hemşire oluşturmuş, örnekleme evrenin tamamı alınmıştır. Veri toplama aracı olarak; bireyleri tanıtıcı ?bilgi formu?, ?stres kaynağı ölçeği? ve ?stresle başa çıkma ölçeği? kullanılmıştır. Verilerin analizinde; tanımlayıcı istatistiksel yöntemler, parametrik ve non parametrik yöntemler kullanılmıştır. Yönetici hemşirelerde, stres yaratan unsurlar; uyumlu ekip çalışmasının olmaması, özlük ve sosyal hakların yetersizliği, malzeme-araç-gereç yetersizlikleri olup, çalışma yaşamında; hekimler, yöneticiler ve hasta yakınları ile sorun yaşadıkları bulunmuştur. Yönetici hemşirelerin stres kaynağı puanları orta düzeydedir. Stres kaynağı ile eğitim durumu, çalıştıkları kurum, statüleri, stres yönetimi konusunda aldığı eğitim ve görevinden memnuniyet arasında ileri düzeyde anlamlı ilişki bulunmuştur. Yönetici hemşirelerin, ?kendini yorumlama biçimine ilişkin stres vericileri? yüksek düzeyde algıladığı ve bu düzeyin hastalık geliştirme ihtimalini arttırdığı belirlenmiştir. Yönetici hemşirelerin stresle başa çıkma puan ortalamaları orta düzeyde olup, en fazla ?etkin olmayan yöntemleri? kullandıkları saptanmıştır. Yönetici hemşirelerin çalıştığı kurum, yönetim ve stres yönetimi konusunda eğitim alma durumlarına göre, SBÇÖ arasında ileri düzeyde anlamlı ilişki bulunmuştur. Bu sonuçlara dayalı olarak; yönetici hemşirelerin stres kaynakları belirlenerek, stresle etkin başa çıkma yöntemlerini kullanmalarına yönelik önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Today?s conditions, that brings many easiness to people?s life, also brings mental,psycholojical and physical difficulties together, at the same time. Studies about stress expose that; stress, specially effects the managers health and organizational successes as negative way. Tensions, that can meet by the health managers, may decrease the performance of the workers and damage the patients they serve. Our investigation has been planned for the description of `?Determining The Manager Nurses, who Work at Military Hospitals in Istanbul, Sources of Stress and The Methods to Manage Them Successfully. 99 manager nurses who work in Istanbul?s Military Hospital, have constituted our investigation?s universe and have taken all the sample universe. The tool for collecting datum; `?knowledge form??, `?stress source scale?? and `?the scale of managing stress successfully?? for introducing the individuals has used. For analysis of datums, describle statistic methods, parametric and non parametric methods has used. Elements that create stress at manager nurses are; unable harmonious group works, true nature and social right?s insufficiency, inadequations of materials-means- necessary things. So that, in working life, they have problems with doctors, managers and patient neighbourhoods. The manager nurses? points of the source of stress are in the middle level. It has been found advanced level meaningful connection between the source of stress and situation of education, societies that they are working, statues, their training about the management of stress and the happiness about their duties. It is determined that, manager nurses perceive `?the stress transmitters about their own commentary shape?? in the high level. The manager nurses? average points of managing stress successfully are in the middle level and it is fixed that, using `?uneffective methods?? by them is the most. About the institution, management and states of the education about stress methods that manager nurses are working have advanced meaningful relation with SBÇÖ. Depending this results, source of the manager nurses? stresses are determined and the active methods of managing stress successfully are suggested. Key Words : Manager nurse, source of stress, managing stress successfully