Sütçü inek işletmelerinde mastitislere karşı sistemik immunizasyon uygulamalarında meme ve sağım hijyeninin etkisi
The effect of udder and milking hygiene on systemic immunization approaches in dairy herds
  1. Tez No: 123749
  2. Yazar: H. ŞEBNEM KÜÇÜK
  3. Danışmanlar: PROF.DR. EROL ALAÇAM
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Cow, mastitis, systemic immunization, udder-milking hygiene
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Doğum ve Jinekoloji (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 552
Özet
40 6. ÖZET Bu çalışmanın amacı; sütçü inek işletmelerinde meme ve sağım hijyeni koşullarına bağlı olarak, sistemik immunizasyon ile klinik ve subklinik mastitislere karşı korunma etkinliğini araştırmak şeklinde açıklanabilir. Çalışma, Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Araştırma ve Uygulama Çiftliği ile Ankara civarındaki aile tipi (1-4 baş inek) işletmelerden, random yöntemiyle seçilen, toplam 80 baş inek üzerinde yürütüldü. Bu işletmelerden ilkinde makinalı sağım kullanılmakta, sağım öncesinde meme dezenfeksiyonu, sağım sonrası teat dipping ve kuruya çıkan meme bölümlerine antibiyotik enfüzyonu uygulanmaktaydı. Diğer grup işletmelerde ise elle sağımın yanısıra yukarıda sıralanan koruyucu önlemler uygulanmıyordu. Sistemik immunizasyon amacıyla,“Mastivac”adlı polivalan (S.agalactiae, S.dysgalactiae, S.uberis, S. pyogenes, S. aureus, E.coli, A.Pyogenes) inaktif mastitis aşısı kullanıldı. Her iki tip işletmeden 20'şer baş ineğe boyun bölgesinden, deri altı yolla 5ml Mastivac aşısı enjekte edilirken, 20'şer baş ineğe de aynı yöntemle 5 mi serum fizyolojik (placebo) uygulandı. Birinci uygulamadan 15 gün sonra enjeksiyonlar tekrar edildi. Uygulanan aşının klinik ve subklinik mastitisler yönünden etkinliğini araştırmak üzere, immunizasyon öncesinde ve sonrasında, 12 ay süre ile, her ay toplanan bireysel süt örneklerinde sıralı olarak Kaliforniya Mastitis Testi (CMT) ile Somatik Hücre Sayımları (SHS) ile SHS >500.000/ml ve CMT bulguları + 2-3 olan ve klinik mastitisli memelerin sütlerinden mikrobiyolojik yoklamalar yapılarak, etkenler identifiye edilip rastlantı oranları belirlendi. Bunların yanısıra klinik mastitis rastlantıları değerlendirildi. AÜZF İşletmesinde, aşılama grubunda SHS'larında kontrol grubuna kıyasla istatistik yönden önemsiz bir düşme belirlenmiştir (P>0.05). Buna karşılık SHS'ları aile tipi yetiştirmelerde kontrol grubuna kıyasla,41 aşılama grubunun lehine istatistiki yönden önemli düşmeler göstermiştir. Aşılama sonrasında CMT sonuçları, 2. aydan sonra, AÜZF işletmesinde kontrol grubunun lehine önemsiz farklılıklar gösterirken; aile tipi işletmelerde ise aşılananların lehine önemli bir azalma şeklinde belirlenmiştir. Klinik mastitis rastlantıları yönünden, AÜZF işletmesinde aşılama grubunda rastlanan 4 olgunun tamamı ilk iki ayda şekillenmiş, bir adet inek zorunlu olarak kesilmiş, sonraki aylarda klinik olguya rastlanmamıştır. Buna karşılık, kontrol grubunda rastlanan 13 olgu izleyen aylara dağılım göstermiş ve 2 olguda toksik şoka bağlı ölüm şekillenmiş veya kesim öngörülmüştür. Keza, aile tipi işletmelerde de aşılama grubundaki 4 olgu ilk iki ayda şekillenmiş, kontrol grubunda ise klinik mastitisler izleyen aylara dağılmış ve bir hayvanda zorunlu kesim bu grupta yapılmıştır. Aşılama öncesinde yapılan mikrobiyolojik identifikasyonlar sonucunda S.aures, AÜZF işletmesinde %59.1 ve aile tipi işletmelerde %70.6 ile en fazla identifiye edilen mikroorganizma olmuştur. Aşının uygulanmasından sonra bu etkenin rastlantısı sırasıyla %26.4 ve %42.7 oranlarına azalma göstermiştir. Aşılama sonrasında S.agalactiae ve S.dysgalactiae rastlantılarında, öncesine kıyasla önemli bir değişiklik görülmemiştir. İmmunizasyonu izleyen iki ay içinde rastlanan klinik olgulardan E.coli identifiye edilmiş, sonraki çalışma sürecinde bu etkene rastlanmamıştır. Aşının bileşiminde bulunan S.uberis ve S. pyogenes etkenlerine karşı ise, aşılama sonrasındaki aylarda yapılan identifikasyon sonuçlarına göre, yeterli bir korunma sağlanamamıştır. Sonuç olarak, Klinik mastitis olgularının niteliği ve niceliği göz önünde tutulduğunda tüm aşılanan ineklerde; SHS'ları ile birlikte değerlendirildiğinde ise aile tipi işletmelerde aşının daha etkili olduğu söylenebilir. Anahtar sözcükler : İnek, mastitis, sistemik immunizasyon, meme-sağım hijyeni
Özet (Çeviri)
42 7. SUMMARY The Effect of Udder and Milking Hygiene on Systemic Immunization Approaches in Dairy Herds The aim of the study was to investigate the defence activity against clinical and subclinical mastitis by systemic immunization due to udder and milking hygiene conditions in dairy herds managements. The study was carried out on a total of 80 cows which are determined randomly from Ankara University Agriculture faculty farm and from the family type herds (1-4 cows) in Ankara region. Milking-machine was used in the first management, udder disenfection before milking, teat dipping after milking and dry cow infussions to other lobes was applied. However, in the other managements milking was made manually and the protective measures that are mentioned above were not taken. Polivalan {S.agalactiae, S.dysgalactiae, S.uberis, S. aureus, E.coli, A.pyogenes) inactive mastitis vaccine called 'Mastivac' was used for systemic immunization. 5ml Mastivac vaccines were injected to cows from neck region, subcutan and 5 ml saline solution was injected to 20 control cows in each group by the same method. The injections were repeated 15 days after the first injection. To investigate the activity of the vaccine on clinical and subclinical mastitis for 12 months before and after immunization CMT and somatic cell count (SCC) was made from the individual milk samples collected monthly, the bacteries were identified by microbiological method from milks that have SCO500.000 ml and CMT results +2-3 and from the cows which are clinical mastitis and their random range were determined. And randomize clinicai mastitis cases were evaluated.43 There was a statisticly insignificant drop at SCC of the vaccine group when compared to control group in AÜZF management. (P>0.05) However there was a statisticly significant drops at the vaccine group of SCC in the family type management when compared to control group. After 2 months of vaccination CMT results in AÜZF management shows insignificant differences for control group avantage while CMT results of family type managements shows significant drop. In the first two months all clinical mastitis cases occured in vaccine group in AÜZF farm and one of them was slaughtered. No clinical cases were seen in the other months. On the other hand 13 cases seen in the control group distrubuted to the other months and in 2 cases death was seen because of toxic shock or were slaughtered. Likewise, in the first two months all cases were seen in the vaccine group of family type managements. Clinical mastitis were distrubuted to the other months in control groups. And one cow had to slaughtered in this group. Microbiological identifications made before vaccination shows that the most identified microorganism was S.aureus with 59.1% in AÜZF farm and 70.6% in family type herd. After vaccination the strain were decreased to 26.4 and 42.7 respectively. There were not a significant differences in the presence S.agalactiae after vaccination when compared to pre- vaccination. In two months of immunization E.coli was identified in the clinical cases but after this period the strain were not seen. According to the identification results after vaccination sufficient immunization can not be obtained against S. uteris, S.pyogenes which are involved in the vaccine. In conclusion, it can be said that the vaccine was more effective both in all vaccinated cows when the quality and the quantity of clinic mastitis cases were taken into consideration and in the family type managements when it was evaluated with their SCC.