Lökaferez sonrası kan ve plazma vizkositesinin belirlenmesi
Determination of blood and plasma viscosity after leukapheresis
- Tez No: 123753
- Danışmanlar: PROF.DR. GÜNHAN GÜRMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hematoloji, Hematology
- Anahtar Kelimeler: Vizkozite, plazma vizkozitesi, kan vizkozitesi, lökaferez, viscosity, plasma viscosity, blood viscosity, leukapheresis
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 638
Özet
31 ÖZET Lökaferez sonrası kan ve plazma vizkozitesinin belirlenmesi Aferez Yunanca uzaklaştırma, ayırma anlamına gelmektedir. Kanın bir komponentinin alınıp, geri kalanını hasta veya donöre geri verilmesi işlemi olarak tanımlanmaktadır. Sitaferez ise aferezin bir türü olup, karım hücresel elemanlarının ayrılıp, geri kalanın hastaya veya donöre geri verilmesi işlemidir. Yaptığımız çalışmada, lökaferez uygulanacak hasta ve donörlerden işlem öncesi ve işlem sonrası olmak üzere kan örneği alındı. Alman örneklerden plazma ve kan vizkozitesi çalışıldı. Plazma ve kan vizkozitesi ölçümünde Brookfield marka DV-II + vizkozimetre cihazı kullanıldı. Hastalardan elde edilen sonuçlar SPSS 10,0 paket programı ile değerlendirmeye alındı. Genel anlamda baktığımızda işlem sonunda hct, kan vizkozitesi ve plazma vizkozitesinde azalma olduğu görüldü. Hastalık tanılan, işlem cinsi, cinsiyet, hct ile kan ve plazma vizkozitesi arasındaki ilişkinin anlamlı olup olmadığı değerlendirildi. Sonuçta HL da işlem öncesi ve işlem sonrası plazma vizkozitesi, NHL da kan vizkozitesi ve hct, AML, KML, ALL de plazma vizkozitesi ve hct değerleri arasında, diğer hastalık gruplarında ise hct ve kan vizkozitesi arasında farkın anlamlı olduğu görüldü. OPKH ve APKH işlemlerinde işlem öncesi ve sonrası hct ve kan vizkozitesi arasında farkın olduğu, erkeklerde işlem öncesi ve işlem sonrası hct, kadınlarda ise hct, plazma ve kan vizkozitesindeki azalışın anlamlı olduğu; kan vizkozitesindeki azalışın kadınlarda erkeklere göre daha fazla olduğu saptandı.32 Çalışmaya alınan hasta ve donörlerin işlem öncesi kan ve plazma vizkozitesi değerlendirildiğinde ölçülen parametrelerin yüksek olmadığı, bu nedenle ortaya çıkan komplikasyonları vizkozite değişikliğine değil, işleme bağlı olduğu görüldü. Sonuç olarak, lökaferez işlemi sonrası, vücutta intravasküler kompartımanda plazma ve kanda birtakım değişmeler meydana gelmekte, işlem sonrası plazma ve kan vizkozitesi düşmektedir.
Özet (Çeviri)
33 SUMMARY Determination of blood and plasma viscosity after Ieukapheresis Apheresis means removing and separating in Greek. It is defined as taking a components of blood and giving the remainder to patient or donor. Cytapheresis is a kind of apheresis which means separation of cellular elements from blood and process of giving the remainder to patient or donor. In Ankara University, Faculty of Medicine Ibn-i Sina Hospital Hematology Department Prof. Dr. Orhan Seyfi Sardaş Apheresis Unit, 57 sessions of Ieukapheresis were performed in 42 patients that were hospitalized in departments of Ibn-i Sina Hospital and between 15.12.2002 and 23.07.2002. Plasma viscosity was evaluated in 39 sessions before and after prosedüre, plasma and blood viscosity was evaluated in 18 sessions. 28 patients were male and 14 patients were female, their median age were 31 (18-90). There were nine patients with HL, nine patients NHL, seven patients AML, five patients CML, five patients MM, three were ALL, one MDS, one Solitory Plasmacytoma, one Breast Cancer and one with Myelofibrosis. Blood samples were taken from the patients before and after the Ieukapheresis procedures. Blood and plasma viscosity were determined from the samples that were taken. The blood samples that were taken to tubes with anticoagulant were centrifuged at 3000 cycle/min for 5 min and the plasma obtained was stored in +4°C. After all samples dissolued, they were centrifuged at 3000 cycle for 5 min again and after the calibration of Brookfreld DV-II equipment the plasma viscosity of the patients determined at 37°C. The samples for the blood viscosity was processed on the procedure day.34 Statistical analysis was performed with SPSS 10,0. As a result, the differences between pre and post plasma viscosity; the blood viscosity and hct; the plasma viscosity and hct values and blood viscosity were significant in HL, NHL, AML, CML, ALL and other diagnosis groups respectively. It was also deternined that there were differences in pre and post hct and blood viscosity in OPKH and APKH processes, and decreases in pre and post hct in men, and decreases in hct, plasma and blood viscosity in women were significant and that the decrease in blood viscosity in women were more significant than that of men. It was observed that the parameters measured on pre and post blood and plasma viscosity of patients and donors were not high and the complications arisen out of that reason were depend on the processes but not hyperviscosity.