Farklı diş preparasyonlarının, metal destekli ve tam seramik kronlarda stres dağılımına etkisinin sonlu elemanlar stres analiz (SESA) yöntemi ile incelenmesi
The effect of different tooth preparation on the stress distribution of all ceramic crown and metal-ceramic crown by using finite element stress analysis technique
- Tez No: 123752
- Danışmanlar: PROF.DR. MUTAHHAR ULUSOY
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Diş preparasyonu, metal-seramik kron, sonlu elemanlar stres analizi, stres dağılımı, tam-seramik kron
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 106
Özet
88 ÖZET Farklı Diş Preparasyonların, Metal Destekli ve Tam Seramik Kronlarda Stres Dağılımına Etkisinin Sonlu Elemanlar Stres Analiz Yöntemi (SESA) ile İncelenmesi Araştırmamızda, farklı diş preparasyonlarının, metal destekli ve tam seramik kronlarda stres dağılımına etkisinin incelenmesi amaçlanmış ve bu çalışma için iki boyutlu sonlu elemanlar stres analiz yöntemi kullanılmıştır. Anatomik ve nonanatomik oklüzal kesime sahip olan ikinci premolar dişin, Ni-Cr ve Au-Pd alaşımı alt yapısına sahip metal destekli seramik kronlar ve In-Ceram ve IPS Empress2 tam seramik kronlar ile restore edilmiş olan iki boyutlu matematiksel modeli hazırlanmıştır. Modellere santral fossa ve bukkal tüberkül tepesinden olmak üzere toplamda 400N'luk kompleks kuvvetler uygulanmıştır. Araştırma sonuçları anatomik yada nonanatomik oklüzal kesimde üst yapı kron materyalinin, pulpa ve destek doku üzerine iletilen makaslama streslerinin miktarı ve dağılımında farklılığa neden olmadığını ortaya koymuştur. Düz oklüzal kesimlerin üst yapıdaki restorasyonda stres lokalizasyon ve miktarı açısından avantajlı olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
89 SUMMARY The effect of different tooth preparation on the stress distribution of all ceramic crown and metal-ceramic crown by using finite element stress analysis technique. The aim of this study was to evaluate the effect of different tooth preparations on the stress distribution of all ceramic and metal-ceramic crowns. Two dimensional finite element stress analysis was used for this purpose. The mandibular second premolar tooth with anatomic and nonanatomic occlusal preparation was restored with Ni-Cr and Au-Pd based metal-ceramic crowns and In- Ceram and IPS Empress2 full ceramic crown and two dimensional mathematical models of these were prepared. The results of this investigation showed that restorative crown materials do not make any difference on the quantity and distribution of shearing stresses transmitted on the pulp and supporting bone in either anatomic or nonanatomic occlusal preparations. Flat occusal preparations were found to be advantageous in stress localization and quantity of the crown restoration. Anatomic occlusal preparation of metal-ceramic crown was advantageous from the point of view of shear stresses in the dentine of the prepared teeth. Keywords :Tooht preparation, metal-ceramic crown, finite element stress analysis, stress distribution, all-ceramic crown